0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Як написати курсову та дипломну роботу без плагіату?

Редактор: Роман
10 хв

Плагіат – це ступінь збігу тексту в роботі та першоджерелі. Простою мовою це означає копіювання чужих творів і видачу їх за самостійно написані.

Магістр

1. Що таке плагіат?

Плагіат – це ступінь збігу тексту в роботі та першоджерелі. Простою мовою це означає копіювання чужих творів і видачу їх за самостійно написані.

Важливо

По суті, плагіат – це крадіжка об’єктів інтелектуальної власності, за які передбачена адміністративна, кримінальна та цивільно-правова відповідальність.

Плагіат в системі освіти – це особливий показник, який враховується при перевірці студентських робіт: наукових, курсових, дипломних. Виходячи з рівня унікальності, науковий керівник може зробити наступні висновки:

  • ступінь самостійної роботи студента: визначення частки курсової чи дипломної, який студент підготував, описав або створив на основі наявних знань і досвіду, ідей, суджень;
  • навички роботи з джерелами інформації: вміння правильно перефразувати речення зі збереженням суті, акцент на ключових словах і поняттях, послідовність думок, аргументованість;
  • можливість слідувати заявленим стандартам і вимогам (рівень плагіату строго обмежений і може залежати від рівня освіти, спеціалізації, вимог ВНЗ і т. д.);
  • навички оформлення запозичень, цитат та іншого копіювання в науково-дослідній, курсовій або дипломній роботі.

Плагіат – це не просто формальний показник професіоналізму студента і якості проєкту. Цей елемент також призначений для встановлення права власності на всі друковані джерела.

 

2. Як перевіряється унікальність робіт?

Кожен ВНЗ самостійно визначає, на якій платформі або програмі буде перевірятися студентська робота на плагіат. До того, важливо відзначити, що кожен навчальний заклад також має право встановлювати перелік проєктів, що підлягають обов’язковій перевірці наявності плагіату. Зазвичай перевірці на плагіат підлягає курсова та диплом, але на практиці зустрічаються випадки, коли даний вид перевірки застосовується до наукових статей, есе, науково-дослідних робіт, а іноді й до рефератів.

Зазвичай у ВНЗ вважають за краще проводити перевірку курсових і дипломних робіт на плагіат за програмою «Unicheck» або «Strike-plagiarism».

У більшості ВНЗ від наукових робіт очікуються такі показники унікальності:

  • реферат – 40%-60%;
  • наукова стаття, есе – 90%-95% (що вище, тим краще);
  • курсова робота – 50%-70%;
  • дипломна робота – 60%-85%;
  • магістерська дисертація – 70%-90%.

Що означають ці показники? Це частка наукової роботи, яка повинна бути написана безпосередньо студентом без будь-якого копіювання, цитат та запозичень, тобто без плагіату. Це «слова автора», його міркування, думки, переказ і т. д.

Важливо

Кожен ВНЗ встановлює конкретні допустимі значення унікальності наукових робіт індивідуально, залежно від спеціальності

Перевірка на плагіат курсової та диплому є обов’язковою процедурою для кожного студента. Отримати допуск до захисту наукової роботи без реалізації цього етапу неможливо.

 

3. Як пройти перевірку наукової роботи на плагіат з першого разу?

Написання дипломної роботи зводиться до трьох простих етапів:

  • вибір теми та розробка плану дослідження;
  • збір інформації та її обробка;
  • систематизація та реєстрація даних.

Якщо перші два етапи виконати легко, то саме третій призводить до проблем з плагіатом. Доволі часто студенти вважають за краще швидко і легко писати проєкт, копіюючи окремі фрагменти з різних джерел. Проте, такий спосіб не допоможе виконати курсову чи диплом без плагіату.

Найпоширенішими рекомендаціями як написати курсову роботу і диплом без плагіату є наступні:

Рекомендації до написання курсової - рисунок

Перевірити дипломну роботу на плагіат можна самостійно, але в університеті ця процедура буде повторюватися – це відповідальність наукового керівника і кафедри.

Порівняння курсової чи дипломної роботи з першоджерелами буде швидким – не більше декількох хвилин. В результаті програма покаже відсоток унікальності (тобто частку самостійно написаного або перетвореного тексту), частку збігів. Всі збіги (копіювання, запозичення, цитування і т. д.) будуть виділені іншим кольором та вважатимуться плагіатом.

Лайфхак

Попередня перевірка на плагіат курсової та дипломної дозволить уникнути проблем в майбутньому, вчасно виправити неунікальний текст. Тому, перед надсиланням роботи науковому керівнику, доцільно скористатися безплатними онлайн та офлайн програмами перевірки на плагіат, та виправити всі неунікальні частини роботи.

 

4. Як розв’язати проблеми, пов’язані з плагіатом в курсовій та дипломній роботі?

Щодня в мережі Інтернет з’являються тисячі нових робіт. Найчастіше, це переписане з уже переписаного, і такого, в якому було неодноразово видалено плагіат.

Необхідно зазначити, що розробники програм перевірки на плагіат постійно вдосконалюють алгоритми та досягти унікальності з кожним днем стає складніше. Студентам дедалі важче виправляти плагіат в курсових і дипломних. Саме тому важливо знати, як написати дипломну роботу без плагіату.

Лайфхак

Перш за все, краще перевіряти диплом по частинах, відразу після написання підрозділу. Це допоможе заощадити час, оскільки відразу стає зрозумілим, яка з частин курсової або дипломної потребує видалення плагіату. У підсумку, коли кожен підрозділ дипломної має високий відсоток унікальності, велика ймовірність, що робота в результаті вийде з мінімальним рівнем плагіату, пройде перевірку та буде допущеною до захисту.

Розглянемо декілька найпоширеніших способів, як написати курсову без плагіату, котрі допоможуть максимально знизити рівень плагіату в роботі.

 

4.1. Метод «шинглу»

Деякі програми антиплагіату перевіряють роботу невеликими фрагментами в декілька слів (шинглів, shingle).

Важливо

Шингл – це виділена послідовність слів у реченні. Довжина послідовності в шинглі може бути від 1 до 9 слів, в залежності від налаштування програми. Але найчастіше використовується шингл довжиною 3-5 слів. Це означає, що курсова або дипломна будуть аналізуватися і порівнюватися з іншими, спираючись на невеликі фрагменти з 3-5 слів.

Шингл в 1 слово не використовується, тому що практично в кожній публікації програма знайде відповідності одному слову і плагіат буде становити 100%. Шингл 10 слів також не використовується, адже показники унікальності при такій перевірці будуть різко і необґрунтовано підвищуватися. Оптимальним значенням вважається 5 слів.

Для прикладу візьмемо речення: «Існує безліч помилкових суджень з приводу ефективності такого способу отримання грошового прибутку, як ведення власної справи». 

Якщо дане речення буде знайдене в інших джерелах, то воно вважатиметься плагіатом. Однак, якщо замінити в цьому випадку кожне п’яте слово (залежно від налаштувань програми яка перевіряє роботу на плагіат), то воно відразу стане унікальним.

Необхідно звернути увагу, що не завжди є можливість замінити кожне п’яте слово відповідним за змістом синонімом. В цьому випадку ніщо не завадить відрахувати одне-два слова назад, замінити його і потім продовжити відлік для заміни наступного п’ятого слова з місця останньої правки. Більш того, якщо немає змоги знайти відповідний синонім, можна просто вставити нове слово.

Тепер спробуємо зробити вищенаведений приклад унікальним за правилом шинглу. Замінимо кожне п’яте слово в реченні на синонім («з приводу» на «стосовно», «отримання» на «одержання», «власної справи» на «бізнесу»):

Вихідний варіант

Зміна за методом шинглу

«Існує безліч помилкових суджень з приводу ефективності такого способу отримання грошового прибутку, як ведення власної справи»

«Існує безліч помилкових суджень стосовно ефективності такого способу одержання грошового прибутку, як ведення бізнесу»

Таким чином, замінивши декілька слів на синоніми речення не буде вважатися плагіатом.

 

4.2. Використання онлайн інструментів перефразування тексту

Інструмент перефразування – це онлайн-сервіс або програма, де користувач завантажує роботу з плагіатом, натискає кнопку «Обробити» і в лічені секунди отримує текст, в якому велика частина слів замінена синонімами. Ці слова близькі за змістом, але різні за написанням.

Найпоширенішими на сьогодні онлайн інструментами перефразування є:

1. Smodin.

2. NeuralWriter.

3. Paraphraser та ін.

Необхідно зазначити, що більшість онлайн інструментів перефразування не завжди розпізнають контекст, тому після обробки виходить абсолютно жахливий набір слів, які ніби перекладені з іноземної на українську мову.

Лайфхак

Інструменти перефразування для розв’язання проблеми з плагіатом потрібно використовувати обережно. Після обробки курсової чи дипломної слід детально вичитати на помилки та самостійно виправити їх.

За допомогою даного способу шанси обійти алгоритми програм перевірки на плагіат зростуть. Проте, якщо замінювати слова самостійно, а не за допомогою спеціальних програм, курсову чи дипломну не потрібно буде перечитувати та вносити зміни ще раз.

Недоліком даного методу розв’язання проблеми плагіату є те, що доволі складно підібрати синоніми в курсовій чи дипломній роботі з технічних дисциплін.

 

4.3. Переклад з іноземних джерел

Програми антиплагіату шукають збіги мовою, якою написана курсова чи дипломна робота, тому як джерела можна використовувати іноземні публікації на тему дослідження, просто переклавши їх. З великою часткою ймовірності буде написана робота з низьким рівнем плагіату. Головне, щоб переклад був якісним, інакше робота ризикує перетворитися в нечитабельний набір слів.

Для цього необхідно мати хоча б базові знання англійської або будь-якої іншого мови, на якій написана вихідна стаття. Слід зазначити, що Google Translate перекладає технічні тексти доволі непогано, з високою читабельністю.

Лайфхак

Після будь-якого автоматичного перекладу необхідно перевірити результат і самостійно доопрацювати його, щоб привести в читабельний вигляд.

 

4.4. Глибока обробка тексту

Це найпростіший і найбільш популярний метод мінімізувати рівень плагіату в курсовій чи дипломній роботі.

Якісний рерайт – це глибока обробка опублікованих матеріалів. Вивчення інформації з великої кількості джерел і повна її обробка, зі своїми думками, ідеями. Без заміни слів синонімами, і перестановки їх місцями зі збереженням основної суті.

Наприклад:

Вихідний варіант

Глибокий рерайт

Навіть високорозвинена країна не здатна похвалитися стабільною економікою. Її показники знаходяться в постійному русі. Економічні показники то зростають, то знижуються.

Економіку високорозвинених держав світу не можна назвати статичною. Її основні показники щодня змінюють свої значення. Іноді неймовірний підйом змінюється різким спадом.

 

4.5. Переказ своїми словами

Цей метод написання роботи без плагіату являє собою рерайт з 1 або 2-3 джерел. Як і в школі, коли писали переказ, в цьому випадку студент робить переказ своїми словами. Він може опустити деякі незначні деталі або додати свої думки. Наскільки якісним вийде такий переказ, залежить тільки від словникового запасу студента. Метод хороший для гуманітаріїв. Якщо перефразувати кожен абзац, робота буде повністю унікальною.

 

4.6. Видалення проблемних фрагментів тексту.

Радикальний спосіб і найбільш ризиковий – відправити науковому керівнику готову роботу яку перевірять по університетській програмі. У роботі червоним кольором будуть виділені уривки, які програма вважає плагіатом. Якщо невдалі абзаци кардинально не впливають на розкриття теми, їх можна видалити! Проте краще замінити їх унікальним текстом.

Важливо

Такий метод є найбільш ризиковим, адже найчастіше у ВНЗ на плагіат роботу перевіряють максимум двічі. Якщо не буде виправлено плагіат, після повторної перевірки роботи її можуть не допустити до захисту, тому потрібно бути вкрай обережними та уважними.

 

4.7. Цитування

Цитати – це фрагменти роботи, взяті дослівно з джерела. Їх можна і потрібно використовувати в науковій роботі. Щоб програма не вважала ці уривки плагіатом, досить поставити лапки («»). Іноді викладачі вимагають певного відсотка цитат в роботі. Але навіть якщо кількість цитат не регламентована, зловживати ними не варто. Сервіс не дозволяє цитувати будь-які фрази, а тільки з джерел, яким «довіряє». Офіційним джерелом може бути юридичний документ, підручник, науковий журнал. Але якщо забути поставити лапки, сервіс сприйме текст як плагіат.

 

4.8. Вибір теми

Якщо взяти тему із запропонованого викладачем списку, та ще й найпопулярнішу, написати роботу без плагіату буде доволі складно. Інша справа – обрати рідкісну тему та узгодити її зі своїм науковим керівником. Зазвичай викладачі із задоволенням йдуть назустріч активним студентам і навіть допомагають підібрати джерела.

Лайфхак

Чим простішим буде зміст, тим більше готових і схожих «робіт» є в Інтернеті, тому написати роботу без плагіату буде складно. Слід обирати складну і малодосліджену тему. А також використовувати якомога більше джерел інформації, в т. ч. іноземних.

 

5. Способи, які НЕ допоможуть розв’язати проблему з плагіатом

Крім правильних, чесних і більш-менш прийнятних способів знизити плагіат, є й такі, від яких робота не стане унікальною, а час буде витрачено даремно:

1. Перестановка речень та абзаців

Як кажуть – від перестановки доданків сума не змінюється. Це стосується і перевірки на плагіат. Як би студенти не міняли речення та абзаци місцями, на унікальність курсової роботи або дипломної це ніяк не вплине.

2. Латинські літери замість українських

Недосвідчені студенти намагаються обманути програму антиплагіат, замінюючи деякі літери українського алфавіту латинськими. Але це марна трата часу. Програма миттєво виявить слова, в яких була подібна заміна і виділить їх як помилку або заміну символів. Деякі системи перевірки автоматично виправляють «помилку», тобто спеціально замінюють символи на українські та запускають повторну перевірку після виправлення.

3. Розрив або склеювання речень

Хорошим тоном вважається написання роботи, в якій речення мають різну довжину: короткі та довгі, складні та прості. Але для програми боротьби з плагіатом це не має значення. Сервіс перевірки на плагіат не «бачить» розділових знаків. Неважливо, поставлена крапка, кома або тире, розділено речення або складено одне довге з двох коротких. Програма аналізує сусідні слова. Тому цей спосіб – марна трата часу.

4. Крапки замість пробілів, заміна крапок комами та навпаки

Ситуація така ж, як і в попередньому пункті. Антиплагіат просто не реагує на розділові знаки. Але коли викладач виявить, що всі пробіли в курсовій або дипломній замінені крапками, це, м’яко кажучи, шокує його.

5. Фарбування шрифту білим кольором

Як відомо, Google Docs, Microsoft Word або інша програма для створення і роботи з документами, дає можливість форматувати текст: зафарбовувати фон, або змінювати колір шрифту. Але при перевірці на плагіат, коли копіюють текст у вікно програми, він «втрачає» все форматування. Тобто, як би не намагалися обманути антиплагіат таким методом, цього не вдасться зробити. Тому ідея зафарбовування тексту в білий колір приречена на провал.

6. Прихований текст поза полем зору

Будь-який інструмент перевірки плагіату знайде у роботі те, чого там бути не повинно, і навіть те, що не можна побачити неозброєним оком. Не варто намагатися обманути програму перевірки на плагіат. Нічого доброго з цього не вийде. Лише буде даремно витрачено час.

7. Використання програм для підвищення унікальності

Як би студентам не хотілося полегшити роботу, швидко і легко розв’язати проблему плагіату в курсовій чи дипломній роботі за допомогою різних програм – простих і ефективних способів немає. Але, з великою часткою ймовірності, можна зіткнутися з шахраями або отримати вірус на свій ПК.

Як правило, програми, за допомогою яких нібито можна підвищити унікальність, дають одну безплатну спробу на певну кількість слів (або один аркуш роботи в .doc форматі), далі послуга платна. Або за завантаження такої програми на комп’ютер доведеться заплатити певну суму коштів.

І що можна отримати в підсумку? До роботи обсягом, наприклад, 2 тисячі символів буде додано ще 5 тисяч невидимих символів. Але такий спосіб не допоможе позбутися плагіату, початкові 2 тис. символів так і залишиться неунікальними. Обіцянки таких сервісів вносити зміни в код без зміни самої роботи – всього лише спосіб виманити гроші з довірливих студентів.

 

Отже, нині існує чимала кількість способів самостійно підвищити унікальність курсової чи дипломної роботи та успішно пройти перевірку на плагіат, але будь-який з цих методів потрібно використовувати з обережністю. У будь-якому випадку доведеться попрацювати над текстовим матеріалом, щоб знизити відсоток плагіату і при цьому зберегти високу якість роботи.

Розглянуті способи як написати дипломну роботу без плагіату допоможуть максимально полегшити це завдання.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

Відповіді на часті питання

Яка має бути унікальність курсової, дипломної та іншої наукової роботи?

Кожен навчальний заклад самостійно встановлює критерії якою має бути унікальність курсової, дипломної та іншої роботи. Також відсоток унікальності може відрізнятися на різних факультетах одного і того ж ВНЗ і навіть на різних напрямках одного й того ж факультету.

Середній допустимий відсоток унікальності є наступним:

  • реферат – 40%-60%;
  • наукова стаття, есе – 90%-95% (чим вище, тим краще);
  • курсова робота – 50%-70%;
  • дипломна робота – 60%-85%;
  • магістерська дисертація – 70%-90%.

Крім унікальності, перевіряється також відсоток запозичення тексту з одного джерела. Зазвичай, він не повинен бути вищим за 8-15% для бакалаврів і 5-8% для магістрів.

Як підвищити унікальність наукової роботи?

Основними способами підвищити унікальність курсової роботи чи дипломної є:

  • метод шинглу;
  • використання онлайн інструментів перефразування тексту;
  • переклад з іноземних джерел;
  • глибокий рерайт;
  • переказ своїми словами;
  • видалення неунікальних речень;
  • цитування;
  • вибір теми.

Як перевірити дипломну роботу на плагіат?

Нині в Інтернеті є чимало програм перевірки робіт на плагіат. Серед безплатних інструментів можна виділити наступні:

  • Advego;

  • eTXT.ru;

  • Text.ru;

  • Antiplagiat.ru;

  • Content Watch.

Найчастіше для перевірки дипломних робіт на плагіат студенти використовують офлайн версію програми eTXT.ru – AntiPlagiarism.NET. Результати перевірки курсової та дипломної на унікальність даної програми є схожими з результатами платних програм, котрі використовуються у ВНЗ – Unicheck і Strike Plagiarism (за умови виставлення значення шинглу 3 слова).

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 2 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: