0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Як правильно обрати тему дипломної роботи

Редактор: Роман
5 хв

Процес вибору теми диплому зазвичай розпочинається в останніх семестрах університету. Більшість закладів вищої освіти мають певний набір правил і вимог щодо вибору та затвердження теми.

Магістр

1. Вибір та затвердження теми дипломної роботи

Процес вибору теми диплому зазвичай розпочинається в останніх семестрах університету. Більшість закладів вищої освіти мають певний набір правил і вимог щодо вибору та затвердження теми. Студентам рекомендується звертатися до нормативних актів, що регулюють процедуру вибору теми. Нижче детально описано етапи вибору та затвердження теми наукового дослідження:

 

1.1. Вибір наукового керівника 

Це найголовніший етап взагалі написання диплому. Саме науковий керівник може спростити вам ведення дослідження чи перетворити його на справжнє пекло (із власного досвіду). Тому дуже важливо вибрати найкращого наукового керівника з точки зору студента, бо найкращий спеціаліст та найкращій науковий керівник – то зовсім різні речі.

 

Лайфхак

Зверніть увагу на викладачів під час написання курсових робіт. Вже з другого курсу ви пишете наукові дослідження з різних предметів, викладачі яких виступають вашими науковими керівниками. Якщо за часів курсової роботи вам було дуже тяжко і незручно співпрацювати з ним, то краще уникайте його під час вибору наукового керівника вашого дипломного проєкту. Як показує практика, під час диплому такі викладачі стають дуже вимогливими та навіть нестерпними.

 

1.2. Консультації з науковим керівником

Перший крок у виборі теми полягає в консультаціях з науковим керівником. Студент звертається до викладача чи професора, який був призначений йому як науковий керівник, або ж самостійно шукає наукового керівника, який спеціалізується у бажаній галузі дослідження. Дипломна робота на тему, яку ви обрали, виконується поетапно, для чого створено графік виконання диплому, тому таких консультацій у вас буде багато.

 

1.3. Обговорення ідеї теми

На першому етапі зустрічі з науковим керівником студент обговорює свої ідеї та інтереси стосовно теми. Керівник може дати додаткові рекомендації або пропозиції щодо конкретизації теми та вказати на актуальні напрямки дослідження в обраній галузі.

 

1.4. Пошук літератури та аналіз актуальності

Після встановлення загального напрямку дослідження, студент починає пошук відповідної літератури і ресурсів для підготовки дипломної роботи. Тут важливо аналізувати актуальність теми та досліджень, які вже були проведені в цій галузі, щоб забезпечити оригінальність та значущість вибраної теми.

 

1.5. Формулювання конкретної теми

На основі проведеного аналізу та консультацій із керівником, студент формулює конкретну тему дипломної роботи. Важливо, щоб тема була чітко сформульована та відповідала актуальним вимогам та обраної спеціальності.

 

1.6. Подання та затвердження теми

Після формулювання теми, студент подає її на затвердження до відповідного відділу, кафедри або наукового керівника. В процесі подання можуть знадобитися додаткові документи, такі як план дослідження чи обґрунтування актуальності теми. Після затвердження теми студент офіційно може розпочати роботу над дипломною роботою.

 

Важливо

 Тема диплому може корегуватися або навіть повністю змінюватися через появу нових деталей дослідження чи їх браку. Тому формулювання теми диплому відбувається індивідуально, на що впливає: політика навчального закладу, відношення вашого наукового керівника та ваша вмотивованість.

 

2. Самостійний вибір теми дипломної роботи

Певні ВНЗ України надають студентам можливість самостійно вибрати тему дипломної роботи, на жаль, це більше виключення із правил, яке у свою чергу відкриває унікальну можливість реалізувати свої інтереси, знання та навички у обраній галузі. Однак, самостійний вибір теми може вимагати більше зусиль у пошуку відповідних джерел та літератури.

 

3. Вибір теми із затвердженого переліку

У більшості випадків ВНЗ України надають затверджений перелік тем дипломних робіт, серед яких студент може вибрати свою. Цей підхід має певні переваги, оскільки теми заздалегідь перевірені викладачами та відповідають актуальним вимогам. При виборі теми з цього переліку студентам полегшується завдання пошуку інформації та методології.

 

4. Теми, на які не варто писати дипломну роботу

При виборі теми дипломної роботи слід уникати деяких помилок. Зокрема, не варто обирати теми, які:

 

ПРИЧИНИ

ОПИС

НЕДОСТАТНЬО ДОСЛІДЖЕНІ

Теми, які мають дуже обмежений обсяг критичної літератури або не мають відповідних джерел, ускладнюють проведення дослідження та підготовку роботи. Адже написання диплому вимагає опрацювання певного мінімуму критичної літератури (наприклад, 50 джерел за останні 5 років), а також певного мінімуму теоретичної частини (наприклад, 30 сторінок теорії).

ЗАНАДТО ДОСЛІДЖЕНІ

Теми, які досліджувалися надто часто та багато, не несуть актуальності, а також передбачають проблеми з оригінальністю. Адже переписати теорію, яка була переписана сотні разів, з високим процентом унікальності буде майже неможливо.

ЗАНАДТО ШИРОКІ

Теми, які охоплюють величезний аспект або галузь, часто призводять до поверхового дослідження і незадовільних результатів.

МОРАЛЬНО ЗАСТАРІЛІ

Варто уникати тем, які суперечать етичним нормам або вже застаріли з наукової точки зору.

НЕЦІКАВІ ДЛЯ СТУДЕНТА

Обрання теми, яка не викликає у вас інтересу, може призвести до низької мотивації і погіршити якість дипломної роботи.

 

Отже, вибір теми дипломної роботи є одним із найважливішого етапу в навчанні студента. Залежно від умов університету, студент може вибрати тему самостійно чи затверджувати із запропонованого переліку. В обох випадках, необхідно звертати увагу на актуальність, дослідницький потенціал та особистий інтерес до теми. Уникайте недосліджених, занадто досліджених або застарілих тем, щоб забезпечити успішне виконання дипломної роботи.

 

5. Зразок затвердженої теми дипломної роботи

Дипломна робота по темі, яку ви обрали, має бути офіційно затвердженою. Для цього на вашій кафедрі мають внести такі дані: № групи; дата; повне прізвище та ініціали студента; повна назва без скорочень випускної роботи; повне прізвище та ініціали наукового керівника. Реальний приклад офіційно затвердженої теми магістерської роботи за 2019 рік Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника кафедри англійської філології наведено нижче:

Приклад затвердженої теми дипломної роботи - зображення

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

Відповіді на часті питання

Чи можна відмовитися від теми дипломної, яку пропонує науковий керівник?

Так, можна відмовитися від теми дипломної, яку пропонує науковий керівник, але ви маєте запропонувати вашу актуальну тему, а також обґрунтувати такий вибір.

Чи потрібно обґрунтовувати тему диплому при виборі?

Зазвичай такої необхідності немає, якщо вам надають вже готовий список із темами. У випадку, коли списку немає, тоді вас можуть попросити обґрунтувати вибір вашої теми.

Чи можна змінити тему дипломної в процесі її написання?

Так, можна змінити тему дипломної в процесі її написання, але на це мають бути вагомі причини, а не просто ваше бажання. Зазвичай, потрібно отримати згоду наукового керівника та дотримуватися установлених процедур зміни теми.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 2 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: