0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Чи потрібен диплом про вищу освіту для прийому на роботу?

Редактор: Роман
8 хв.

В сучасному світі вища освіта та отримання диплому про її здобуття набули вагомого значення в суспільстві.

Магістр

1.  Диплом про вищу освіту та його призначення

В сучасному світі вища освіта та отримання диплому про її здобуття набули вагомого значення в суспільстві. В Україні, незважаючи на воєнний стан, кількість студентів на початок 2022-2023 навчального року зросла порівняно з попереднім навчальним роком на 7 101 осіб. І це відбулося при умові, що у зв’язку з війною, кількість закладів вищої освіти (далі – ЗВО) протягом 2022 – початку 2023 року зменшилась на 39 ЗВО  (у 2021/22 навчальному році – 386 ЗВО, а у 2022/23 навчальному році – 347 ЗВО) (див. рис. 1).

Динаміка кількості студентів в Україні - зображення

Рис. 1 – Динаміка кількості студентів в Україні протягом 2021/22 та 2022/23 навчальних років*

*Джерело: складено автором на основі даних Державної служби статистики України

Дана динаміка кількості студентів в Україні дає можливість стверджувати, що серед працездатного населення країни зростає потреба в дипломі про вищу освіту.

Диплом про вищу освіту – офіційний документ, який засвідчує здобуття освітнього (кваліфікаційного) ступеню здобувачем вищої освіти та має законодавчо визначену форму. Даний документ видається особі, яка виконала освітню програму за обраним напрямком та пройшла відповідну атестацію. Усі дипломи видаються закладами вищої освіти лише за акредитованою освітньою програмою.

Диплом про вищу освіту призначений для:

  • підтвердження отримання вищої освіти;
  • надання можливості здобути та/або підвищити науковий ступінь;
  • визначення кваліфікації особи;
  • працевлаштування;
  • забезпечення можливості кар’єрного росту.
Важливо

Здобуваючи диплом про вищу освіту пам’ятайте, що це основний документ, який визначає Вас як кваліфікованого фахівця.

 

2. Особливості диплому про вищу освіту, як офіційного документу

2.1. Основні види дипломів про вищу освіту

На сьогодні існує п’ять рівнів отримання вищої освіти та підготовки фахівців:

1 рівень – початковий (короткий цикл);

2 рівень – бакалаврський;

3 рівень –  магістерський;

4 рівень – освітньо-науковий або освітньо-творчий;

5 рівень  – науковий.

Диплом, як офіційний документ засвідчує здобуття кваліфікації за даними освітньо-кваліфікаційними рівнями та відповідно має визначені види (див. таб.1). Отримання усіх видів дипломів базується  на по кроковому отриманні освітнього рівня вищої освіти.

Таблиця 1

Види дипломів

Характеристика

Диплом молодшого бакалавра

Офіційний документ, що затверджує отримання здобувачем освітньо-професійного початкового рівня вищої освіти. Даний диплом може здобути особа, яка має базову (після 9-го класу) або повну (після 11-го класу) середню освіту.

Диплом бакалавра

Офіційний документ, який затверджує отримання здобувачем базових знань стосовно обраної професійної сфери. Даний диплом може здобути особа, яка має повну середню освіту або початковий рівень вищої освіти.

Диплом магістра

Офіційний документ, що затверджує отримання здобувачем фахових знань стосовно обраної професійної сфери. Даний диплом може здобути особа, яка пройшла бакалаврський рівень підготовки фахівців.

Диплом доктора філософії  та диплом  доктора мистецтва

Офіційний документ, який затверджує кваліфікацію особи  та присудження наукового ступеню доктора філософії або доктора мистецтва. Даний диплом може здобути особа, яка пройшла магістерський рівень підготовки фахівців.

Диплом доктора наук

Офіційний документ, що затверджує другий науковий ступінь набуття найвищого компетентного рівня вищої освіти. Присуджується даний науковий ступінь вченою радою навчального закладу.

 

2.2. Вплив диплому про вищу освіту на працевлаштування

Сьогодні процедура працевлаштування передбачає такі вимоги до претендента на вакантну посаду, як:

  • диплом про здобуття вищої освіти;
  • досвід фахівця;
  • особисті здібності кандидата на посаду.

Диплом для прийому на роботу має вагоме значення. Чим вищий освітньо-кваліфікаційний рівень претендента на вакантну посаду, тим більша вірогідність отримати дану посаду.  Потреба у дипломі визначається кваліфікаційними особливостями визначеної посади та сферою (галуззю) діяльності роботодавця. Диплом для офіційного працевлаштування відіграє ключову роль, оскільки він входить до переліку основних документів працівника та визначає освітній рівень претендента.

На сучасному етапі офіційно працевлаштуватися без диплома можна лише на робітничі вакансії, які не передбачають фахових знань (наприклад, водій, покоївка, офіціант, бармен тощо). Більшість вакансій вимагає офіційного підтвердження щодо отримання вищої освіти, тобто наявність диплому.

Варто відмітити, що диплом для прийняття на роботу являється важливим, але не гарантує працевлаштування відповідно до визначеної ним кваліфікації. Існує досить багато вакансій на ринку праці, де важливий лише базовий рівень вищої освіти, тобто достатньо диплома бакалавра (наприклад, адміністратор, оператор,  офіс-менеджер тощо).

Зазвичай уже на початковому етапі працевлаштування диплому  приділяється значна увага, адже прийом на роботу розпочинається з перегляду резюме, в якому після пункту з особистою інформацією наступним іде пункт освіта.

Важливо

Оскільки прийом на роботу передбачає проходження співбесіди з роботодавцем, обов’язково будьте готові чітко відповісти на питання стосовно вищої освіти. Насамперед потрібно зазначити освітньо-кваліфікаційний рівень, який підтверджений дипломом.

Загалом, вплив диплому на працевлаштування заключається в наступному:

  • підтверджує теоретичну освіченість стосовно основних фахових понять;
  • надає можливість отримати роботу відповідно до здобутої кваліфікації;
  • впливає на прийняття рішення роботодавця стосовно відповідності кваліфікаційного рівня кандидата на існуючу посаду;
  • визначає можливість кар’єрного росту працівника.

Лайфхак

Якщо Вам потрібно привернути увагу роботодавця щодо Вашого кваліфікаційного рівня додайте до резюме фото-копії диплому. Оригінальним способом додавання таких копій буде розмістити їх в самому тексті резюме.

Приклад резюме з фото-копією диплому - зображення

Рис. 2 – Приклад резюме з фото-копією диплому

3. Значення диплому про вищу освіту у побудові успішної кар’єри

В даний час отримання диплому визначається як початковий етап побудови кар’єри. Здобуваючи вищу освіту кожен студент має розуміти, що здобуття кваліфікаційного рівня також являється в деякій мірі основою кар’єрного росту. Адже, чим вищий даний рівень, тим більша можливість з часом отримати вищу посада.

Важливо

Диплом про вищу освіту та досвід – головні складові побудови успішної кар’єри.

Кожен із здобувачів вищої освіти має для себе визначити для чого йому потрібен диплом. Зазвичай це два варіанти:

  • 1 варіант – диплом потрібен для того, щоб працевлаштуватися;
  • 2 варіант – диплом потрібен для працевлаштування та кар’єрного успіху.

Перший варіант являється досить поширеним сьогодні. Здобувачі, які отримують вищу освіту лише для працевлаштування в майбутньому, зазвичай не досягають кар’єрного успіху. Хоча бувають випадки, коли сфера діяльності настільки захоплює працівника, що для того, щоб досягнути підвищення він змушений знову повертатися до проходження навчання.

А от другий варіант, обирають цілеспрямовані люди, які в більшості випадків досягають поставлених цілей. Такі кваліфіковані спеціалісти зазвичай поетапно отримують освітньо-кваліфікований рівень, оскільки розуміють його значення для кар’єрного зростання. Робота для них не лише спосіб заробити кошти, але й можливість самореалізуватися в суспільстві. Основними перешкодами у їх кар’єрному успіхові можуть бути лише фактори, що не залежать від них.

Важливо

Диплом про вищу освіту не являється рушійною силою кар’єрного росту. Успішна кар’єра будується завдяки Вашій цілеспрямованості та ініціативності.

Таким чином, диплом про вищу освіту – це 50% кар’єрного успіху, оскільки здобуття вищої освіти надає теоретично-інформаційну базу знань, вчить комунікабельності та манери спілкування, а також впливає на визначення головних цілей в житті стосовно реалізації себе, як особистості.

Відповіді на часті питання

Чи можна здобувати вищу освіту та одночасно офіційно працювати?

Так. Працівники-студенти мають трудові права, як усі інші працівники та можуть поєднувати роботу із  здобуттям вищої освіти.

На підставі якого документу виникають трудові відносини між студентом та роботодавцем?

Трудові відносини між студентом та роботодавцем виникають на підставі укладення трудового договору. При укладенні цивільно-правового договору трудові відносини між роботодавцем та студентом не виникають.

Чи має право роботодавець відмовити у працевлаштуванні через відсутність диплому?

Так, оскільки усі фахові вакансії передбачають проходження навчання у вищих навчальних закладах. Роботодавець самостійно визначає, який освітній рівень має бути у кандидата для існуючої у нього вакансії.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 1 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: