0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Як відновити диплом про вищу освіту після втрати?

Редактор: Роман
9 хв.

Унаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну велика кількість українців була змушена покинути своє житло та переїхати в інші, порівняно безпечніші, регіони нашої держави чи за кордон. 

Магістр

1. Причина втрати диплома

Унаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну велика кількість українців була змушена покинути своє житло та переїхати в інші, порівняно безпечніші, регіони нашої держави чи за кордон. 

Доволі часто, змінюючи своє місце проживання, переселенці стикаються із великою кількістю проблем, які пов’язані із побутом, фінансами, житловими умовами, а також різними питаннями юридичного характеру. З-поміж головних проблем – це проблема відновлення документів, зокрема, диплома про вищу освіту.

Важливо

Необхідно зазначити, що відновити диплом іноді буває доволі складно, адже навчальний заклад, де здобувалася освіта, і вся його документація може залишитися на непідконтрольній території України чи ВНЗ уже було ліквідовано. 

Тому доцільно розглянути основні способи як відновити диплом, а також як відновити додаток до диплома у випадку їх втрати.

 

2. Як відновити диплом, виданий після 2000 р.

2.1. Єдина державна електронна база із питань освіти (ЄДЕБО)

Якщо диплом і/або додаток до диплома було видано в період із 2001 по 2014 рр., то відомості про нього в обов’язковому порядку зберігаються в електронному вигляді. 

Так, в Україні розроблено Єдину державну електронну базу із питань освіти (ЄДЕБО), що містить «Реєстр документів про освіту». 

Довідково: ЄДЕБО – це електронний реєстр, в якому зберігається інформація щодо усіх освітніх документів, котрі були видані після 2000 р.

Інформація, що міститься у ЄДЕБО, окрім персональних даних й інформації з обмеженим доступом, також є доступною у форматі відкритих даних.

Важливо

У реєстрі ЄДЕБО немає змоги знайти інформацію щодо випускників військових ВНЗ. Такі дані безпосередньо зберігаються в зазначених закладах, чи в відповідних структурних підрозділах органів державної влади, яким підпорядковуються військові ВНЗ. 

 

2.2. Відновлення диплома про вищу освіту, який було видано після 2000 р.

Відновлення диплома провищу освіту після 2000 року - малюнок

Для того, щоб відновити диплом (одержати дублікат диплома та/або додатка до нього), необхідно подати письмову заяву до ВНЗ, яким було видано даний документ. Це можна зробити або особисто чи через уповноваженого представника. В такому випадку ВНЗ самостійно, без погодження із МОН України, виготовить і видасть дублікат.

Важливо

Інформація у дублікаті відтворюється виключно на основі тих даних, котрі містяться у ЄДЕБО.

У випадку, якщо заклад, де здобувалася вища освіта, був реорганізований, то слід звернутися до його правонаступника (мова йде про випадки приєднання, злиття або ліквідації ВНЗ).

В разі, якщо немає правонаступника чи ВНЗ не провадить освітню діяльність (було анульовано ліцензію, не відбулося переміщення із непідконтрольної території України), то заяву необхідно подавати до МОН України. Міністерство визначить заклад, де можна буде відновити диплом, тобто виготовить дублікат.

В заяві про видачу дубліката диплома необхідно зазначити наступне:

  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження особи, на ім’я котрої було видано диплом про вищу освіту;
  • серію (за наявності), номер, ким та коли було видано документ, котрий посвідчує особу та підтверджує громадянство України, чи документ, котрий посвідчує особу й підтверджує її спеціальний статус;
  • ІПН (за наявності);
  • місце проживання, номер телефону (за наявності) особи, на ім’я котрої було видано документ про вищу освіту;
  • найменування ВНЗ і рік його закінчення;
  • назву диплома, дублікат котрого замовляється;
  • найменування спеціальності, причину замовлення дубліката документа про вищу освіту;
  • інші відомості, які особа, на ім’я котрої було видано документ про вищу освіту, вважає суттєвими задля одержання дубліката.

Заяви до МОН України про відновлення диплома можна подати наступними способами:

Спосіб подачі заяви

Адреса

Поштою

01135, м. Київ, пр. Перемоги, буд. 10

Електронною поштою

ez@mon.gov.ua

У випадку, якщо у ЄДЕБО відсутня інформація стосовно диплома, відповідальна особа ВНЗ повинна завантажити до ЄДЕБО скановані копії документів, котрі підтверджують здобуття відповідною особою освітньо-кваліфікаційного рівня чи факт видачі диплома, котрими є архівна довідка про навчання й виписка із журналу реєстрації виданих дипломів (титульну сторінку журналу і сторінку, на котрій зроблено відповідний запис, який засвідчує факт одержання особою документа про вищу освіту) або акт знищення первинного документа про вищу освіту.

Слід зазначити, що у випадку, якщо інформація щодо факту видачі диплома відсутня в ЄДЕБО, а також архіви ВНЗ є недоступними, то в цьому випадку необхідно:

  • звернутись до суду, котрий повинен встановити юридичний факт одержання відповідного ступеня або рівня вищої освіти;
  • підтвердити одержання диплома офіційним листом відповідного органу державної влади, в котрому буде доведено факт поставленого штампа «Apostille» МОН України чи вчинення консульської легалізації.

Потім потрібно надіслати заяву до МОН України задля визначення ВНЗ, в якому можна відновити диплом (одержати дублікат). 

Важливо

До заяви про відновлення диплома, окрім документів які було описано вище, необхідно також додати копію рішення суду або офіційного листа стосовно підтвердження апостиля.

 

2.3. Як одержати дублікат диплома виданого в АР Крим чи на непідконтрольній території України

Відновлення диплома виданого в Криму чи на Донбасі - малюнок

Якщо мова йде про відновлення диплома, виданого із 2000 по 2014 рр. та внесеного до ЄДЕБО, то в такому випадку:

  • випускникам ВНЗ з АР Крим – необхідно звернутись із письмовою заявою до МОН України задля визначення ВНЗ, котрий видасть дублікат диплома;
  • випускникам ВНЗ з Донбасу – слід звернутись із письмовою заявою до правонаступника чи ЗВО, який було переміщено із непідконтрольної території. У іншому випадку (якщо ВНЗ і архів знаходяться на непідконтрольній території) – подати письмову заяву до МОН України задля визначення ВНЗ, котрий видасть дублікат диплома.

У разі, якщо постає проблема як отримати дублікат диплома та як отримати дублікат додатка до диплома який було одержано на непідконтрольній території України або в АР Крим до 2000 р., то процедура є аналогічною, як й у випадку коли інформація щодо факту видачі в ЄДЕБО, а також архіви ВНЗ є недоступними, про які описано вище.

Лайфхак

Детальну інформацію стосовно того як відновити диплом (як отримати дублікат диплома та дублікат додатка до диплома) можна одержати з «Порядку замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту і додатків до дипломів європейського зразка».

 

3. Як відновити диплом, виданий до 2000 р.

Якщо диплом було видано до 2000 р., то у цьому випадку необхідно буде пройти складнішу процедуру відновлення. Проте вона може спроститись, якщо ВНЗ було переміщено на підконтрольну територію України разом зі всім архівом. В цьому випадку необхідно звернутись безпосередньо до такого ВНЗ з заявою про відновлення диплома (видачі дубліката). 

Необхідно зазначити, що іноді бувають випадки, що архівні дані про видачу дипломів на підконтрольній території не збереглись. В такому разі факт одержання вищої освіти необхідно буде встановлювати в судовому порядку. 

Лайфхак

Необхідно надати суду якомога більше доказів, що підтверджують той факт, що особа справді навчалась у відповідному ВНЗ. З цією метою можна використати різноманітні свідчення, наприклад, запис в трудовій книжці.

Коли судом буде установлено юридичний факт одержання відповідного ступеня або рівня вищої освіти, копію такого судового рішення потрібно додати до заяви про відновлення диплома, з якою звернутись до МОН України. В міністерстві розглянуть надані документи й у випадку позитивного висновку визначать ВНЗ для відновлення диплома (одержати дублікат диплома).

 

4. Як діяти, якщо було отримано відмову у відновленні диплома

В випадку, коли документів, що були надані МОН України недостатньо для відновлення диплома (видачі дубліката), особі може бути відмовлено.

Після одержання відмови від МОН України, особа має змогу захистити свої права в судовому порядку.

Так, Цивільним процесуальним законодавством передбачається можливість для громадянина України звернутись до суду із заявою стосовно установлення факту, який має юридичне значення. Скориставшись даною формою звернення до суду, громадянин може одержати судове рішення, що буде установлювати факт одержання диплома відповідного ВНЗ. Це рішення суду буде обов’язковим на усій території України, та надасть змогу особі підтвердити одержання освіти.

У разі подачі даної заяви до суду, потрібно зазначити наступне:

  • який саме факт слід установити;
  • причини, унаслідок яких неможливо одержати документи, які установлюють даний факт в досудовому порядку (в цьому випадку потрібно додати відмову з МОН України, яка й підтвердить відсутність такої змоги);
  • всі можливі докази, що можуть підтвердити установлюваний факт.

 

5. Як відновити втрачений диплом в Єдиному порталі державних послуг «Дія».

У випадку, якщо ВНЗ знаходиться на тимчасово окупованій території, дублікат диплома можна сформувати у «Дії». Дані єДокументи будуть використовуватися замість та без необхідності додаткового пред’явлення звичайних. Це істотно спростить доступ до працевлаштування громадян України, які втратили диплом у зв’язку з переміщенням в безпечні регіони через війну або з інших причин.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

Відповіді на часті питання

Як відновити втрачений диплом під час війни?

Існує декілька способів як відновити диплом, а також як відновити додаток до диплома у випадку їх втрати:
–   найпростіше та найшвидше це можна зробити онлайн, сформувавши еДокумент (дублікат диплома) у застосунку «Дія»;
–   якщо ВНЗ, що видав диплом, уже не існує, заяву щодо видачі дубліката диплома разом із пакетом документів необхідно надіслати до МОН. Після одержання листа МОН України визначить ВНЗ, який буде займатись відновленням втраченого диплома та видачі дубліката. Інформація у дублікаті буде відтворюватися на основі даних із ЄДЕБО, яка формується із 2000 р;
–   якщо диплом було видано до 2000 р. чи інформація щодо нього відсутня у базі, то з метою підтвердження ВНЗ може використати його копію, відповідну архівну довідку щодо навчання або виписку із журналу видачі документів;
–   якщо ж інформація про видачу диплома відсутня у ЄДЕБО, а також недоступні архіви, необхідно буде звернутись до суду.

Чи можна відновити диплом онлайн?

Відновити диплом онлайн можна за допомогою Єдиного порталу державних послуг «Дія».
З метою створення замовлення на формування єДокумента і його використання, необхідно буде установити додаток та пройти електронну ідентифікацію й автентифікацію. Процес буде здійснюватись автоматично на основі замовлення особи.

Скільки часу займає виготовлення дубліката диплома?

Видачу дублікатів диплома ВНЗ здійснює упродовж 20 календарних днів із дати одержання заяви від особи, на ім’я котрої було видано диплом (чи листа МОН України, яким було визначено ВНЗ, який створює у ЄДЕБО замовлення, виготовляє і видає особі дублікат диплома).

Скільки коштує відновити диплом?

Вартість відновлення диплома, а саме виготовлення його дубліката та додатка до нього встановлюється навчальним закладом який його буде видавати.
За допомогою Єдиного порталу державних послуг «Дія» еДокумент про вищу освіту буде безплатним.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 3 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: