0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Як правильно оформити скорочення у дипломній та курсовій роботі?

Редактор: Роман

Оформлення студентської наукової роботи – відповідальний процес, який вимагає знання багатьох тонкощів, вимог і правил.

Магістр

1. Оформлення студентської наукової роботи

Це відповідальний процес, який вимагає знання багатьох тонкощів, вимог і правил. Одним з таких правил є оформлення списку умовних позначень та скорочень. Адже в науковій роботі можуть використовуватися різні абревіатури, які потрібно пояснити і розшифрувати. Саме для цього і призначений список скорочень.

Цей розділ найчастіше зустрічається в дипломних роботах і дисертаціях. Проте, не виключеною є його наявність в звичайних рефератах і курсових роботах.

Зазвичай, перелік умовних скорочень не є обов’язковим елементом наукової роботи, але він наводиться досить часто. Проте не всі студенти знають, як правильно його скласти. Тому доцільно розглянути, в яких випадках доречно складати список умовних позначень, а також як правильно його оформити.

 

2. Що таке список скорочень?

Список скорочень – це список усічених слів, словосполучень, абревіатур, які використовуються при написанні наукової роботи.

Перелік скорочень пояснює умовні позначення, які використовуються в рамках дипломної чи курсової роботи. Даний розділ доцільно використовувати, коли автору необхідно надати розшифровку незагальноприйнятих скорочень, авторських прийомів або коротких понять, сформованих іншими способами.

Важливо

Найчастіше, при першій згадці повного варіанту слова або словосполучення в тексті поруч в круглих дужках вказується абревіатура, яку автор буде використовувати в подальшому замість довгого формулювання.

Якщо в курсовій чи дипломній роботі міститься менше 4 абревіатур, то їх не можна виносити в окремий список. Необхідність створення списку умовних позначень виникає, коли кількість незагальноприйнятих символів і абревіатур в дипломі чи курсовій більше чотирьох. При цьому їх перелік служить своєрідним орієнтиром для будь-кого, хто читає наукову роботу, допомагає зрозуміти суть написаного.

Завдяки скороченням обсяг тексту зменшується, і читати стає зручніше. Окрім того, вони є просто необхідними при побудові креслень і складанні схем. Наприклад, системи управління базами даних іменуються як «СУБД».

 

3. Навіщо потрібні позначення і скорочення в курсовій та дипломній роботі?

Список скорочень являє собою окремий структурний елемент наукової роботи, який включає в себе умовні позначення, абревіатури, котрі студент використовує при оформленні свого наукового дослідження. Вони доповнені розшифровками і поясненнями.

Важливо

У дипломних та курсових роботах часто використовуються скорочення, завдяки яким вдається полегшити сприйняття тексту. Умовні позначення, абревіатури дозволяють уникнути постійного повторення складних понять в науковій роботі. Вони розміщуються в окремому підрозділі і подаються у вигляді списку з розшифровкою.

Основними функціями даної частини курсової чи дипломної роботи є:

Основні функції - картинка

 

4. Особливості використання скорочень в дипломній та курсовій роботі

Щоб не наробити помилок, формулюючи перелік скорочень, слід орієнтуватися на стандартні вимоги:

1. Будь-яку частину мови можна скоротити, але, незалежно від того, як це зроблено, від слова повинно залишитися не менше двох букв:

год. – година;

дол. – долар;

тис. – тисяча;

хв. – хвилина.

Виняток становлять деякі широко використовувані графічні позначення:

с. – сторінка;

м. – місто;

р. – рік.

Без крапок в наукових текстах, в тому числі і в курсовій та дипломі, пишуться скорочення величин. Найпоширенішими є наступні:

грн – гривня;

млн – мільйон;

млрд – мільярд;

мм – міліметр;

км – кілометр;

г – грам;

кг – кілограм;

т – тонна;

см – сантиметр тощо.

2. Згідно з діючими правилами, загальноприйняті скорочення, які можуть містити курсова чи диплом, включають в себе обмежений набір умовних позначень.

3. У тексті (не в формулах) курсової чи дипломної роботи в якості скорочень замість слів не можна використовувати математичні знаки: дії або відношення величин повинні описуватися тільки словами «розділити», «дорівнювати», «менше», «помножити» і т. д. 

4. При зазначенні похідних величин, що складаються з декількох одиниць, неприпустимо поєднувати символи з повними найменуваннями.

Помилкове зазначення

Правильне зазначення

10 метрів за секунду

10 м/с

7 км за годину

7 км/год

200 кіловат на годину

200 кВт*год

5. У тексті курсової або дипломної роботи не варто скорочувати позначення фізичних величин, якщо вони пишуться без цифр, наприклад:

«Кількість км, пройдених за добу, фіксуються новим цифровим датчиком руху»;

«Обсяг кВт*год, спожитих приватними споживачами і промисловими підприємствами, включаються в місячний нормативний ліміт».

Важливо

Виняток робиться для одиниць виміру фізичних величин, які вказуються в назвах таблиць (в тому числі і в заголовках колонок), і при розшифруванні умовних буквених позначень, що використовуються в формулах.

6. Умовні позначення, які вважаються загальноприйнятими не вимагають спеціальних пояснень. Решта символів, що є авторськими або рідкісними, при їх використанні в тексті оформлення списку умовних позначень в курсовій або дипломі є обов’язковим.

Лайфхак

Зловживати скороченнями і абревіатурами в курсовій чи дипломній роботі не варто – прагнення до невиправданої лаконічності знижує якість тексту і ускладнює його сприйняття.

 

5. Правила складання списку скорочень

Існує 5 простих правил складання переліку умовних скорочень:

Прості правила умовних скорочень - картинка

Важливо

Окремі ВНЗ створюють свої внутрішні вимоги, згідно з якими список умовних позначень розміщується після списку літератури. Тому, перш ніж приступити до складання списку скорочень, слід ознайомитися з методичними рекомендаціями.

Не обов’язково використовувати в роботі короткі форми слів. Список позначень складається тільки в тому випадку, якщо в тексті курсової чи дипломної роботи використовується більше п’яти скорочень або коротких слів.

Лайфхак

Зловживання скороченнями негативно позначається на якості наукової роботи, яка стає занадто формальною, а для читача, незнайомого з темою, важко сприймається. Тому не слід перевантажувати курсову чи дипломну роботу власними скороченнями.

 

Суттєвих вимог до формулювання списку скорочень в курсовій чи дипломній роботі немає, проте важливо дотримуватись наступних порад:

  • розташовувати умовні позначення в порядку, зазначеному в методичних рекомендаціях (в алфавітному порядку або так, як вони фігурують в тексті);
  • не ставити крапку в кінці пояснень;
  • спочатку пояснити абревіатури чи усічені слова які написані українською, а потім іншими мовами;
  • список може бути будь-якого обсягу, якщо в ньому присутні всі скорочення з тексту роботи;
  • при оформленні списку слід дотримуватися методичних рекомендацій. Найчастіше його розміщують після змісту і перед вступною частиною. Іноді посібники радять розміщувати список в кінці наукової роботи;
  • необхідно пронумерувати сторінку зі списком скорочень і включити її в зміст;
  • можна скоротити будь-яку частину мови, але хоча б до двох букв;
  • після скорочених фізичних величин ставити крапку не потрібно;
  • в тексті роботи замість слів не можна використовувати математичні символи;
  • фізичні величини без числового виразу пишуть повністю;
  • в тексті роботи відносини між величинами описуються за допомогою відповідних слів: більше, помножити, поділити і т. д.;
  • кілометр на годину, метр на секунду, кіловат на годину – писати в тексті роботи так не варто.

 

6. Приклад складання списку скорочень

Не всі скорочення, які доводиться використовувати при написанні наукової роботи, слід виносити в окремий список. Наприклад, загальновідомі «км/год», «м/с», «кг», «л» та інші не вимагають розшифрування. Якщо є сумніви в необхідності пояснення значення того чи іншого символу, слід переглянути методичні рекомендації чи інші офіційні документи. Вміщені в них скорочення є загальноприйнятими і не потребують повторного опису. Також можна уточнити в наукового керівника.

Наприклад, при написанні курсової чи дипломної роботи з інформаційних технологій список абревіатур може мати наступний вигляд:

Абревіатури з інформаційних технологій - картинка

Оформлення списку абревіатур з економіки може бути наступним:

Абревіатури з економіки - картинка

Список абревіатур та позначень з юридичних дисциплін матиме наступний вигляд:

Абревіатури з юридичних дисциплін - картинка

Лайфхак

У міру написання курсової чи дипломної роботи слід відразу виписувати абревіатури, умовні позначення і скорочення, які використовуються. Так є нагода заощадити час, адже разом із роботою буде готовий і список скорочень.

 

7. Які скорочення не варто розміщувати окремо в списку?

Варто врахувати, що не всі скорочення вимагають розшифровки. Доцільно навести декілька прикладів загальноприйнятих способів скорочення слів, які не варто включати в список умовних позначень:

Метод

Характеристика

«Скорочення»

Іноді даний метод називають «графічним методом». Він передбачає використання дефіса в скороченні слова:  р-н (район), гр-н (громадянин), ін-т (інститут), вид-во (видавництво), ун-т (університет), тощо.

«Усічення»

Даний метод передбачає використання загальноприйнятого скороченого варіанту слова. Яскравим прикладом такої абревіатури є слово «авто», що представляє собою «усічення» слова «автомобіль»

«Поєднання»

Цей метод поєднує в собі різні варіанти скорочень, часто поєднуючи два слова разом. Багато з цих слів ми вживаємо, не замислюючись про повний варіант, наприклад, слово «завуч» – завідувач навчальної частини. Інший приклад – «зарплата» від поєднання слів заробітна плата.

 

8. Помилки в формулюванні і написанні скорочень

Правильне оформлення переліку позначень вимагає знання стандартних правил. Існують поширені помилки, які допускають студенти при роботі з короткими формами слів:

  • решта слова незрозуміла;
  • написання голосної літери перед крапкою, за винятком слова «острів – о.»;
  • міститься крапка після скорочень одиниць виміру;
  • написання короткої форми складних слів і прикметників без дефіса.

Важливо

Помилок легко уникнути, якщо користуватися словником загальних позначень. Якщо студент не знає, сумнівається в правильності формулювання короткої форми слів, то краще написати їх повністю.

 

9. Коли не варто використовувати скорочення у курсовій та дипломній роботі?

 В список краще не включати умовні позначення і скорочення, якщо слово або словосполучення не сприймаються більшістю читачів. Наприклад, якщо взяти за скорочення «ас.» – від слова асоціація, то цього ніхто не зрозуміє. Краще використовувати загальноприйняті скорочення. Знайти їх можна в різних словниках.

Також незрозумілим буде скорочення, яке має ту ж форму, що і загальноприйняте скорочення. Для прикладу візьмемо найпоширенішу абревіатуру «так далі – т. д». Припустимо, що в курсовій чи дипломній роботі студент використовували інше значення під цією абревіатурою – «текстовий додаток – т.д.». Тоді можна втратити контекст, і читач просто не зрозуміє, що студент хотів сказати.

Не варто скорочувати важливі історичні події: Перша світова війна, Друга світова війна. Тим самим, висловлюється неповага до цих важливих періодів світової історії.

Також не слід використовувати в тексті курсової чи дипломної роботи занадто багато скорочень, адже сприйняття інформації ускладнюється, текст виглядає незв’язним, і це може стати причиною повернення роботи на доопрацювання або навіть до зниження підсумкової оцінки на захисті.

Таким чином, з’ясування особливостей оформлення переліку умовних скорочень дає змогу відзначити, що даний розділ є не менш важливою частиною, ніж інші глави диплому, курсової роботи, реферату. Не можна просто скоротити слово. Необхідно дотримуватися чітких вимог стандартів і методичних рекомендацій.

Загалом, перелік позначень є факультативним елементом наукової роботи. Найчастіше він зустрічається в дипломних роботах і всіх видах дисертацій, але також його можна зустріти в рефератах і курсових роботах з вузько застосовними скороченнями і абревіатурами.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

Відповіді на часті питання

Чи перелік скорочень є обов’язковим у науковій роботі?

Перелік скорочень не є обов’язковим елементом в науковій роботі, проте, якщо курсова чи диплом містять 5 чи більше незагальноприйнятих умовних позначень, абревіатур і т. п. доцільно навести такий список.

Чи суттєвою вважається помилка, допущена у скороченні?

Від того наскільки правильно буде зроблено скорочення слова залежить розуміння його значення тим хто буде читати курсову чи дипломну роботу (науковий керівник чи рецензент). Тому допущені помилки можуть призвести до неправильного розуміння написаного і повернення роботи на доопрацювання.

Чи можна використовувати власні скорочення у дослідженні?

У курсовій або дипломній роботі не забороняється використовувати власні скорочення, проте вони повинні відповідати загальним правилам оформлення скорочень і обов’язково внесеними до списку. Головне, не зловживати ними в тексті роботи. Вони роблять наукову роботу занадто формальною, а для незнайомого з темою читача – зовсім нечитабельною.

Якого обсягу може бути список скорочень в курсовій або дипломній роботі?

Список умовних позначень може бути будь-якого обсягу, навіть займати декілька сторінок.

Яким чином слід розміщувати скорочення в списку?

Для зручності знаходження потрібної абревіатури чи скорочення найчастіше їх пишуть за алфавітом. Також можна розташувати скорочення за порядком їх появи в курсовій або дипломній роботі. При цьому спочатку вказується позначення чи абревіатура, а після – їхня розшифровка.

Коли складати перелік умовних скорочень в дипломній роботі?

Рекомендується починати складати список скорочень у міру написання роботи, щоб потім не шукати їх в готовому тексті. Перед складанням списку необхідно ознайомитися з методичними рекомендаціями навчального закладу.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 2 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: