0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Чи можна розпізнати наукову роботу, написану за допомогою ШІ?

Редактор: Роман
5 хв.

Використання ChatGPT неформально заборонено, адже ставить під сумнів усю українську освітню систему.

Магістр

 

1. Як використовується ШІ при написанні студентських робіт?

З лютого 2023 р. в Україні почав працювати ChatGPT, штучний інтелект, створений компанією OpenAI на основі архітектури GPT-3.5. Він може надавати відповіді на різноманітні запитання, допомагати вирішувати завдання та надавати інформацію на різні теми. ШІ працює на базі великій кількості текстів, зібраних з Інтернету до вересня 2021 року. Завдяки цьому він генерує текст на різні теми, робить розрахунки, надає пояснення, допомагає з написанням текстів, навчанням і багато чим іншим.

Звичайно, відразу можливості ШІ почали використовуватись як фахівцями в різних сферах, так і студентами для написання наукових робіт. Здавалося б, це незамінний помічник, але я не вважаю, що він може повністю написати роботу високої якості. Отже, в яких випадках студенти можуть скористатись можливостями ШІ:

1. Допомога у складанні змісту роботи на обрану тему:

  • визначення структури роботи, тобто структурних елементів;
  • формулювання назв розділів та параграфів.

Важливо

Ви можете скористатись згенерованим змістом, проте коригування необхідне згідно вимог вашого ЗВО (кількість розділів, параграфів тощо).

2. Написання вступу:

  • актуалізація теми дослідження (проте пам’ятайте, що інформація, яку надає ШІ, зібрана по вересень 2021 р., тому декілька речень щодо сучасного стану досліджуваної проблеми необхідно додати самостійно);
  • визначення наукових методів дослідження;
  • обґрунтування наукової та практичної значущості дослідження (проте також це будуть загальні фрази, з яких ви зможете обрати те, що потрібно).

3. Написання теоретичної частини:

  • загальні відомості про досліджувану проблему;
  • визначення певних наукових категорій (проте авторство цих визначень не буде встановлене, тобто цитувати їх не варто).

4. Написання висновків до роботи.

Лайфхак

Для написання висновків можна взяти з кожного параграфу роботи деякі речення чи абзаци та «прогнати» через ШІ, зробивши унікальними, тобто не копіюючи текст. Проте необхідно їх вичитати – зазвичай штучний інтелект збільшує обсяг тексту та додає «водичку»

 

Отже, сервіс ChatGPT може бути корисним інструментом для студентів при написанні студентських робіт, але важливо правильно використовувати його і пам’ятати про етичні та академічні стандарти. ChatGPT може бути корисним при зборі інформації та пошуку ідей щодо теми вашої студентської роботи, адже ШІ надасть загальну інформацію, концепції та ідеї, які ви зможете використовувати у своєму дослідженні. Проте написання практичної частини роботи потрібно робити самостійно, особливо якщо вона потребує відповідних досліджень, розрахунків, аналітики тощо.

 

2. Чи дозволено у ЗВО використовувати можливості ШІ для написання робіт?

Використання ChatGPT неформально заборонено, адже ставить під сумнів усю українську освітню систему. Офіційно ця заборона поки не прописана у методичках чи Положеннях про академічну доброчесність, проте виявлений викладачем текст, написаний за допомогою ШІ, може принести студенту багато проблем, наприклад:

Помилки в тексті

Згенерований ШІ текст завжди містить помилки (орфографічні), тому його потрібно уважно вичитувати

Перевірка інформації

Твердження, запропоновані ChatGPT, не завжди є вірними, тому студент повинен володіти інформацією та видалити помилкові дані

Недостатній обсяг інформації для написання повноцінної роботи

ШІ – не панацея для написання роботи, адже на 1 питання дає відповідь максимум на 1,5 аркуші, тоді як для написання, наприклад, диплому, на кожен параграф потрібно щонайменше 6 сторінок. Студент повинен розумітись в темі та знати, як правильно задавати питання у ChatGPT, щоб написати роботу

Актуальність інформації

Дані, якими оперує ChatGPT, є актуальними на вересень 2021 р., тому в практичній частині роботи його допомога буде мінімальною

Наразі перевірка текстів на штучний інтелект українськими ЗВО не здійснюється, але викладачі навчились його виявляти. Отже, враховуйте ці нюанси, якщо використовуєте можливості ШІ при написанні роботи.

Важливо

Не покладайтесь на ШІ при написанні роботи, пам’ятайте, що це ваш помічник, а не виконавець. Ви повинні уважно вичитати весь текст, написаний за допомогою ШІ на помилки та відповідність науковим доробкам.

 

3. Як використати ШІ без наслідків

На початку цього року, коли запрацював ChatGPT, викладачі ще не знали, як виявити текст, згенерований ШІ, проте, покористувавшись ним, до такого тексту відразу відносять наступний:

1. Той, що містить багато нумерованих списків, наприклад:

нумерований список ШІ скріншот

2. Також штучний інтелект має свою специфіку: у наведеному прикладі бачимо, що після назви функції він ставить двокрапку та починає нове речення з великої літери. Це також своєрідна ознака використання ChatGPT.

3. Після назви функції ШІ повторює її при розгорнутій характеристиці:

сприяння обміну скріншот

4. Часто трапляються випадки, коли ШІ не закінчує відповідь, якщо інформації багато. В цьому випадку, задаючи питання по-новому, ви отримаєте приблизно ту ж відповідь, яка також буде незакінченою.

Лайфхак

В такому випадку у віконці пишіть «продовжуй», «закінчуй». Тоді ШІ продовжить викладення матеріалу з того місця, де зупинився.

5. Студент, погано орієнтуючись в темі роботи, не зможе написати достатнього обсягу та якості дослідження. Наприклад, маємо диплом, в якому п. 1.1 – «Сутність та функції грошей в національній економіці». Вводячи це питання у ChatGPT, ви отримаєте 1-2 визначення грошей та перелік функції та їх коротенької характеристики обсягом до 1,5 сторінок. Що ж робити, щоб написати параграф на 6-8 сторінок?

Рекомендуємо наступні інструменти:

  • окремо розглядати сутність грошей та окремо – їх функції (тобто в рядку для запитання спочатку пишемо «сутність грошей». В цьому випадку ШІ запропонує декілька варіантів визначення економічної категорії. Також можна спитати про наукові підходи до трактування сутності грошей;
  • запитати ШІ про функції грошей – отримаємо їх перелік на 1-1,5 сторінки максимум. Рекомендую спочатку намалювати рисунок «Функції грошей», а нижче дати кожній функції розгорнуту характеристику. Для цього задаємо питання ChatGPT про кожну функцію (наприклад, «дай характеристику функції грошей як засобу обігу»);
  • також можна попросити ШІ навести конкретні приклади виконання грошима своїх функцій.

Важливо пам’ятати, що при використанні ChatGPT в студентських роботах варто дотримуватися наступних кроків:

1. посилання на джерела (якщо ви використовуєте інформацію з ChatGPT у вашій роботі, переконайтеся, що надаєте посилання на відповідні джерела, які були використані);

2. оригінальність (не використовуйте текст, згенерований ChatGPT, без належних змін як власний; забезпечте оригінальність та власний внесок у вашу роботу);

3. текст, згенерований ChatGPT, може потребувати додаткової перевірки, редагування та доробки, щоб він відповідав вашим потребам і вимогам до роботи.

Загалом, штучний інтелект може бути цінним інструментом для підтримки в процесі написання студентських робіт, але варто дотримуватися етичних стандартів академічної чесності.  І не забувайте вичитувати текст та перевіряти достовірність інформації.

 

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

 

Відповіді на часті питання

Які загрози несе ШІ для написання наукових робіт?

В разі, коли студент погано знає тему, ШІ може нашкодити, надавши суперечливу або непідтверджену інформацію, і довести її правдивість або поставити посилання, звідки її взято, не є можливим. Також повна відмова від цитувань наукової літератури призведе до невірного цитування, і якщо науковий керівник захоче перевірити, чи дійсно по вказаному посиланню є такий текст, виникнуть проблеми.

Як перевірити текст на використання штучного інтелекту?

Наразі в Україні перевірка текстів на штучний інтелект практично не здійснюється. Викладачі, що працюють із ШІ, звертають увагу на ті моменти, що наведено вище – нумеровані списки, особливості подачі інформації тощо. Проте існують деякі сервіси, здатні виявити текст, згенерований штучним інтелектом (наприклад, gltr.io, GPT-2 Output Detector, GPT Radar, Hive Moderation, AI Text Classifier  та інші). Тому очікуємо, що невдовзі текст, який генерує штучний інтелект, можна буде розпізнати так само, як програми перевірки унікальності визначають відсоток плагіату.

Як покращити контент, написаний за допомогою ШІ?

Рекомендуємо нумеровані списки, складені ШІ, видозмінювати:

  • переміщати текст в рисунки або таблиці;
  • відмовитись від нумерованих списків – використовувати марковані, проте не часто;
  • якщо того дозволяє викладена інформація – відмовитись від списку, подавати текст у звичайному вигляді.

 

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 2 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: