0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Як написати реферат. Зразок. Правила написання реферату.

Редактор: Роман
15 хв.

Реферат являється найпростішим видом письмових робіт.

Магістр

1. Як писати реферати

1.1. Правила написання реферату

Реферат являється найпростішим видом письмових робіт. Кожен із нас знайомиться з даною формою викладення самостійно опрацьованого тексту ще у школі. 

Написання реферату розпочинається з вибору теми. Зазвичай, список тем надається викладачем (учителем), але також не є винятком самостійний вибір теми по визначеному напрямку.

Реферат – це вид письмових самостійних робіт, який оформляється відповідно до вимог, що визначенні закладом освіти.  В більшості випадків усі вимоги до написання даного типу робіт є умовними та визначаються викладачем (учителем) самостійно.

Характерною особливістю реферату є те, що це письмова робота, яка пов’язана із збором необхідної інформації та розкриттям суті питання дослідження. Головним завданням під час його написання являється правильний підбір інформації для докладного висвітлення обраної теми. Досконале написання реферату передбачає дотримання загальнообов’язкових правил написання тексту письмових самостійних робіт (див. табл.1).

Таблиця 1

Основні правила написання рефератів

Структурованість тексту

Текст реферату має бути написаний за наперед визначеною структурою, яка визначається під час складання його змісту.

Повнота та послідовність викладу інформації

Інформація у рефераті має максимально вичерпно (повно) викладати сутність досліджуваного питання та повинна мати чітку послідовність.

Точність та стислість інформації

Особливістю реферату є виклад інформації на невеликій кількості сторінок (10-15), тому важливим моментом під час його написання являється стислість викладу інформаційних матеріалів дослідження. При цьому варто пам’ятати, що текст має нести точну інформацію, тому стислість має бути доречною.

Відповідність викладеної інформації обраній тематиці

Уся інформація, яка міститься в рефераті має відповідати його темі та питанням змісту. Другорядної інформації у даних письмових роботах міститися немає. 

Обґрунтованість власних тверджень та висновків

Власні твердження та висновки у рефераті мають бути обгрунтованими інформаційними матеріалами та даними  в тексті реферату.

Важливо

Реферат – це не переписування існуючого тексту інших авторів, а самостійно написаний текст на основі опрацьованих джерел інформації

 

 

1.2. Особливості написання реферату від руки.

Сьогодні комп’ютеризація та цифровізація усіх навчальних процесів майже повністю скасувала написання рефератів від руки. Хоча трапляються випадки, коли все ж таки студентів (учнів) просять виконати роботу власноруч. 

Основними причинами написання рефератів від руки є:

  • змусити здобувача самостійно опрацювати текст;

  • сприяти поглибленому вивченню матеріалів дослідження ( коли пишеться від руки краще запам’ятовується).

Важливо

Якщо наголошується на написанні реферату від руки, то це  навчально-виховний метод, а не покарання.

Головною відмінністю написання тексту власноруч від комп’ютерного набору є кількість сторінок. Так наприклад, якщо за умовами друкований реферат має кількість сторінок не менше 10, тоді написаний власноруч має бути не менше 15 сторінок.

Як пишеться реферат власноруч? Для того, щоб написати текст без допомоги ПК, окрім паперу А4, потрібно мати зебру для написання тексту. Такі зебри є в кожному відділі канцелярських приладів. Дані зебри для написання тексту можуть мати різну відстань між рядками та додаткові бокові лінії.

Важливо

Для написання тексту рефератів рекомендується використовувати зебру № 2 з додатковими боковими лініями для зручності виділення абзаців та полів.

 

2. Зразок як написати реферат

КРОК 1. Візьміть лист А4, зебру для написання тексту та скріпки

лист А4, зебру для написання тексту та скріпки - фото

КРОК 2. Покладіть лист А4 на зебру та скріпіть скріпками, для того щоб аркуш паперу не був рухомий під час написання тексту

Покладіть лист А4 на зебру та скріпіть скріпками - фото

КРОК 3. Розпочинаємо писати реферат по лініях зебри 

Розпочинаємо писати реферат по лініях зебри - фото

Варто відмітити, що написання рефератів від руки досить трудомісткий процес, який вимагає окрім значних затрат часу, уважності та знання грамоти письма. Багато хто вважає, що такий спосіб є пережитком минулого, хоча він досить позитивно впливає на роботу мозку людини.

Лайфхак

Якщо потрібно написати реферат від руки, то текст спочатку зробіть на ПК. Це надасть можливість уникнути значної кількості граматичних помилок та вирахувати приблизну кількість сторінок майбутнього реферату.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

 

3. Основні помилки під час написання реферату

Хоча реферати являються найпростішим видом письмових робіт, існування помилок під час їх написання не є винятком. Досить часто можна чути такий вислів: «це звичайний реферат». Так, дійсно писати його не так складно, як курсову чи дипломну роботу. Але все ж таки він має бути досконало написаний, що в свою чергу потребує правильного опрацювання тексту та його викладення.  

Найпоширенішими помилками під час написання реферату є:

  • значна кількість плагіату;

  • пункти плану реферату не структуровані відповідно до теми вивчення та дослідження;

  • невідповідність інформації темі дослідження;

  • викладена інформація не розкриває питання в повному обсязі;

  • немає чіткої послідовності у викладенні інформації;

  • авторські твердження та висновки не відповідають тому, що зазначено в тексті реферату тощо.

Таким чином, реферат  – це непросто написаний текст відповідно до визначеної теми, а опрацьований та структурований виклад інформаційного матеріалу, який має в повному обсязі викладати суть теми вивчення та дослідження.

Відповіді на часті питання

Як правильно написати реферат?

Для того, щоб правильно написати реферат потрібно дотримуватися загальнообов’язкових правил написання тексту письмових самостійних робіт, а саме: структурованість тексту; повнота та послідовність викладу інформації; точність та стислість інформації; відповідність викладеної інформації обраній тематиці; обґрунтованість власних тверджень та висновків.

Як написати реферат від руки?

Щоб написати реферат від руки, окрім паперу А4, потрібно мати зебру для написання тексту.

Чи відрізняється кількість сторінок у друкованому та написаному від руки рефераті?

Так. Кількість сторінок тексту написаного від руки має бути приблизно на 50% більше ніж друкованого. Наприклад, 10 сторінок тексту друкованого приблизно складає 15 сторінок тексту написаного власноруч.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

3.7 із 5 на основі 3 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: