0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Що робити, коли не захистив диплом? Поради та вказівки для студентів

Редактор: Роман
6 хв

Закінчення навчального закладу – це довгоочікувана подія, на завершення якої стоїть захист дипломної роботи. Однак іноді в результаті різних обставин студент може стикнутися з тим, що не зможе успішно захистити свій диплом.

Магістр

1. Які причини можуть завадити захисту диплому?

Насправді існує багато причин, через які можна провалити захист диплому. Тому перш ніж шукати рішення, варто зрозуміти чому студент не захистив диплом. Ось декілька найбільш поширених причин:

 

ПРИЧИНА

РІШЕННЯ

 

 

 

НЕДОСТАТНІЙ АБО НИЗЬКИЙ РІВЕНЬ ВИКОНАННЯ ДИПЛОМУ

Недостатні знання, необґрунтовані, неправильно здійснені дослідження, невірне розуміння теми диплому, брак емпіричного матеріалу чи практичної частини диплому, через що, студент може не захистити диплом.

 

 

 

 

 

ПРОБЛЕМИ З НАУКОВИМ КЕРІВНИКОМ

Недостатня підтримка з боку наукового керівника, нечіткість вимог, незгоди щодо змісту роботи, небажання виконувати свої прями обов’язки як наукового керівника, особиста неприязнь до студента, звільнення з посади в момент найважчої практичної частини проведення дослідження.

 

 

 

ОСОБИСТІ ОБСТАВИНИ СТУДЕНТА

Неочікувані особисті проблеми, хвороба, сімейні обставини можуть стати перешкодою для успішного захисту, а також «форс-мажор», яку випадку російського вторгнення в Україну.

 

 

 

 

 

 

«ФОРС-МАЖОР»

Непередбачувані події чи обставини, які перешкоджають виконанню дипломної роботи та поза контролем студента. Це можуть бути природні катастрофи, екстремальні погодні умови, війна, повстання, землетруси, епідемії, блокади, страйки та інші події, які неможливо передбачити або уникнути. З 2022 року – це російське вторгнення в Україну, яке надало юридичного права студентам на низку змін щодо захисту диплому.

 

Усі перераховані причини є прикладами реальних кейсів у студентів.

 

2. Диплом не здали на захист

Якщо у вас виникла ситуація, коли ви не здали на захист диплом – не панікуйте. Вихід завжди є, варто лише зібратися з думками і визначитися з наступними кроками:

 

  • ПЕРЕВІРТЕ ПРАВИЛА УНІВЕРСИТЕТУ. Перш за все, дізнайтеся, які правила діють у вашому університеті щодо перездачі захисту диплому. Це може бути обмеження в кількості спроб або термінах.
  • АНАЛІЗУЙТЕ ПОМИЛКИ. Ретельно проаналізуйте фідбек та коментарі, які вам надав науковий керівник та члени комісії. Вони допоможуть вам зрозуміти, в чому полягають основні недоліки вашої роботи.
  • ОПРАЦЮЙТЕ ВКАЗІВКИ. Якщо у вас є змога переговорити з науковим керівником чи членами комісії, дізнайтеся, чи можливо отримати додаткові вказівки щодо усунення помилок.
  • ПЛАНУЙТЕ ПЕРЕЗДАЧУ. Створіть чіткий план дій для підготовки до наступного захисту. Розподіліть час так, щоб ви мали достатньо його для усунення недоліків.

 

3. Студент не з’явився на захист

Іноді студенти не з’являються на захист диплому з різних причин. Якщо така ситуація сталася з вами, дотримуйтесь таких рекомендацій:

1. ПРИЧИНА ВІДСУТНОСТІУ випадку, коли ваша відсутність на захисті диплому пов’язана з об’єктивними причинами, такими як невчасна реєстрація або помилка в графіку, зверніться до відповідних служб університету.

2. ПОВІДОМТЕ АДМІНІСТРАЦІЮ. Негайно повідомте адміністрацію вашого факультету про відсутність і причини, що її спричинили.

3. МОЖЛИВІ НАСЛІДКИ. Зверніть увагу на те, що наслідки можуть бути різними в залежності від університету та його правил, де найстрашніше – відрахування та не отримання атестату про закінчення вищого навчального закладу з кваліфікацією. Тому для уникнення повторного року навчання, можливо, вам буде запропоновано перездачу захисту чи інші варіанти вирішення ситуації. Але в будь-якому разі не опускайте руки, завжди можна домовитися про перездачу. Головне наполягати.

 

4. Негативний відгук на диплом

Якщо на захисті диплому вам був наданий негативний відгук, не варто засмучуватися. Це може стати можливістю для поліпшення вашої роботи та набуття додаткового досвіду:

 

  • ПЕРЕГЛЯНЬТЕ СВОЮ РОБОТУ. Уважно перечитайте свою дипломну роботу та зверніть увагу на зазначені помилки або недоліки. Визначте, які аспекти потребують поліпшення.
  • ПРОЯСНІТЬ ЗАУВАЖЕННЯ. Якщо комісія не надала достатньо конкретного фідбеку, зверніться до наукового керівника чи членів комісії з проханням уточнити зауваження.
  • ВНЕСІТЬ ЗМІНИ. Не бійтеся вносити зміни в роботу з метою її поліпшення. Дотримуйтесь рекомендацій, але також проявляйте творчий підхід.

 

5. Захист диплому провалено

Якщо ваш захист диплому був провалений, не засмучуйтеся і не здавайтеся. Є декілька варіантів дій, які можуть допомогти вам подолати цю ситуацію:

 

  • ЗВЕРНЕННЯ ДО НАУКОВОГО КЕРІВНИКА. Поставте питання своєму науковому керівнику, щодо можливості перездачі або подальшого вирішення ситуації.
  • КОНСУЛЬТАЦІЯ З ВИКЛАДАЧАМИ. Зверніться до інших викладачів або наукових керівників із проханням про допомогу та раду.

 

Важливо

Пам’ятайте, що провал на захисті не є остаточнім кінцем. Ви маєте можливість урізноманітнити свій підхід, вдосконалити свою роботу та успішно пройти процедуру захисту.

 

6. Як уникнути провалу на захисті?

  • РЕТЕЛЬНА ПІДГОТОВКА. Плануйте свій час так, щоб вистачало на ретельну підготовку дипломної роботи. Розподіліть час на підготовку матеріалів, написання тексту, перевірку та коригування. Тут в нагоді буде графік виконання диплому, який вам надається на початку роботи при затвердженні теми.
  • ЗВЕРТАЙТЕ УВАГУ НА ВИМОГИ. Ретельно ознайомтесь з вимогами університету щодо дипломної роботи та її захисту. Дотримуйтесь їх усіх.
  • ВПЕВНЕНІСТЬ. Впевнено виступайте перед комісією. Практикуйте свій виступ заздалегідь, відповідаючи на можливі запитання.
  • ПРОСІТЬ ДОПОМОГИКоли виникають складнощі, не бійтесь просити допомоги у свого наукового керівника, який за це отримує офіційно платню, а також одногрупників чи викладачів.

 

Лайфхак

Перед захистом спробуйте презентувати свою роботу перед друзями або родичами. Вони можуть допомогти вам виявити слабкі місця та запропонувати корисні поради.

 

7. Правове підґрунтя щодо перездачі диплому в Україні

Україна має свою освітню систему і університети можуть встановлювати власні правила та процедури, які стосуються перездачі диплому. Зазвичай, в таких правилах визначається кількість спроб перездачі, терміни, а також можливі наслідки у випадку, коли студент не зміг успішно захистити диплом.

Однак, на рівні держави існують загальні нормативно-правові акти, які регулюють освітні відносини, включаючи перездачу диплому. Одним із таких документів є “Закон України про вищу освіту”, який містить загальні принципи та положення, що стосуються перездачі та переатестації студентів.

Призначення перездачі диплому може бути різним: студенти можуть проходити перездачу у зв’язку з невдалим захистом дипломної роботи, неявкою на захист, а також за інших обґрунтованих обставин.

Основним джерелом інформації для студентів стосовно перездачі диплому є правила та положення університету, де вони навчаються, а також конкретні вказівки їх наукового керівника. Тому, коли у вас виникли питання, проблеми щодо перездачі диплому, найкращим варіантом буде звернутися до адміністрації вашого навчального закладу чи до відповідального викладача, який керує вашою дипломною роботою. Вони зможуть надати вам актуальну та конкретну інформацію, що стосується вашого випадку.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

Відповіді на часті питання

Що робити, якщо не встиг написати диплом?

Графік здачі готового диплому подаються студентові на самому початку роботи де зазвичай надається декілька місяців на його виконання поетапно, тому має бути дуже вагома причина на подовження терміну. Хоча враховуючи російсько-українську війну, військовий стан входить до поняття «форс-мажор» і вищі заклади України йдуть на зустріч студентам в скрутному становищі. Є реальний кейс Львівського Національного Університету ім. Франка, коли замітьсь 70 необхідних сторінок диплому бакалавра, кафедра східної філології зменшила вдвічі вимоги, тобто лише 35 сторінок, що суто скоротило час студентам на написання диплому.

Що робити, якщо не допустили до захисту диплому?

При недопуску до захисту диплому лише адміністрація вашого навчального закладу має офіційне право на врегулювання цього питання, тому негайно звертайтеся до них з проханням повторного захисту диплому.

Скільки можна разів перездавати захист диплому?

Якщо не захистив диплом теоретично існує можливість його перездачі. Кількість спроб перездачі захисту може варіюватися залежно від правил вашого навчального закладу. Зазвичай це може бути від одного до трьох разів. Зверніться до адміністрації для отримання точної інформації.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 2 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: