0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Як написати мотиваційний лист для вступу у ЗВО?

Редактор: Роман
15 хв.

Мотиваційний лист є документом, який складають та подають вступники до закладу вищої освіти (ЗВО), який містить перелік причин та аргументів того, що вступник є найкращим кандидатом на зарахування за відповідною спеціальністю та програмою. Говорячи простими словами, мотиваційний лист для вступу до ЗВО – це презентація абітурієнта та його найкращих сторін перед членами приймальної комісії.

Магістр

1. Що таке мотиваційний лист і для чого він потрібен при вступі у ЗВО?

Мотиваційний лист є документом, який складають та подають вступники до закладу вищої освіти (ЗВО), який містить перелік причин та аргументів того, що вступник є найкращим кандидатом на зарахування за відповідною спеціальністю та програмою. Говорячи простими словами, мотиваційний лист для вступу до ЗВО – це презентація абітурієнта та його найкращих сторін перед членами приймальної комісії. Також можна стверджувати, що мотиваційний лист – це есе вступника про те, чому він є кращим кандидатом на зарахування до ЗВО і які мотиви й причини спонукали його обрати саме цей навчальний заклад.

У мотиваційному листі абітурієнт повинен викласти наступну інформацію:

  • обґрунтування того, що Ви – кращий серед інших кандидатів на навчання у обраному ЗВО;
  • який вклад у розвиток галузі Ви можете зробити по закінченні ЗВО?
  • які навички Ви хочете отримати у процесі навчання?
  • які у Вас професійні плани після отримання диплому?
Важливо

Необхідно довести членам приймальної комісії Вашу вмотивованість у вступі до ЗВО та навчанні саму у цьому навчальному закладі за обраною спеціальністю. Складіть перелік Ваших навчальних й професійних цілей.

Оскільки при вступі до ЗВО вступники складають лише мультипредметний тест (для бюджетників), вдало складений мотиваційний лист дасть Вам перевагу серед абітурієнтів, які отримали однакові результати тестування. Тому поставтесь відповідально до складання цього документу.

Лайфхак

Спочатку складіть план мотиваційного листа, побудуйте його структуру і лише потім – наповнюйте документ інформацією. Після написання мотиваційного листа поставте себе на місце членів приймальної комісії та зробіть висновок, чи віддали б вони перевагу саме Вашій кандидатурі для зарахування на навчання?  

Основна інформація щодо написання та подання мотиваційних листів для абітурієнтів:

Де взяти вимоги до структури мотиваційного листа?

Кожен ЗВО складає вимоги до такого документу, і вступники можуть ознайомитись із ними на сайті ЗВО (вкладка для абітурієнтів) 

Коли подавати мотиваційний лист до приймальної комісії та в якій формі?

Разом із пакетом документів у термін, визначений для вступної кампанії. Після реєстрації електронного кабінету, одночасно з поданням усього пакету документів (у електронній формі)

Мотиваційний лист має вирішальне значення при вступі до ЗВО?

Якщо за результатами НМТ (Національного мультипредметного тесту) Ви отримали вищий бал (порівняно з іншими абітурієнтами), мотиваційний лист не відіграватиме значної ролі. Проте, якщо результати НМТ будуть однаковими у декількох абітурієнтів, члени приймальної комісії прийматимуть рішення про зарахування абітурієнта саме після ознайомлення із його мотиваційним листом

Отже, щоб отримати більше шансів на вступ до ЗВО, складіть такий мотиваційний лист, який переконає членів приймальної комісії в тім, що Ви – найкращий претендент на зарахування та навчання.

 

 

2. Рекомендації щодо складання мотиваційного листа

2.1. Основні вимоги

Кожен ЗВО, використовуючи рекомендації МОН України, розробляє та затверджує вимоги до написання абітурієнтами мотиваційних листів. Ці рекомендації є у вільному доступі на сайтах ЗВО (на сторінці для вступників). Тому уважно ознайомтесь з цими вимогами та вивчіть його зразок для вступу до ЗВО.

Важливо

Чітко дотримуйтесь вимог обраного Вами ЗВО до складання мотиваційного листа, адже невідповідність складеного документи цим вимогам призведе до негативного ставлення членів приймальної комісії до Вас як до потенційного студента.

Далі розглянемо, як почати складати мотиваційний лист для вступу у ЗВО та наведемо формальні вимоги до мотиваційного листа для вступу у ЗВО, які є загальними для кожного вишу:

  • обсяг – 1,5-2 сторінки аркуша формату А4 (рідще ЗВО збільшують кількість сторінок до 3 арк.), документ Word, розмір та назва шрифту – 14 кегль Times New Roman, інтервал – 1,5. Деякі ЗВО вимагають використовувати шрифт 12 розміру з інтервалом 1, а документ, написаний у текстовому редакторі, зберігати у форматі .pdf чи .jpeg;
  • лаконічний зміст, використання лише важливих деталей, фактів та цифр;
  • структура документу має бути чіткою;
  • документ не повинен бути емоційним, викладайте інформацію чітко, стримано та без непотрібних емоцій;
  • не варто використовувати занадто складні слова та речення, сенс яких Ви не розумієте; використовуйте прості слова, які члени приймальної комісії сприймуть краще;
  • у документі не повинні бути орфографічні й стилістичні помилки.
Лайфхак

Перш ніж перераховувати та обґрунтовувати свої найкращі риси перед членами приймальної комісії, ознайомтесь із вимогами до особистих рис та якостей кандидатів на посаду, яка відповідає Вашій спеціальності та яку Ви прагнете обіймати після закінчення ЗВО (наприклад, прагнення до навчання, самовдосконалення, опанування новими знаннями тощо). Цими якостями повинні володіти і Ви, щоб після отримання диплому стати професіоналом у обраній сфері.

2.2. Складові елементи мотиваційного листа

Ідеальний мотиваційний лист для вступників до ЗВО передбачає наявність наступних складових частин:

Складові частини мотиваційного листа

Важливо

Найбільшу увагу зверніть на основну частину, намагайтесь максимально обґрунтувати свою перевагу перед іншими абітурієнтами.

Отже, у шапці мотиваційного листа у правому верхньому куті необхідно викласти наступну інформацію:

  • назва ЗВО;
  • ПІБ адресата (кому адресовано лист), його наукова ступінь та посада;
  • дані про адресанта: ПІБ, фактична й електронна адреса, телефон.

Приклад:

Шапка мотиваційного листа - малюнок

Основну частину можна умовно поділити на 2 частини:

  1. Вступ
  • звертання до адресата (рекомендуємо текст виділити напівжирним курсивом та вирівняти по центру);
  • мета та причина написання мотиваційного листа (ця інформація повинна бути викладена в окремому абзаці).

Приклад:

Приклад вступу мотиваційного листа - малюнок

  1. Інформація про найкращі риси та якості абітурієнта:

Зазначимо, що ідеальний мотиваційний лист повинен містити наступні види (блоки) інформації про вступника:

  • найцікавіші досягнення вступника (наприклад, успіхи у навчанні за певними предметами, участь в олімпіадах та зайняті місця, участь у конференціях, соціальні й практичні навички та досвід тощо);
  • особисті якості, які найкращим чином свідчать про вступника та його майбутні перспективи в якості професіонала (наприклад, схильність до точних наук, вивчення економіки на факультативах, опанування певної інформації за допомогою Інтернету чи вивчення спеціальної літератури у бібліотеці тощо);
  • мета вступника, яку він переслідує, поступаючи у ЗВО 
  • обґрунтування, чому саме цей ЗВО обраний вступником (знання про ЗВО, навчальну програму за обраною спеціальністю та обґрунтування того, що саме ці знання будуть використані майбутнім студентом для влаштування на роботу за фахом та подальшого професійного та кар’єрного росту);
  • результати, які вступник прагне отримати під час навчання та після закінчення ЗВО (не звичайне отримання диплому про вищу освіту, а й відповідні знання та практичні навички).

Приклад:

Приклад основної частини мотиваційного листа - малюнок

В заключній частині вступник повинен коротко підсумувати викладений матеріал та підтвердити, що він готовий вступити на навчання в обраний ЗВО за обраним напрямом та бути гідним студентом та випускником.

Приклад:

Приклад заключної частини мотиваційного листа - малюнок

Важливо

Рекомендуємо надати готовий мотиваційний лист на ознайомлення своїм батькам, друзям – вони можуть порекомендувати окреслити інші риси, які Ви не згадали, проте які характеризують Вас як перспективного майбутнього студента.

2.3. Як правильно обґрунтувати вмотивованість абітурієнта у навчанні в обраному ЗВО за відповідною спеціальністю?

Ви повинні дати зрозуміти членам приймальної комісії, що Ваш вибір ЗВО та навчальної програми – це не випадковий, а усвідомлений крок, який для Вас є надзвичайно важливим та довгоочікуваним. Напишіть конкретно, чому саме цей ЗВО та цю спеціальність Ви обрали.

 

Приклад:

Приклад причини вибору ЗВО - малюнок

Лайфхак

Не ставте перед собою занадто широку та нечітку мету, наприклад, «Я хочу розвивати ЗЕД України». Краще напишіть «Я хочу створити власну компанію, яка буде успішно здійснювати міжнародні торговельні операції». Цієї мети набагато легше досягти, тим більше – обґрунтувати, яким чином вона буде досягнута.

Наші фахівці допоможуть вам із написанням мотиваційного листа!

Наостанок наведемо покрокову інструкцію складання мотиваційного листа:

Алгоритм написання мотиваційного листа - малюнок

Дотримуючись цього алгоритму, Ви складете цікавий та аргументований документ.

 

Відповіді на часті питання

У мотиваційному листі обов’язково вказувати, чому саме цей ЗВО я обрав для навчання?

Обґрунтування вибору ЗВО буде свідчити про те, що Ви робите відповідні вчинки, обмірковуючи їх, а не спонтанно чи під впливом інших людей (наприклад, батьків, які самі вирішили, до якого ЗВО Ви повинні подавати документи). Також це буде свідчити про те, що Ви ознайомились із історією ЗВО, його перевагами перед іншими навчальними закладами та навчальною програмою, тобто Ваш вибір є свідомим.

Чи потрібно у мотиваційному листі вказувати на мої недоліки чи відсутність необхідних для опанування професії якостей?

Зазвичай вступники не вказують на це, проте для демонстрації критичного ставлення до особистих якостей можна вказати на несуттєвий недолік та обов’язково вказати, що у процесі навчання саме у обраному ЗВО та за відповідною навчальною програмою цей недолік буде ліквідовано.

Якщо я складу мотиваційний лист не на 1,5-2 аркушах, а на 3-5 – це буде моєю перевагою серед інших вступників?

Обов’язково дотримуйтесь вимог щодо обсягу тексту у мотиваційному листі, адже невідповідність вимогам свідчить не на Вашу користь. Також несуттєва інформація відволікатиме членів приймальної комісії від Ваших найбільших переваг перед іншими вступниками.

Як мотиваційний лист оцінюється членами приймальної комісії – за бальною шкалою чи в інший спосіб?

Бальна шкала  не застосовується при оцінці мотиваційного листа, адже це не залік чи екзамен. У випадку, коли декілька абітурієнтів отримали однаковий бал за результатами складання НМТ, до уваги береться мотиваційний лист та інформація про вступника – його зацікавленість у навчанні саме у обраному ЗВО за певною навчальною програмою, вмотивованість у навчанні та досягненні високих результатів.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

4.5 із 5 на основі 2 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: