0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Рейтинг найкращих ВУЗів України у 2023 році

Редактор: Роман
7 хв

Щорічно із наближенням часу вступних іспитів перед випускниками шкіл і їхніми батьками постає непросте питання:

Магістр

1. Чому важливо розбиратися в рейтингах?

Щорічно із наближенням часу вступних іспитів перед випускниками шкіл і їхніми батьками постає непросте питання: в який навчальний заклад подати документи, щоб отримати максимально якісну і престижну освіту на ринку праці і стати затребуваним фахівцем.

За допомогою рейтингів можна порівняти ВУЗи за тими критеріями, які дійсно важливі для абітурієнта.

 

2. Типи рейтингів ВУЗів

Загалом усі рейтинги можна розподілити за охопленням на такі види:

Типи рейтингів - картинка

Існує  близько 20 світових рейтингів ВНЗ. Зазвичай вони порівнюють від 500 до 1500 університетів. Світові рейтинги використовують власні методології, через що не всі університети матимуть однакові позиції. В одному рейтингу університет може займати високу позицію за рахунок відгуків, а в іншому – низьку через меншу кількість опублікованих досліджень.

Національні рейтинги підходять тим абітурієнтам, хто вже визначився з країною. До них відносяться, наприклад, CHE University Ranking  (Німеччина), The Complete University Guide  (Великобританія), Niche (США).

Всього налічується понад 60 національних рейтингів. Вибір в них набагато ширший, аніж в міжнародних, але не всі можуть бути якісними і об’єктивними. Частину національних рейтингів складають державні організації, іншу – приватні компанії або ЗМІ.

Важливо

Іноді приватні компанії або ЗМІ через брак ресурсів можуть збільшити позиції університетів або надати неправдиву/застарілу інформацію.

Як світові, так і національні рейтинги ВНЗ можуть мати спеціалізацію:

  • у галузі навчання: технічні науки, медицина, мистецтво, MBA тощо;
  • за рівнем освіти: бакалаврські, магістерські, докторантури, підготовчі програми;
  • за конкретним показником: кількість працевлаштованих випускників, репутація, науково-дослідна робота і т. п.

 

2.1. Рейтинг QS World University

Говорячи про рейтинг кращих університетів світу, найчастіше мають на увазі QS World University, який є визнаним найпопулярнішим в світі джерелом порівняльних даних щодо успішності університетів. Він публікує дані з 2004 року і очолює список найпопулярніших рейтингів.

Рейтинг заснований на кропіткій роботі тисяч експертів, які оцінюють світові університети за цілим переліком параметрів:

  • академічна репутація;
  • відгуки роботодавців випускників;
  • обсяг цитувань у світовому масштабі;
  • відсоток міжнародних викладачів;
  • кількість студентів з-за кордону;
  • співвідношення кількості викладачів і учнів.

QS World University Rankings – це список з більш ніж 1400 кращих університетів світу. Найбільш шанованими університетами вважаються ті, які входять в ТОП-100. Цікаво, що такі університети традиційно розташовані у Великобританії і США.

Проте, важливо зазначити, що QS World University Rankings має як переваги так і певні недоліки:

Переваги рейтингу

Недоліки рейтингу

1. Різноманітність рейтингів. На додаток до загального списку кращих університетів, QS також має багато предметних рейтингів в галузі інженерії, природничих наук та інших. А також регіональні університети азіатських, арабських, латиноамериканських, країн що розвиваються та інших країн.

1. Відсутність об’єктивності. Найбільший вплив на рейтинг має репутація університету – 50 %, заснована на фокус-групах. Це не завжди достовірний показник якості освіти.

2. Молоді навчальні заклади рідко опиняються в рейтингу. Якщо ВУЗ не зумів заслужити собі репутацію, він навряд чи опиниться на високій позиції в рейтингу.

 

2.2. Рейтинг Times Higher Education

Не менш шанованим вважається рейтинг найкращих університетів Times Higher Education World University Rankings. У процесі його складання експерти оцінюють кожен ВНЗ за тринадцятьма критеріями, щоб присудити навчальному закладу об’єктивну позицію в рейтингу. Основна увага в процесі оцінки приділяється:

  • обсягу і репутації наукових робіт;
  • загальній якості викладання;
  • навчальному середовищу;
  • міжнародній перспективі;
  • індексу цитування;
  • дослідницькому впливу на світову науку;
  • якості досліджень;
  • рівню доходів випускників;
  • промисловому доходу;
  • передачі знань реальним підприємствам і компаніям.

 

Важливо зазначити, що Times Higher Education World University Rankings також має як переваги так і певні недоліки:

Переваги рейтингу

Недоліки рейтингу

1. Методологія більш об’єктивна, ніж у QS. У нього більше показників, ніж у QS World University Rankings, при цьому кількісні дані чинять на них переважний вплив, що може свідчити про більшу об’єктивність. Times Higher Education World University Rankings репутацію також враховує, але вже в окремому рейтингу.

2. Зосередженість на дослідженнях. Рейтинг приділяє багато уваги науковим роботам, саме тому він більш затребуваний серед магістрів і лікарів. Технічні та природничо-наукові спеціальності також мають перевагу.

1. Англомовні країни мають перевагу. Рейтинг аналізує наукові публікації тільки англійською мовою. Через це втрачають вагу багато університетів з третіх країн.

2. Точні науки мають перевагу. Рейтинг неодноразово звинувачували в оцінці досліджень в точних науках вище, ніж в гуманітарних.

 

3. Українські ВНЗ в міжнародних рейтингах

 

3.1. Українські ВУЗи в рейтингу QS World University Rankings 2023

За останні три роки українська освіта пережила чимало потрясінь: пандемію, повномасштабне вторгнення росії, блекаути, окупацію значної території нашої держави. В той же час це не завадило вітчизняним університетам потрапити до найвпливовішого світового рейтингу університетів – QS World University Rankings

Згідно оприлюдненого рейтингу кращих університетів світу QS World University Rankings найвищу позицію у рейтингу з-поміж українських ВУЗів займає Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна (541-550 позиція).

До рейтингу QS World University Rankings також увійшли і наступні вітчизняні ВНЗ:

Вітчизняні ВНЗ - картинка

 

3.2. Українські ВУЗи в рейтингу Times Higher Education World University Rankings 2023

В 2023 р. Британська рейтингова агенція «Times Higher Education» представила рейтинг 1591 університету із 112 держав світу, 32 із котрих є українським, і це стало найбільшим представництвом вітчизняних ВНЗ у рейтингах «Times Higher Education».

В рейтингу Times Higher Education World University Rankings до 1000 найбільш сталих університетів світу з-поміж українських, зокрема, увійшли:

Найбільш сталі університети - картинка

Важливо

Слід наголосити, що Сумський національний аграрний університет є єдиним ВНЗ аграрного профілю, котрий потрапив до авторитетного рейтингу Times Higher Education Impact Rankings.

Таким чином, в 2023 р. ВНЗ України показали доволі хороші результати в міжнародних рейтингах і стали ще більш привабливими для вступу.

 

4. Національний рейтинг ВНЗ в 2023 р.

Розробкою рейтингу вишів України вже 17 років поспіль займається Центр міжнародних проектів «Євроосвіта» спільно із міжнародною групою експертів «IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence».

Як зазначають розробники рейтингу ВНЗ України, в процесі складання рейтингу за 2023 р. було ураховано вагомі тенденції розвитку вищої освіти в Україні, котра зазнала радикальних змін в результаті пандемії COVID-2019 та повномасштабного вторгнення росії на територію нашої держави.

В процесі складання рейтингу університетів України експерти приймали до уваги напрацювання міжнародних конференцій IREG 2022IREG 2023 й Берлінські принципи, котрі було затверджено учасниками 2 наради IREG.

Ґрунтуючись на висновках зазначених конференцій, укладачі рейтингу використовували багатокритеріальні підходи щодо оцінювання діяльності ВУЗів на базі обробки значних масивів даних, що можуть бути одержані із відкритих джерел та валідність котрих можна перевірити.

Оцінювання діяльності вітчизняних університетів в 2023 р. здійснювалось на базі 6 міжнародних та 4 національних критеріїв.

Серед них найбільш вагомими коефіцієнтами були академічна, науково-видавнича й міжнародна діяльність, оцінювання науково-дослідницької діяльності за рахунок порівняння сайтів університетів України, цитованість наукових праць викладачів вишів в наукових виданнях, якість представлення й популярність ВНЗ у мережі Інтернет, а також досягнення у розрізі «Цілей сталого розвитку ООН».

Як і  зазвичай національний рейтинг ВУЗів України охоплює 200 закладів.

Важливо

В 2023 р. на 121 й на 166 місці в рейтингу розташувалось по два ВНЗ із однаковими показниками. Тому, до рейтингу українських ВУЗів було внесено 202 заклади.

ТОП 20 ВНЗ України в 2023 р. представлено наступним чином:

Топ 20 ВНЗ - картинка

До ТОП 20 найкращих університетів України в 2023 р. увійшло 5 університетів зі столиці, 4 ВУЗи із Харкова, по два ВНЗ зі Львова і Дніпра, і по 1 ВНЗ із Ужгорода, Чернівців, Вінниці, Одеси, Тернополя, Івано-Франківська та Сум.

Перше місце в ТОП 20 вишів України займає Київський політехнічний інститут ім. Сікорського, він визнаний як кращий університет в 2023 р. (в 2022 р. займав 2 позицію в рейтингу).

На другому місці рейтингу знаходиться Київський національний університет ім. Шевченка, котрий поступився своїм лідерством в 2022 р.

Третє місце в ТОП 20 кращих університетів України займає Харківський національний університет ім. Каразіна.

Незмінну четверту позицію в рейтингу другий рік поспіль займає Львівська політехніка.

Дещо піднявся у рейтингу Львівський національний університет ім. Франка – п’яте місце (в 2022 р. – 7 місце).

Сумський національний університет в ТОП 20 кращих вузів України другий рік поспіль займає 6 позицію.

На сьомому місці знаходиться Харківський політехнічний інститут (в 2022 р. займав 5 місце).

Національний університет біоресурсів і природокористування другий рік поспіль займає 8 сходинку в рейтингу.

Незмінну дев’яту позицію в рейтингу другий рік поспіль займає Харківський національний університет радіоелектроніки.

Десяте місце в рейтингу ТОП 20 найкращих університетів України займає Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича, який покращив на одну сходинку свою позицію в рейтингу.

На 15 сходинці в рейтингу знаходиться Національний університет «Києво-Могилянська академія».

20 місце в рейтингу займає Тернопільський національний медичний університет ім. I.Я. Горбачевського.

Лайфхак

Для того щоб одержати престижну освіту, зовсім не обов’язково їхати здобувати її за кордон. Одержати хороші знання та  престижний диплом можна і в Україні.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

Відповіді на часті питання

Куди поступати у 2023 році?

Доволі часто випускники задають собі питання який обрати ВНЗ, щоб одержати якісну освіту та бути затребуваним спеціалістом по завершенню навчання. Питання непросте. Слід обирати ВНЗ, який здійснює підготовку за обраною спеціальністю та є визнаним як в Україні, так і в світі. Для цього варто вивчати як світові, так і національні рейтинги.

Який ВНЗ найкращий в Україні?

Згідно національного рейтингу ВНЗ в 2023 р. найкращим вважається Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Який виш України займає найвищу сходинку в міжнародному рейтингу?

Згідно рейтингу QS World University Rankings 2023 найкращим українським ВНЗ вважається Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (651-700).

В рейтингу Times Higher Education World University Rankings кращим ВНЗ України визнано Сумський державний університет (301-400).

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 2 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: