0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Як правильно зробити шпаргалки

Редактор: Роман
10 хв

Класична шпаргалка – це аркуш паперу невеликого розміру. На ньому студент повинен викласти тезисний опис всієї необхідної інформації, бажано дрібним шрифтом.

Магістр

1. Навіщо потрібні шпаргалки 

Шпаргалки використовувалися студентами в усі часи. Чи потрібно їх писати і як ними користуватися? Психологи стверджують, що в них є і позитивна роль, вона систематизує матеріал, вчить виділяти головне з величезного масиву інформації, так як у мінімум місця потрібно помістити максимум необхідної інформації. Шпаргалки також надають впевненості і знімають передекзаменаційну напругу, в процесі їх створення матеріал запам’ятовується краще. В більшості випадків шпаргалка може не знадобитися. Проте, доцільно знати деякі моменти як правильно зробити шпаргалку, як зробити непомітні шпаргалки, куди їх сховати?

 

2. Які бувають види шпаргалок?

На сьогоднішній день існує чимало видів шпаргалок, які з розвитком технологій вдосконалюються:

Види шпаргалок - картинка

 

2.1. Класичні шпаргалки

Класична шпаргалка – це аркуш паперу невеликого розміру. На ньому студент повинен викласти тезисний опис всієї необхідної інформації, бажано дрібним шрифтом.

Лайфхак

Знаючи іноземну мову, шпаргалку краще написати саме нею, адже якщо вона і буде виявлена, викладач буде більш лояльним за старання і кмітливість і не вижене з іспиту.

 

2.2. Ламіновані шпаргалки

Щоб їх зробити, знадобиться лінійка, ручка, аркуш паперу і широкий скотч. Розкресліть лист на квадрати однакового розміру, не дуже великі та розрізати їх. На квадратах ручкою, чорнила якої не розпливаються (не гелевою!), пишуться формули або відповіді на питання. Далі листи з відповідями акуратно обклеюють скотчем.

Даний вид шпаргалок схожий на класичні, але має ряд переваг:

  • по-перше, написаний текст не розмитий і не стертий;
  • по-друге, ця шпаргалка не шелестить;
  • по-третє, вона твердіша за звичайну паперову шпаргалку та простіша у використанні.

Проте варто пам’ятати, що даний вид може вислизнути з рук, адже поверхня є досить гладкою, тому користуватись ними слід вкрай обережно.

2.3. Шпаргалка на скотчі

Для того щоб її виготовити  необхідно взяти скотч, ножиці і відповіді на питання (краще надруковані на лазерному принтері). 

Далі слід відформатувати текст у ворд, роздрукувати на принтері, розрізати та до кожного листка щільно приклеїти скотч з однієї сторони. 

Обклеєну шпаргалку необхідно опустити в гарячу воду (але не кип’яток щоб скотч не розплавився) на одну хвилину, потім дістати та стерти зі скотчу акуратно залишки паперу. 

Якщо все правильно зроблено, тоді на скотчі залишаться слова, які були на листочках паперу. Таким чином, вийде непомітна шпаргалка.

 

2.4. Шпаргалка гармошка

Шпаргалка-гармошка є універсальною. Відповіді на питання слід написати на довгі та дуже вузькі смужки паперу, які потім слід згорнути у гармошку. В результаті вона виходить такою маленькою, що її можна сховати під наручний годинник, у манжет, під кільце і навіть між міцно стиснутими пальцями. Важливо, щоб відповідь була тільки на одному боці аркуша, щоб не доводилося перевертати гармошку та привертати до себе зайву увагу викладача. 

Вона досить зручна, але, на жаль, не містить великої кількості інформації.

 

2.5. Маленькі шпаргалки

Досить поширеними є маленькі шпаргалки які можна легко сховати. Їх виготовляють у вигляді міні-книжечки роміром всього 3*3 см або і менше.

Міні-книжку можна зробити такими способами:

  1. Вирізати з зошита область потрібного розміру зі скріпкою та від руки написати все, що тобі необхідно. 
  2. Відсканувати сторінки конспекту/підручника, зменшити масштаб в графічному редакторі (потрібно стеж, щоб текст можна було прочитати), роздрукувати на принтері і прошити листки в потрібному порядку. 

Такий міні конспект не містить багато інформації, проте основні дати, поняття чи формули в ній легко помістяться.

 

2.6. Шпаргалка бомба

Вона стане в нагоді на іспитах, де потрібно відповідати на питання із заздалегідь відомих білетів (наприклад, дізнатися в студентів іншої групи, яка вже здала іспит). Візьміть аркуш паперу і напишіть на ньому відповіді на питання білету.

Важливо

Писати відповіді в бомбі не слід акуратним почерком. Необхідно допустити декілька помилок, зробити закреслення.

Після того, як отримано завдання, студент повинен непомітно замінити чистий білий аркуш на заздалегідь підготовлену шпаргалку з потрібною йому відповіддю. Однак перед цим краще деякий час щось старанно написати на чистому аркуші, аби викладач не запідозрив в списуванні. Буде занадто підозріло, якщо хвилиною раніше білий чистий аркуш раптом стане повністю заповнений інформацією. Бомбу сховайте під партою чи стільцем у приклеєний скотчем файл. Можна також акуратно сховати в рукав піджака чи за спиною і поясом брюк.

Лайфхак

Іноді на екзаменах викладачі дають розграфлені аркуші для написання відповідей на питання білету, і в даному випадку скористатись бомбою майже неможливо. Тому необхідно мати інші варіанти шпаргалок.

 

2.6.1. Шпаргалка Невидима бомба

Ця шпаргалка робиться аналогічно попередній, але в неї є свої нюанси. Студент бере чистий аркуш паперу і пише відповіді на питання білету, попередньо підклавши під лист ще один чистий. На верхній лист потрібно сильніше натискати ручкою на папір, але в той же час, не розриваючи його.

Взявши завдання і дочекавшись, коли викладач відвернеться, студент повинен дістати потрібний йому аркуш. Після цього, піймавши потрібний кут, слід обвести ручкою все витиснуте на аркуші. Це одна з найефективніших шпаргалок на іспитах. Проте не панацея.

 

2.7. Прозора шпаргалка

Цікавим варіантом є шпаргалка в вигляді витиснутої інформації на прозорій обкладинці зошита. Написаний текст буде непомітним, і прочитати його можна лише під певним кутом. Але на обкладинці можна помістити дуже небагато інформації: ключові дати, формули, визначення термінів, певні графіки або бухгалтерські проводки. Також нею можна скористатися лише на письмовому екзамені.

 

2.8. Канцелярські предмети

У багатьох магазинах канцтоварів продаються ручки з висувним аркушем паперу. На ньому можна розмістити досить великий текст. При необхідності шпаргалка моментально складається і викладач нічого не помітить. Однак є і мінус. Студент не зможе писати і дивитися на шпаргалку одночасно, адже для того, щоб витягнути лист, варто його трохи потримати, інакше він згорнеться назад в ручку.

Є ще один перевірений спосіб використання канцелярських предметів на іспиті, як шпаргалки. Перед іспитом в домашніх умовах необхідно взяти ручки, лінійку, олівці з товстим корпусом і видряпати голкою на них формули, певні історичні дати. Спочатку це може вийти дуже незграбним, але потім рука буде натренована.

Лайфхак

Даний вид шпаргалок можна використати для написання відповідей на розв’язки задач, також написати бухгалтерські проведення чи складні математичні формули.

Це доволі хороший вид шпаргалок. Імовірність того, що викладач їх помітить є мінімальною. Але в них є й мінус. Великі блоки інформації на ручці не помістяться. І виготовлення такого виду вимагає кропіткої роботи.

 

2.8.1. Ручка шпаргалка

У багатьох магазинах канцтоварів продаються ручки з висувним аркушем паперу. На ньому можна розмістити досить великий текст. При необхідності шпаргалка моментально складається і викладач нічого не помітить. Однак є і мінус. Студент не зможе писати і дивитися на шпаргалку одночасно, адже для того, щоб витягнути лист, потрібно його трохи потримати, інакше він згорнеться назад в ручку.

 

2.9. Шпаргалка на руці, нозі

Одним з найпоширеніших видів шпаргалок є тезисні записи основних дат чи формул на руці або на нозі (частіше використовують дівчата).

Проте вони не є надійним способом для екзамену. По-перше, написи на руці помітні навіть здалеку, по-друге, деякі викладачі можуть перевіряти у руки перед початком екзамену (особливо долоні). Стерти написаний на руці текст у разі небезпеки попастися швидко не вдасться. 

Якщо все ж таки є бажання скористатися таким способом, необхідно взяти максимально близьку до кольору шкіри пасту, яку буде змога прочитати. Іншим варіантом – закрити написаний на руці текст за допомогою якогось предмета. Наприклад, широкий браслет, широкий ремінець годинника, лейкопластир або еластичний бинт.

 

2.10. Шпаргалки в гаджетах

2.10.1. CheatWatch

Велику популярність отримали шпаргалки в електронних годинниках. Перед іспитом студент завантажує на них необхідну інформацію, вивчивши відповідну літературу. І на іспиті він непомітно їх використовує. Величезний плюс цієї шпаргалки в тому, що вона може вмістити всю інформацію. Звичайно, це досить дорога покупка, але нею можна користуватися протягом усього навчання. Головне, аби смарт годинник не помітили, інакше використовувати його в подальшому вже не зможете.

 

2.10.2. Смартфон

Доволі поширеною шпаргалкою серед студентів в наш час є смартфон. Його можна використовувати абсолютно по-різному. За умови наявності мобільного інтернету  можна скористатися пошуковими системами для пошуку потрібної інформації,  також існує безліч серверів, де можна моментально отримати рішення, розмістивши завдання для вирішення задачі. Крім того, є можливість сфотографувати відповіді на питання, текст з підручника, і переглядати інформацію по іспиту. Однак будьте уважніаби викладач не помітив смартфон.

 

Перелічені види шпаргалок є основними. Але насправді їх набагато більше. Також студент може проявити власну фантазію і зробити свою унікальну, завдяки якій він успішно складе іспит.

 

3. Як зробити шпаргалку?

Щоб шпаргалка допомогла, недостатньо просто переписати матеріал або роздрукувати його. Адже від цього не буде жодної користі. Є декілька негласних правил, як зробити шпаргалку на екзамен для допомоги на іспиті:

Правило

Характеристика

Правило № 1. Робити шпаргалки слід самостійно

Шпаргалки допомагають тільки тим, хто робить їх самостійно. Це факт! Поки студент вивчає матеріал і записує те, що йому потрібно, інформація зберігається у пам’яті

Правило № 2. Писати коротко і по суті

Суть шпаргалки полягає в тому, що в ній міститься необхідний мінімум інформації. Не потрібно переписувати параграфи з підручників. Замість цього необхідно викласти матеріал тезисно. Записати формули, терміни і правила. Цього зазвичай достатньо для виконання завдань і побудови конструктивної відповіді.

Правило № 3. Використовувати прості слова, символи, схеми

Шпаргалка повинна бути написана простою і зрозумілою мовою. Не варто використовувати складні терміни, значення які є незрозумілими. Краще замінити їх асоціаціями, намалювати схеми, умовні позначення. Так швидше запам’ятаєте інформацію.

Правило № 4. Писати дрібним, але розбірливим почерком

Як вже зазначалось, шпаргалка повинна містити тільки найнеобхіднішу інформацію. Для цього пишіть дрібним почерком і структурованим чином, аби все вмістилося. Не потрібно переписувати цілі абзаци. Скоротіть до 1-2 речень, а також скоротити слова в реченні. Важливо потім розібрати написане.

Правило № 5. Залишити шпаргалки вдома

Робити шпаргалки корисно, проте на іспитах краще не списувати. Це загрожує неприємними наслідками. Якщо все ж є переживання, що не запам’яталась певна інформація, візьміть їх з собою, аби відчувати спокій і мати змогу сконцентруватися.

Правило № 6. Максимально запам’ятати всю інформацію на шпаргалках

Потрібно вивчити все, що написано на шпаргалках, структурувати їх, навіть зробити умовний зміст де що розміщено і запам’ятати. Тоді вони можуть і не знадобитись, адже інформація буде відкладена в пам’яті. Лише буде потрібно розширити відповідь на питання білета.

Важливо

Для підготовки шпаргалок доцільно використовувати не лише конспект чи підручник з відповідного предмету, слід використати додаткову літературу, наукові дослідження, статті. Якщо з предмету була захищена курсова, доцільно пригадати основні моменти з теми. На чернетці варто зробити список посилань чи виноски із зазначенням сторінок, для подальшого виконання шпаргалок. Оформлення шпаргалок також має значення, тому потрібно знати, як саме їх зробити.

 

4. Як зробити шпаргалку у Word?

Доволі часто в студентів виникає питання як краще зробити шпаргалку. Надруковані шпори у Word легко читати, в них доволі просто структурувати інформацію, виділити все важливе, а допустивши помилку не потрібно використовувати коректори чи переписувати заново.

Зробити шпори в Word можна двома способами.

Шпора у Ворд - картинка

 

4.1.  Розділення сторінки А 4 на стовпці

Найчастіше шпори друкуються у вигляді декількох колонок, розрізають лист, а потім відповіді в колонках складаються гармошкою.

Лайфхак

Щоб зробити шпаргалки в такому форматі, перейдіть у вкладку «Розмітка сторінки», натиснути на кнопку «Колонки» і обрати опцію «Інші колонки». В результаті відкриється вікно, в якому налаштуйте всі параметри, які стосуються поділу тексту на стовпці. Спочатку необхідно встановити кількість стовпців. Наприклад, зробіть шпаргалку на 3 або 4 колонки,  якщо розділити сторінку на більшу кількість колонок, текст буде важко читати, адже вони будуть дуже вузькі.  

Після того, як обрано кількість стовпців для шпори, варто зменшити проміжок між цими стовпцями. Наприклад, встановіть значення «0,5». Це заощадить трохи більше місця на аркуші.

При можливість бажано перед друком всього документа роздрукувати тестову сторінку. Це дозволить заздалегідь виявити і виправити можливі проблеми з розміром шрифту або відступами.

 

4.2. Друк декількох сторінок на одному аркуші формату А4

Для того, щоб зробити шпаргалки за допомогою даного способу, необхідно дотримуватись наступних кроків:

  • створити документ Microsoft Word і записати всі відповіді на питання до екзамену;
  • зробити форматування тексту таким чином, щоб кожне питання займало не більше чим 1 аркуш;
  • обрати читабельний шрифт і розмір шрифту;
  • роздрукувати шпори на принтері.

Лайфхак

Для того щоб зробити шпаргалку таким способом у меню «Файл» обрати «Друк», далі обрати кількість сторінок на 1 аркуші (16 або 8-9), в залежності від необхідного розміру шпаргалки.

  • вирізати і шпори готові.

 

5. Куди заховати шпаргалки?

Готові шпаргалки – це тільки половина успіху на екзамені, адже скористатися ними ще потрібно встигнути. Бували випадки, коли у студента прямо на очах екзаменатора партіями випадали листочки з відповідями. В даному випадку це є і ганьба, і провалений іспит, і сумніви викладача в успішності студенті до кінця навчання. Тому доцільно не тільки знати як зробити шпаргалку на екзамен, але й вивчити різні способи де їх сховати, щоб використати на іспиті, а також потренуватися в їх використанні перед іспитом.

 

5.1. Куди сховати шпаргалку дівчині і хлопцю?

Найчастіше дівчата можуть легко писати формули на ногах і одягнути на іспит спідницю відповідної довжини чи нанести формули під нігті (за умови, що довжина дозволяє), сховати підказки в широких браслетах і інших прикрасах.

Хлопці можуть ховати підказки в краватках, під поясами, в шкарпетках, під комірами сорочок або в потайних кишенях піджаків.

 

5.2. Шпаргалки в одязі

Одяг – один з найпопулярніших предметів, в якому студенти ховають шпаргалки, адже екзаменатор не може змусити зняти штани або сорочку. Слід бути обережними з куртками, піджаками і різними накидками, адже їх можуть попросити зняти на час екзамену. Коли студент вирішив використовувати одяг як місце, де сховати шпаргалку, доцільно дотримуватися наступних порад:

1. Яке б місце схову шпаргалки не було обрано (кишені, рукава, спідниця), слід стежити, щоб вони міцно трималися і не шаруділи.

Лайфхак

Спробуйте сісти, встати, походити, нахилитися, обернутися. В ідеалі шпаргалки повинні бути мініатюрними і закріпленими в різних частинах одягу, адже велика пачка шпор може просто викликати підозрілий шурхіт або навіть відразу випасти на підлогу. Дехто навіть вважає за краще робити їх на тканині, щоб вони не видавали себе шелестом.

2. Уважно слід розглянути себе в дзеркалі. Чи випинає шпаргалка з кишені брюк, чи видно її в рукаві сорочки  тощо? Якщо так, то варто розмістити їх в різних місцях. 

Важливо

Необхідно стежити за тим, щоб шпаргалка не була помічена викладачем при випадковому русі, і взагалі по можливості зливалася в тон з одягом, під яким її намагаються приховати.

3. Кишені брюк або піджаків здаються найбільш підходящими для розміщення шпаргалок, однак саме їм приділяється найпильніша увага викладачів. Будь-яка спроба засунути руку у кишеню може закінчитися тим, що екзаменатор попросить вивернути кишені.

 

5.3. Шпаргалки у взутті

У аудиторіях з закритими партами взуття є відмінним інструментом для списування. Варто тільки поставити одну ногу на іншу, як взуття буде приховано від сторонніх очей, та ще й буде тим, що називається під рукою. Коли на вулиці підходяща погода, і студенти не змушені ходити в змінному взутті, то можна заховати цілу гору шпаргалок в черевики чи чобітки. Проблема лише в тому, аби витягнути необхідну шпаргалку. Також врахуйте, що при ходьбі у вільному взутті шпаргалки можуть мнутися і навіть опинитися біля стопи, тому потрібно їх закріпити.

Лайфхак

Поставте у взуття мініатюрні шпаргалки, проте дуже важливо, щоб взуття щільно трималася на ногах, інакше шпаргалки випаде з нього, ще до того, як студент увійде в аудиторію  здавати іспит. Те ж саме стосується і шкарпеток. При ходьбі папір буде переміщатися під шкарпетками і може випасти з них.

Деяким студентам вдається зробити схованку з підказок прямо на підошві взуття, проте для цього потрібні особливі навички для списування і ретельна підготовка відповідних шпаргалок.

 

5.4. Шпаргалки в речах

Традиційно для зберігання шпаргалок використовуються найрізноманітніші речі, від сучасних смартфонів до звичайних канцелярських гумок. Багато студентів ховають шпаргалки в прикраси, носові хустинки, пластирі та інші предмети, які неначебто випадково виявляються під рукою.

Оскільки процедура адаптації того чи іншого предмета до шпаргалки може зайняти чимало часу, варто ознайомитися з наступними рекомендаціями.

1. Не слід ховати шпаргалки в ті предмети, які, як правило, не повинні стати в нагоді на іспиті. Наприклад, студенту зовсім не знадобиться пачка сигарет на парті у процесі письмової відповіді, адже його ніхто не випустить на вулицю перед здачею іспиту. Сік, вода чи інші напої не завжди викликають підозру, але викладач може перевірити їх або заборонити вживати напої. Не варто брати лінійку і гумку для тих дисциплін, де креслення явно не передбачено. Все, що зайве для відповідного екзамену, заберіть в першу чергу.

2. Також не варто очікувати, що дозволять користуватися калькулятором, телефоном, атласами або довідниками. На деяких іспитах навіть не дозволяють брати сумку, з якою студент прийшов на екзамен. Можуть попросити залишити всі свої речі в кутку аудиторії до кінця іспиту, здати всі телефони та інші сучасні пристрої, взяти з собою тільки ручку.

3. Оскільки практично будь-який з предметів викладач може тимчасово забрати, слід мати базову шпаргалку з найважливішими поняттями і формулами.

 

6. Що робити, якщо вас спіймали зі шпаргалкою?

Якщо на студента лише впала підозра, і він розуміє, що викладач не впевнений на 100 %, чи є шпаргалка, можна заперечити свою провину, проте пам’ятайте, що викладач стежитиме увесь час. Тому шпаргалку краще більше не використовувати.

Якщо викладач знайшов її, то немає сенсу щось заперечувати. Найкраще зізнатися, вибачитися і зробити вигляд, що кається. Можна сказати, що просто хотіли перевірити одну дату чи формулу або поняття, але насправді все вчили і все знаєте. Звичайно, результат цієї ситуації повністю залежить від екзаменатора. Можливо, він і не відправить на перездачу іспиту.

Таким чином, знаючи як можна зробити шпаргалку, як краще зробити шпаргалку, як її сховати, студенти зможуть бути більш спокійними, зосередженими та впевненими на екзамені і можливо вона й не знадобиться.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

Відповіді на часті питання

Що буде, якщо викладач помітить на іспиті шпаргалку студента? Чи можуть його відрахувати з університету?

Це залежить від навчального закладу, але зазвичай ні, студентам не загрожує відрахування за такий проступок, хоча це може серйозно вплинути на подальші освітні перспективи.

Використовуючи шпаргалку, студент порушує правила внутрішнього розпорядку. Вони характерні практично для всіх навчальних закладів. Зазвичай студентів, які попалися на іспиті зі «шпорою», просять прийти на перездачу. При умові, що студент спробував схитрувати на перездачі, а екзаменаційна комісія це помітила, можуть послідувати більш серйозні наслідки.

Де сісти в аудиторії, щоб списати зі шпаргалки?

Непомітно можна списати, сидячи за партою, яка стоїть в ряді парт, розташованих прямо навпроти столу екзаменатора. Але це повинна бути не перша парта, краще 2, 3 і 4. Остання теж не годиться, тому що багато викладачів люблять йти в кінець аудиторії і звідти спостерігати за процесом – природно, останні парти будуть як на долоні.

Як непомітно дістати шпаргалку на екзамені

Початок іспиту завжди супроводжується метушнею. Студенти, які взяли білет, задають уточнюючі питання; ті, хто запізнився, заходять в аудиторію. Не слід очікувати, коли встановиться повна тиша, поки викладач відволікається, діставайте шпаргалки.

Як списати зі шпаргалки на іспиті, якщо він проходить усно?

Зазвичай усній відповіді передує письмова підготовка. Зачекайте, поки хтось вийде відповісти. Екзаменатор зверне свою увагу на респондента, а тим часом ви спокійно зможете дістати шпаргалку і заглянути в неї.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 4 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: