0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Академічна заборгованість та її ліквідація

Редактор: Роман
11 хв.

Академічна заборгованість є однією з найбільших проблем будь-якого студента у період навчання у ВНЗ.

Магістр

1. Що таке академічна заборгованість та як вона виникає?

Академічна заборгованість є однією з найбільших проблем будь-якого студента у період навчання у ВНЗ. Для розуміння того, що вважається академічною заборгованістю, є важливими підстави її виникнення. Вона виникає у випадках, коли студент не виконує індивідуальні навчальні плани та отримує негативну оцінку за результатами складання семестрового контролю.

Семестровий контроль є способом визначення рівня досягнення студентом передбачених ВНЗ навчальних програм за семестр, що проводиться у порядку, встановленому навчальним планом, у формі іспиту чи заліку. Екзамен і залік – це види семестрового контролю, метою якого є оцінка рівня засвоєння студентом теоретичних знань і практичних навичок, який проводиться у період сесії. Окремими видами заліку є захист курсової роботи чи звіту з проходження практики.

Академзаборгованість – це наслідок несвоєчасної здачі іспитів, заліків, домашніх, курсових чи дипломних робіт, виконання практичних завдань, або отримання оцінок «незадовільно» чи «не зараховано» за результатами семестрового контролю, неявки на залік або екзамен. Академічна неуспішність є загальним поняттям та полягає у наступному:

  • систематичні прогули занять без поважної причини;
  • наявність академічних боргів, тобто нескладених заліків чи іспитів протягом однієї сесії;
  • отримання незадовільної оцінки за результатами кредитного модулю (менше 60 балів ECTS), захисту випускної роботи (курсової або дипломної), державного іспиту;
  • неявка на державний екзамен чи захист курсової/дипломної роботи без поважної причини.

Причини виникнення академічної заборгованості можуть бути різноманітними, та залежать як від самого студента, так і від ВНЗ. До таких причин належать такі:

  • неможливість своєчасного виконання навчального плану і вимог програми;
  • особисті труднощі: фінансові проблеми, хвороба, сімейні обставини;
  • відсутність часу та неможливість концентрації на навчанні, наприклад, коли студент намагається поєднувати декілька справ;
  • відсутність належної підтримки і ресурсного забезпечення з боку ВНЗ, наприклад, недостатність консультацій або навчального матеріалу.
Важливо

Кожен університет самостійно визначає, що таке академічна заборгованість та порядок її ліквідації. Тому, у разі виникнення проблем при здачі семестрових контролів, потрібно звернутися до навчальної частини та ознайомитися зі змістом положення про порядок ліквідації академічної заборгованості.

2. Порядок ліквідації академічної заборгованості

Студенти, які за результатами семестрового контролю отримали незадовільні оцінки, як правило за двома дисциплінами, мають право на ліквідацію академічної заборгованості. Заходи щодо усунення академічної заборгованості повинні бути реалізовані до початку наступного семестру. Ліквідація академічної заборгованості здійснюється двома способами:

  • перескладання підсумкового контролю;
  • повторне вивчення навчальної дисципліни.

2.1. Перескладання підсумкового контролю

Студент, який має незадовільні результати поточного оцінювання не більше, ніж з двох навчальних дисциплін, має право перескласти академічну заборгованість до початку наступного семестру (в деяких ВНЗ дозволяється ліквідація академзаборгованості на початку наступного семестру). У випадку наявності поважних причин, які підтверджені документально, студенту може бути погоджено індивідуальний графік виконання заходів щодо усунення академічної заборгованості.
Проведення повторного підсумкового оцінювання у формі заліків або іспитів дозволяється не більше двох разів.

Повторне складання заходів контролю - картинка

Якщо студентом не було вчасно подано готовий курсовий проект, він не з’явився на захист такої роботи, або отримав незадовільну оцінку за результатами поточного контролю, виникає академічна заборгованість з такої дисципліни. Також це є причиною для недопуску до екзамену або заліку з відповідного предмета.
Ліквідація академічної заборгованості за курсовими проектами передбачає два способи, після чого студент допускається до екзамену або заліку:

  • доопрацювання проекту за попередньою темою та повторний захист;
  • повторне написання курсової роботи за іншою темою.
Важливо

Результати повторного підсумкового кредитного модулю є остаточними та не підлягають виправленню. Тому студенти повинні дуже відповідально підходити до ліквідації академічної заборгованості, щоб не допустити відрахування з університету за неуспішність.

2.2. Повторне вивчення навчальної дисципліни

Якщо студент, який має академічну заборгованість, розуміє, що низький рівень навчального прогресу призвів до відсутності достатніх знань з певної дисципліни, він має право на повторне вивчення не більше 2-х предметів. Організація повторного вивчення дисциплін може передбачати проведення лекцій, лабораторних, семінарських і практичних занять, а також індивідуальних консультацій.

З метою отримання допуску до повторного вивчення навчальної дисципліни студент повинен подати заяву на ім’я декана факультету до моменту закінчення строків на ліквідацію академзаборгованості. В іншому випадку студент вважається таким, який не бажає підвищувати показники навчального прогресу та ліквідовувати академічну заборгованість, що може призвести до негативних наслідків.

У разі погодження заяви студента про повторне вивчення навчальної дисципліни, складається індивідуальний план. Під час формування такого плану особлива увага звертається на тривалість повторного вивчення дисципліни, що встановлюється в обсягах, представлених у таблиці.

Форма проведення занять

Обсяг годин

Лекції та семінарські заняття

Визначається на підставі рішення викладача, що погоджується завідувачем кафедри

Лабораторні та практичні роботи

Обсяг визначається навчальним планом

Індивідуальні заняття і консультації

Визначається за попереднім погодженням зі студентом

Виконання курсових робіт (наукове керівництво)

3 години

Проходження практики

Обсяг визначається навчальним планом

За умови успішного виконання вимог погашення академічної заборгованості, студента має бути допущено до складання підсумкового оцінювання на загальних підставах чи в індивідуальному порядку. При цьому, у випадку повторного отримання незадовільного результату оцінювання, студента може бути відраховано за академічну неуспішність.

Важливо

Повторне вивчення навчальної дисципліни проводиться на платній основі. Ліквідація академічної заборгованості таким способом здійснюється на підставі укладеного договору про надання додаткових освітніх послуг.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

3. Відрахування з університету за неуспішність

Існування академзаборгованості є великим стресом для будь-якого студента, внаслідок чого постає питання: «Що буде, якщо не ліквідувати академічну заборгованість?». Одним із найстрашніших та складних наслідків виникнення академічної заборгованості (так само як і її невдале закриття) є відрахування за академічну неуспішність. Відрахування студента з ВНЗ тягне за собою втрату часу, що потрібен для відновлення в університеті або повторний вступ на відповідний факультет. Більш детально питання про те, як відновитись у ВНЗ після відрахування, розкрито в іншій нашій статті.
Окрім відрахування з університету академічна заборгованість викликає наступні негативні наслідки:

  1. Підвищення рівня поточної неуспішності: внаслідок витрачання ресурсів на вирішення академічних проблем спостерігається зниження середнього балу та оцінок з інших дисциплін, зокрема через зміну відношення з боку викладачів та погіршення репутації.
  2. Отримання диплому пізніше: витрачаючи час на закриття академічної неуспішності студент може отримати диплом пізніше встановленого терміну, в тому числі й внаслідок відрахування.
  3. Недоступність додаткових програм: через академічну заборгованість студенти можуть втратити право на стипендію чи стажування.
  4. Погіршення психічного та фізичного стану: студент може переживати стрес через велике навантаження, а також не мати сил його подолати, що лише посилить негативний вплив.
Важливо

Академічна неуспішність може посилити емоційні та особисті проблеми, що впливає на можливість складати плани, визначати пріоритети, створюючи додаткові перешкоди в навчанні. Тому існує потреба у своєчасному зверненні студента за допомогою до профільного викладача до моменту виникнення академзаборгованості, що допоможе уникнути настання негативних наслідків.

4. Рекомендації для успішної ліквідації академічної заборгованості

Коли виникає академічна заборгованість, від студента, в першу чергу, вимагається концентрація уваги, зосередження, пошук часу й інструментів для її усунення. В даному випадку ключовою умовою є пошук балансу між навчальним процесом і особистим життям, розвиток навичок та сприяння ВНЗ. У процесі пошуку відповіді на питання «Як ліквідувати академічну заборгованість?», допоможуть наступні п’ять основних кроків:

  1. Встановлення режиму: навчіться планувати свій час, визначте режим навчання та відпочинку, що дозволить гармонійно й ефективно розподілити ресурси.
  2. Визначення цілей та мотивації: складіть обсяг заходів щодо усунення заборгованості, які вам потрібно реалізувати, а також позитивні результати, яких ви при цьому досягнете.
  3. Отримання підтримки: зверніться до викладача ВНЗ за порадою щодо можливих варіантів та шляхів вирішення існуючої проблеми, а також зрозуміти, як закрити академічну неуспішність.
  4. Вирішення особистих проблем: визначте, які особисті проблеми вас турбують, а також шляхи усунення їх негативного впливу.
  5. Розвиток особистих навичок до навчання: приймайте участь у тренінгах або відвідайте курси, що допоможуть вам краще зрозуміти зміст навчальної дисципліни, з якої отримано незадовільну оцінку.
Лайфхак

Якщо ви впевнені, що через об’єктивні причини ви не зможете ліквідувати заборгованість та ризикуєте бути відрахованими за академічну неуспішність, можливо використати кардинальний спосіб вирішення проблеми – реалізувати право на академвідпустку. Студент може отримати академвідпустку, наприклад, за сімейними обставинами, терміном до 1 року. У виключних випадках, за рішенням ректора університету, академвідпустку може бути продовжено до двох років. Але не рекомендуємо зловживати зазначеним правом, оскільки оперативне вирішення проблеми дозволить зекономити ресурси та час, а не затягувати з її усуненням.

Відповіді на часті питання

Як отримати допуск до ліквідації академічної заборгованості?

Якщо студента не було допущено до складання підсумкового семестрового контролю (залік або іспит), допуск на ліквідацію академзаборгованості має надати випускова кафедра. Студент повинен виконати усі завдання за семестр, які не були ним виконані. У разі, коли студент був допущений до складання іспиту чи заліку, проте за результатами його проведення отримав незадовільну оцінку, додатковий дозвіл на допуск отримувати не потрібно.

Що робити, якщо я маю академічну заборгованість по більш ніж двом навчальним дисциплінам?

За загальним правилом право на ліквідацію академічної заборгованості надається студентам, які мають негативні оцінки з 1-2 дисциплін. В іншому випадку студента відраховують з ВНЗ у зв’язку із академічною неуспішністю. Проте, за наявності поважних причин (підтверджених документально), можливо звернутися безпосередньо до викладачів, які викладали навчальні дисципліни, та пояснити ситуацію, домовитися про повторну здачу підсумкового контролю, а також до деканату із заявою про складання індивідуального плану повторної здачі предметів.

Що робити, якщо термін ліквідації академічної заборгованості завершено, а борги ще наявні?

Якщо кафедрою прийнято рішення про недопуск до ліквідації академзаборгованостей чи вже використано дві спроби, студента може бути відраховано з університету. Для недопущення відрахування за академічну неуспішність студент повинен подати заяву про продовження ліквідації академічної заборгованості як академічної різниці, що здійснюється на платній основі у порядку, передбаченому для додаткових освітніх послуг.

Чи можуть відмовити у наданні академвідпустки?

Так, відмова може мати місце у випадку, коли причини визнано необґрунтованими. Наприклад, член родини, який потребує додаткового догляду, не має відповідної довідки від лікаря, внаслідок чого ректором прийнято рішення про відмову. У такому випадку потрібно звернути увагу на можливість повторного вивчення навчальної дисципліни, що надасть студенту додатковий час для ліквідації академічної заборгованості.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 3 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: