0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Як оформити розрахунки у дипломній роботі?

Редактор: Роман
6 хв.

Серед наукової спільноти найпопулярнішими програмами для отримання розрахункових даних є:

Магістр

1. Наукові напрямки дипломної роботи, які передбачають проведення розрахунків

Диплом про вищу освіту студент отримує після написання та захисту дипломної роботи. Дипломна робота це кваліфікаційна робота студента, яка має в своїй основі самостійно проведене дослідження по визначеній тематиці. Досконале дослідження зазвичай передбачає проведення потрібних розрахунків. Саме вони у дипломному дослідженні надають можливість здійснити правильний аналіз та оформити аналітичний опис.

Розрахунки використовуються майже у всіх наукових напрямках дипломної (Рис. 1). Адже проведення їх залежить не від самого напрямку, а від тематики дослідження. Інколи навіть у дослідженнях гуманітарного напрямку потрібно провести обчислення даних, щоб самостійно визначити потрібну динаміку.

Основні наукові напрямки, що передбачають проведення розрахунків - картинка

Рис. 1. Основні наукові напрямки, що передбачають проведення розрахунків

Важливо

Результат дослідження залежить від достовірності проведених розрахунків. Тому краще проводити їх самостійно, використовуючи офіційні статистичні джерела, а ніж використовувати уже готові дані інших дослідників.

 

2. Оформлення розрахунків у дипломній роботі

2.1. Програми для проведення розрахунків

На сучасному етапі усі розрахунки, що потрібні для досконалого проведення дослідження можна провести за допомогою комп’ютера або смартфона. Студент під час написання дипломного дослідження має обрати відповідні програми, які потрібні йому для  полегшення проведення аналітичного дослідження. 

Серед наукової спільноти найпопулярнішими програмами для отримання розрахункових даних є:

  • Excel;
  • Google Sheets;
  • MyScript Calculator;
  • Конвертер одиниць вимірювання;
  • Photomath;
  • Microsoft Math Solver.

Кожна із даних програм не лише допомагає облегшити проведення обчислення даних, але й забезпечує їх правильність. Розглянемо більш детально функціональні особливості кожної із них.

Таблиця 1

Характеристика програм

Назва програми

Характеристика

Microsoft Excel

Усім відома програма для роботи з таблицями. Excel дає можливість провести обчислення даних, а також візуалізувати їх у графіках та діаграмах.

Google Sheets

Безкоштовний онлайн-редактор таблиць. Забезпечує аналіз даних онлайн. У Google Sheets студент може працювати разом з науковим керівником. Технологія базується на основі штучного інтелекту, який дозволяє отримати точні дані.

MyScript Calculator

Електронний калькулятор з функцією рукописного введення. Окрім основних функцій (додавання, віднімання, множення та ділення) надає можливість проводити рішення задач зі степенями, коренями, логарифмами, константами, а також з тригонометрії та зворотної тригонометрії.

Конвертер одиниць вимірювання

Надає можливість швидко переводити різні одиниці виміру (довжину, висоту, швидкість, вагу, об’єм, курси валют тощо). Поширеними програмами даного типу є ConvertWorld.com, OnlineMSchool та ін.

Photomath

Проводить обчислення за допомогою технології оптичного зчитування у смартфоні. Досить цікавою особливістю даної програми є те, що завдяки їй можна розпізнавати друкований та рукописний тексти. Зазвичай Photomath використовується для роботи з матрицями, інтегралами, дробами.

Microsoft Math Solver

Надає можливість отримати покрове рішення математичних задач з алгебри, тригонометрії та математичного аналізу. Дана програма не лише дає можливість ознайомитися студенту з усіма кроками рішення задачі, але й надає посилання на подібні приклади. Ця інформація є корисною під час відображення розрахунків у дипломній.

Зазвичай під час проведення аналітичного дослідження використовуються декілька програм одночасно, адже кожна з них може облегшувати роботу іншої. Все залежить від виду розрахункових дій для одержання потрібного результату.

Важливо

Обираючи програму для здійснення розрахунків звертайте увагу не лише на її функціональні характеристики. Головне, щоб вона була для Вас зрозумілою, оскільки хід здійснення розрахунків може знадобитися при захисті дипломної роботи.

Розрахункові дані можуть бути оформленні наступним чином:

  1. У вигляді таблиці з описом отриманих результатів. Опис отриманих результатів має бути вказаний перед або після таблиці з даними (Приклад 1).
  2. У вигляді покрокового відображення з зазначенням формул. Після покрокового розрахунку має обов’язково бути опис отриманих результатів (Приклад 2).

Важливо

Усі формули мають бути сформовані за допомогою вкладки у  Microsoft Word

вкладка символів MS Word - картинка

 

Приклад 1

Аналіз технічних ресурсів ДАП - картинка

 

Приклад 2.

Другий метод оформлення розрахунків - скріншот

Другий метод оформлення розрахунків є досить громіздким, але інколи тематика дипломної роботи вимагає опису усього алгоритму проведення розрахунків.

 

2.2. Значення розрахунків для повноти дослідження

Розрахунки у дипломній роботі впливають на повноту дослідження обраної теми. Не потрібно уникати розрахунків у дипломній роботі, адже це наукова робота, яка є завершальним дослідження для підтвердження кваліфікації студента.

Значення розрахункових даних у дипломному дослідженні:

  • підвищують науковий підхід у дипломній роботі;
  • забезпечують правильність та точність проведеного аналізу;
  • надають можливість студенту самостійно провести аналіз та оцінку;
  • впливають на визначення шляхів усунення виявленої проблеми та існуючих недоліків;
  • забезпечують підтвердження сформованих висновків.

Зазвичай розрахунки являються основою для другого (аналітичного) розділу дипломної роботи. А також науково підтвердженим підґрунтям для формування третього (рекомендаційного) розділу роботи.  

3. Помилки, що виникають при оформленні розрахунків

При оформленні розрахункових даних у дипломній інколи виникають певні помилки. Дані помилки можна поділити на такі групи:

  • Програмні помилки. Обрана програма не здійснює потрібного типу розрахунків.
  • Механічні помилки. Помилки, які виникають при введені даних в програму. Наприклад, невірно вказана цифра, різні одиниці виміру тощо.
  • Інформаційні помилки. Застаріла інформація або інформація взята з недостовірних та неперевірених джерел.

Відповідно, щоб уникнути даних помилок потрібно:

  • правильно обрати потрібну програму;
  • уважно вводити всі дані;
  • контролювати однаковість одиниць виміру показників;
  • використовувати лише правдиві та нові дані з перевірених інформаційних джерел.

Лайфхак

При оформлені розрахунків у Microsoft Excel  кожен показник розраховуйте на окремому листі-вкладці Excel.  Збережіть цей документ. У разі виникнення зауважень, стосовно правильності проведення розрахунків, це дасть можливість Вам швидко виявити, де була допущена помилка.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

Відповіді на часті питання

Для чого потрібні розрахунки у дипломній роботі?

Розрахунки у дипломній роботі потрібні для проведення аналізу та оцінки основних показників, що в свою чергу впливає на визначення існуючих проблем та шляхів її подолання.

Чи можна подати розрахунки у додатках до дипломної роботи?

Так. Рекомендується, якщо таблиця з розрахунками займає більше однієї сторінки, її краще перенести у додатки, а у дипломній роботі під час опису отриманих результатів вказати посилання на цей додаток.

Чи впливають розрахунки на якість дипломної роботи?

Так. Розрахунки впливають на якість проведеного дослідження та правильність визначення існуючих проблем, а також шляхів їх подолання.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 2 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: