0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Як за допомогою ChatGPT (ШІ) написати курсову: інструкція

Редактор: Роман
20 хв.

Алгоритм роботи із ChatGPT дуже простий – після реєстрації на сайті Ви ставите в чаті питання, на які штучний інтелект дає відповіді, які він самостійно генерує. Розглянемо, які ж саме можливості отримали студенти.

Магістр

1. Можливості штучного інтелекту ChatGPT

18 лютого 2023 р. в Україні почав функціонувати ChatGPT – велика «мовна модель», створена компанією OpenAI, яка може допомогти відповісти на різноманітні запитання та надати інформацію з різних галузей знань. ChatGPT створений для того, щоб допомагати людям знайти відповіді на різноманітні запитання та надати інформацію з різних галузей знань. ChatGPT використовує штучний інтелект та машинне навчання, щоб зрозуміти запитання та відповісти на них якнайточніше.

Зокрема, ChatGPT може:

  • відповісти на запитання з різних тем – від науки та технологій до мистецтва та культури;
  • надати інформацію з актуальних новин та подій з усього світу;
  • допомогти з формулюванням запитань або пошуком потрібної інформації;
  • надати поради та рекомендації з різних галузей – від здоров’я та фітнесу до бізнесу та фінансів.

Проте, варто зазначити, що ChatGPT не може замінити професійні консультації або поставити медичний діагноз. Він надає загальну інформацію, але важливо звертатися до кваліфікованих фахівців у конкретних ситуаціях, які потребують професійної допомоги.

Якщо використовувати ChatGPT для написання студентських робіт, він може допомогти наступним чином:

  1. Відповідати на запитання користувачів й надавати інформацію на різні теми.
  2. Генерувати ідеї для написання текстів, включаючи заголовки, тези та підзаголовки.
  3. Виконувати розрахунки та складати таблиці на основі заданих даних.
  4. Розпізнавати тексти та виконувати переклади з однієї мови на іншу.
  5. Аналізувати текст і виконувати пошук ключових слів та інформації.
  6. Виконувати завдання з обробки мови, такі як класифікація тексту, сентимент-аналіз та інші.

Це далеко не повний список можливостей, які ChatGPT може забезпечити. Отже, фахівці у багатьох галузях та, зокрема, студенти, отримали значну можливість швидко отримати необхідну інформацію за короткий термін і, що найголовніше, – з високим рівнем унікальності!

Алгоритм роботи із ChatGPT дуже простий – після реєстрації на сайті Ви ставите в чаті питання, на які штучний інтелект дає відповіді, які він самостійно генерує. Розглянемо, які ж саме можливості отримали студенти.

 

2. Як можна використати можливості штучного інтелекту для написання курсової роботи?

Отже, давайте далі подивимось, як ChatGPT може допомогти у написанні курсових робіт (проте за допомогою штучного інтелекту можна отримати допомогу у написанні наступних робіт: реферати курсові й дипломні роботи, дисертації тощо). Перш ніж почати роботу над курсовою роботою, слід обрати її тему.

 

2.1. Вибір теми курсової роботи

Якщо науковий керівник дав змогу самостійно обрати тему курсової роботи, то зазвичай студенти спочатку шукають матеріали з дисципліни, які є доступними, а потім на основі проведеного аналізу обирають тему дослідження. Тобто це займає певний час. ChatGPT вибір теми дослідження здійснює наступним чином: він самостійно генерує перелік тем курсової роботи з певної дисципліни. Оскільки перелік тем зазвичай затверджено кафедрою та наводиться у методичних рекомендаціях до виконання курсових робіт, вважаємо, що ця функція не є важливою для написання курсових робіт.

Важливо

Тема курсової роботи має бути узгоджена з науковим керівником, тому, якщо Ви хочете скористатись можливостями ChatGPT та написати роботу на тему, яку згенерував штучний інтелект, узгодьте її з викладачем.

 

2.2. Складання плану курсової роботи

Після того, як тема вибрана, необхідно написати зміст курсової роботи. У статтях, розміщених у блозі Агентства «Магістр», ми вже писали, як писати курсові роботи та, відповідно, складати її план. Отже, ми розуміємо, що план повинен бути розширеним (розділи, параграфи), тоді як простий план (назви питань) складається при написанні рефератів та контрольних робіт.

Отже, подивимось, що пропонує нам ChatGPT, якщо ми попросимо скласти план до курсової роботи на тему «Комерційні послуги у міжнародному бізнесі»:

Складання плану курсової штучним інтелектом в загальному - малюнок

Як бачимо, штучний інтелект складає зміст теоретичної курсової роботи – без практичної частини, а кількість розділів є занадто великою.

Лайфхак

Ми рекомендуємо ставити питання до ChatGPT розширено, лише тоді Ви отримаєте той результат, який необхідний:

Складання плану курсової штучним інтелектом конкретно - малюнок

Моя думка: штучний інтелект при складанні змісту курсової роботи використовувати можна, але частково (із запропонованого змісту рекомендую обрати ті назви розділів та параграфів, які Ви дійсно зможете написати, тобто з урахуванням наявного матеріалу, і відкинути те, що не потрібне для розкриття теми).

Моя оцінка цього інструменту ChatGPT – 6 з 10.

 

2.3. Написання основної частини курсової роботи

 

Приступаємо до написання вступу. Що ж зможе написати нам ChatGPT?

Якщо Ви попросите штучний інтелект написати вступ до своєї курсової роботи, він матиме приблизно наступний вигляд:

В сучасному світі міжнародний бізнес є надзвичайно важливою складовою господарського життя країн, які прямо чи опосередковано залежні одна від одної. Один з ключових факторів успіху міжнародного бізнесу – це можливість надавати та отримувати комерційні послуги. У цьому контексті ПрАТ “Фармак” – один з провідних виробників лікарських засобів в Україні, що має успішний досвід міжнародної діяльності та надання комерційних послуг.

У даній курсовій роботі розглянуто важливість та значення комерційних послуг у міжнародному бізнесі на прикладі діяльності ПрАТ “Фармак”. Перший розділ присвячено теоретичному аналізу комерційних послуг у міжнародному бізнесі, їх класифікації, особливостей та механізму надання. У другому розділі досліджено міжнародну діяльність ПрАТ “Фармак” та комерційні послуги, які надаються в контексті міжнародного бізнесу. Третій розділ присвячено аналізу фінансового стану ПрАТ “Фармак” на основі показників звітності за 2020 рік та оцінки впливу надання комерційних послуг на діяльність компанії.

Отже, дослідження діяльності ПрАТ “Фармак” дозволить зрозуміти важливість та роль комерційних послуг у міжнародному бізнесі та їх вплив на фінансовий стан підприємства. Результати дослідження можуть бути корисними для керівництва компанії, фахівців з міжнародної діяльності, студентів.

Тому варто ставити питання окремо по кожному елементу вступу: актуальність, мета дослідження, завдання дослідження (пишіть самі згідно із затвердженим змістом) та іншими елементами. В принципі, ChatGPT пропонує «канву» Вашого вступу – інше можна написати самому. Тобто ми бачимо, що ChatGPT дає нам можливість написати вступ, проте ми повинні самі «керувати» штучним інтелектом, вказуючи, що саме писати у вступі.

 

Моя думка: написання вступу за допомогою ChatGPT скоротить час для обґрунтування актуальності теми дослідження та розкриття інших структурних елементів вступу, проте необхідно ставити конкретні питання: методи дослідження, об’єкт та предмет дослідження тощо. Якщо є мінімальний досвід роботи із ChatGPT – це не займе часу більше, аніж самостійне написання вступу.

Моя оцінка цього інструменту ChatGPT – 10 з 10.

 

Пишемо теоретичний розділ. Тут хочу визнати, що ChatGPT – гарний помічник у генеруванні унікального тексту. Проте варто зазначити, що написати якісну теоретичну частину Ви зможете за дотримання наступних умов:

  1. Чітко визначити структуру кожного параграфу (це обумовлено тим, що ChatGPT генерує невеликі обсяги тексту (0,5-1 аркуш), тому варто визначити, які питання ставити штучному інтелекту. Наприклад, для написання п. 1.1 «сутність та значення комерційних послуг в міжнародному бізнесі» рекомендуємо ставити штучному інтелекту наступні питання:
  • розкрий сутність комерційних послуг;
  • наведи 10 визначень комерційних послуг (при цьому ChatGPT не здатен скласти таблицю з авторськими визначеннями цього терміну – він наводить декілька визначень, проте авторство не вказує, а генерує випадкові прізвища, тому за необхідності такої таблиці Ви повинні попрацювати самостійно);
  • що таке міжнародний бізнес?
  • які функції та принципи надання комерційних послуг у міжнародному бізнесі?
  • яке значення мають комерційні послуги для розвитку міжнародного бізнесу?
  1. Вичитати текст на відсутність повторів інформації різними словами, адже штучний інтелект може згенерувати відповідь на одне й те ж питання різними словами. Потрібна особлива увага до смислового наповнення.
  2. Вичитувати текст на рахунок коректності визначень. Наприклад, при генеруванні визначення поняття «Державний борг» ChatGPT запропонував наступне визначення: «Державний борг України – це сума боргових зобов’язань держави, яку вона не повернула в строк або не виплатила відсотки за користування коштами». На нашу думку, це некоректне визначення, адже державний борг містить не лише «прострочені» боргові зобов’язання», а усі боргові зобов’язання перед внутрішніми та зовнішніми кредиторами.

 

Моя думка: ChatGPT дає гарну можливість зекономити час для написання теоретичної частини дослідження, проте варто звернути увагу на наступне:

  • обов’язково вичитувати текст на наявність орфографічних та стилістичних помилок;
  • не варто копіювати текст без його осмислення (як ми показали на прикладі, адже деякі згенеровані визначення можуть бути недостатньо коректними);
  • у тексті відсутні посилання на джерела, і їх Ви будете проставляти самостійно (якщо викладач перевірить відповідність тексту вказаним джерелам, можуть виникнути значні проблеми).

Моя оцінка цього інструменту ChatGPT – 7 з 10.

 

Пишемо практичний (аналітичний) розділ. В цьому випадку можливостями ChatGPT є:

  • надання загальної характеристики об’єкта дослідження (характеристика та історія досліджуваного підприємства, ринку, галузі тощо);
  • характеристика організаційної структури компанії, структури ринку тощо.

Що стосується практичних (аналітичних) даних, ChatGPT не допоможе: всі дослідження та розрахунки Ви повинні робити власноруч. Отже, частково ChatGPT може допомогти, але ця допомога є незначною.

 

Моя думка: ChatGPT допомагає надати загальну характеристику досліджуваному об’єкту, проте вся аналітика – Ваша робота.

Моя оцінка цього інструменту ChatGPT – 2 з 10.

 

Пишемо рекомендаційний розділ. ChatGPT може запропонувати допомогу в наступному:

  • згенерувати загальні рекомендації, виходячи з інформації, яку Ви надасте у своєму питанні;
  • загалом ці рекомендації мають теоретичний характер та не враховують умов функціонування конкретного об’єкта дослідження (компанії, ринку).

Отже, цей розділ також повинен бути виконаний Вами самостійно, а ChatGPT допоможе лише спрямувати Вашу думку у необхідному напрямку.

 

Моя думка: ChatGPT дає напрямок для роботи, але рекомендації Ви повинні сформулювати й обґрунтувати самостійно.

Моя оцінка цього інструменту ChatGPT – 2 з 10.

 

Що стосується табличного та графічного матеріалу, зазначимо наступне:

  1. ChatGPT може побудувати таблицю у форматі Word та Excel, проте Ви повинні конкретно вказати наповнення рядків та стовпчиків. Коли я попросила скласти таблицю із науковими визначеннями терміну «комерційна послуга», ChatGPT побудував мені таблицю із 3-ма визначеннями та «лівими» прізвищами (Іванов, Петров, Сидоров), тобто авторство не вказане. На моє питання відповів, щоб прізвище я проставила як хочу. Тобто якість такого дослідження нульова.
  2. Таблиці із розрахунками Ви повинні будувати самостійно, і розраховувати теж.
  3. Рисунки – теж Ваша робота, адже ні скани, ні рисунки не дозволені у курсових та інших студентських роботах.

 

Написання висновків проведеного дослідження. В цьому випадку допомога ChatGPT можлива у випадку написання висновків до теоретичного розділу – поставте правильні питання та отримайте загальні висновки. Висновки за аналітичним та рекомендаційним розділами потрібно писати самостійно згідно з отриманими результатами дослідження.

 

2.4. Формування списку використаних джерел

Я вже зазначала, що посилання на теоретичний матеріал Ви будете проставляти «рандомно», тобто матеріал не буде відповідати джерелам. Лише деякі викладачі перевіряють відповідність матеріалу наведеному джерелу, проте навіть зі списком джерел ChatGPT не дуже допоможе. Так, я попросила скласти перелік наукових статей на тему «Комерційні послуги у міжнародному бізнесі» 2019-2022 р. видання, і ChatGPT допоміг мені, проте ця допомога не знадобилась, адже:

  • список джерел сформовано без урахування нових вимог: ChatGPT використовує ДСТУ 8302:2015 (і лише на вимогу), тоді як на даний час ці вимоги змінились;
  • ті джерела, які мені надав штучний інтелект, я не знайшла в Інтернеті. ChatGPT пояснює це наступним чином:

Відповідь ChatGPT - зображення

Проте всі ми знаємо, що студенти користуються лише тими джерелами, що є у доступі в мережі Інтернет (і ця тенденція посилилась під час пандемії на військової агресії РФ), отже, викладач може здійснити пошук цих джерел самостійно та не знайти їх, отже, дійде думки про «рандомне» проставляння посилань по тексту.

 

Моя думка: ChatGPT не надає достатньо допомоги у формуванні списку джерел, адже майже усі з них відсутні у вільному доступі (розміщені у закритих чи платних базах даних, закритих джерелах та бібліотеках тощо). Це може викликати питання з боку наукового керівника.

Моя оцінка цього інструменту ChatGPT – 1 з 10.

 

3. Переваги та недоліки штучного інтелекту при написанні курсової роботи

Практика написання та перевірки унікальності студентських робіт пройшла певний шлях. Спочатку студенти могли абсолютно вільно використовувати запозичений в Інтернеті текст, не ризикуючи бути обвинувачений у плагіаті. Адже програм з перевірки унікальності не існувало. Проте прогрес не стоїть на місці. Після появи перших програм перевірки унікальності студенти відчули першу проблему. Проте через кілька місяців створили студентський «лайфхак»: заміняти українські символи англійськими (ті, які друкуються однаково – літери «с», «і», «а» тощо). Проте розробники програм перевірки унікальності згодом передбачили ці хитрощі та додали до програм перевірки можливість виявлення таких замін.

Надалі на кожну нову функцію програм перевірки унікальності студенти намагались створити свої «відповіді» – проставляти додаткові пробіли, невидимі символи тощо. Проте нові програми перевірки унікальності швидко виявляли ці маніпуляції. Студенти на той час могли використовувати роботи своїх друзів за умови, що їх роботи не були розміщені в Інтернеті – унікальність залишалась високою. Проте і ця можливість була зруйнована новими програмами перевірки унікальності – Unichek та Antiplagiarism.net. В українських ЗВО почала формуватись спільна база студентських робіт і почав використовуватись термін «внутрішня унікальність»: робота могла бути відсутні в Інтернеті, проте всі роботи завантажувались у внутрішню базу, і відтепер використання робіт друзів стало неможливим.

Здається, поява ChatGPT та її функціонування в Україні – нова можливість для студентів написати швидко та якісно курсову роботу, проте, протестувавши цей штучний інтелект, я виявила наступні недоліки:

  • авторство (джерела) неможливо встановити;
  • достовірність визначень та думок може бути спірною чи некоректною;
  • новизни – наукової та практичної – немає, адже мережа генерує наявні думки, а не створює нові;
  • ChatGPT не здійснює розрахунки;
  • графічний матеріал потрібно створювати самостійно;
  • оформлення потрібно робити власноруч;
  • трапляються помилки – потрібно вичитувати текст;
  • це не готовий диплом – потрібно визначити структуру кожного параграфу та ставити правильні питання, аби створити текст, а ChatGPT видає малі шматки тексту – 0,5-1 аркуш;
  • список джерел генерується з тих праць, які переважно відсутні у вільному доступі, тобто немає можливість перевірити їх достовірність або ознайомитись з текстом.

Серед переваг ChatGPT я виокремила:

  • скорочення часу для написання вступу та теоретичної частини дослідження;
  • можливість отримання переліку показників, які потрібно розрахувати для аналітичного розділу, наприклад:

Відповідь ChatGPT-2 - скрин

Відповідь ChatGPT-3

  • часткова допомога при написанні висновків дослідження (за теоретичною частиною).

 

Моя думка: ChatGPT допоможе Вам написати теоретичну частину дослідження, проте без коректних посилань, надасть формули для розрахунку чи окремі дані (проте їх розрахунок Ви здійснюватимете власноруч) та дасть певний орієнтир при розробці рекомендаційних заходів. На цьому його можливості для написання студентських робіт закінчуються.

Моя оцінка цього інструменту ChatGPT – 3 з 10.

 

Мій висновок підтверджує і сам штучний інтелект ChatGPT, відповідаючи на моє питання щодо допомоги у написанні курсової роботи. Він каже наступне: «Я можу допомогти з пошуком відповідної інформації, скласти структуру дипломної роботи, порадити щодо методів дослідження та аналізу даних, а також надати корисні поради щодо написання та форматування тексту. Однак письмове написання дипломної роботи – це процес, який потребує великої кількості часу та зусиль, а також особистої творчості та досліджень. Я можу бути корисним інструментом для допомоги з деякими етапами процесу написання дипломної роботи, але не можу замінити власні знання, досвід та роботу, яку вимагає написання дипломної роботи на 60 аркушах».

Я рекомендую використовувати ChatGPT при написанні студентських робіт у таких випадках:

  • написання теоретичних матеріалів (проте не повністю теоретичної частини дослідження, адже посилання на джерела не відповідають дійсності);
  • написання актуальності дослідження у вступі;
  • написання висновків до теоретичної частини дослідження.

В усіх інших випадках варто писати роботу самостійно або звернутись за допомогою фахівців, адже:

  • ChatGPT не надасть Вам жодної гарантії якості згенерованих матеріалів, на відміну від професіоналів, які не лише на високому рівні виконають дослідження, але й усунуть усі зауваження наукового керівника (якщо вони будуть) та супроводжуватимуть Вашу роботу до самого захисту;
  • аналітичні розрахунки ChatGPT не зробить;
  • рекомендації по темі Вашого дослідження варто робити власноруч, адже вони ґрунтуються на результатах аналітичних досліджень;
  • особливої уваги потребує оформлення роботи, складання списку використаних джерел та додатків – ChatGPT за Вас це не зробить.

 

Отже, прогрес не стоїть на місці. Проте не варто розраховувати на те, що штучний інтелект швидко та безкоштовно напише Вам якісну курсову роботу. Особливо це стосується робіт з практичною частиною – в цьому випадку ChatGPT абсолютно не допоможе. Тому ставтесь відповідально до виконання курсових робіт та звертайтесь до фахівців.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

Відповіді на часті питання

Чи можна виявити, що курсова робота написана за допомогою штучного інтелекту?

Варто зважати, що через високу унікальність згенерованого тексту викладачі можуть не повірити в те, що курсова робота написана Вами: можливо виявити, що текст написаний не студентом, особливо якщо текст складається з дуже складних і спеціалізованих тем, де потрібно володіти високим рівнем експертизи. Як велика мовна модель, ChatGPT може генерувати текст, який відповідає запиту користувача, але в той самий час, він не має особистої експертизи в усіх областях і не може використовувати свій досвід, як це може робити людина.

Чи існують програми, які визначають, що я використовував можливості штучного інтелекту?

На даний час компанія Open AI задумалася про нейтралізацію негативних наслідків використання штучного інтелекту та випустила класифікатор, який відсіює тексти, які згенеровані за допомогою ChatGPT. Щоправда, сама компанія не може назвати цей засіб 100% вдалим, тому що механізм визначив лише 26% текстів, написаних нейромережею, а текст, який створила людина, був названий створеним ChatGPT у 9% випадків. Найкращий спосіб покращити якість перевірки – це перевірка довгих текстів.

Саму систему роботи класифікатора поки розголосу не оприлюднили, але є думка, що тексти, побудовані нейромережею, містять мітки «Watermarks», які змусять сервіс знайти псевдовипадковості при генерації кожного символу, і відзначити цей характер написання як контент, зроблений мережею. Отже, на мою думку, невдовзі провідні програми перевірки унікальності будуть доповнені функцією визначення текстів, створених ChatGPT.

Як за кордоном ставляться до використання студентами штучного інтелекту?

Вже на початку 2023 р. боротьбу із ChatGPT оголосили ЗВО США, Австралії та інших країн. Ця боротьба направлена на те, щоб студенти самостійно писали студентські роботи, а основні кроки цієї боротьби полягають в наступному:

  • іспити під наглядом, ширше використання письмових та паперових контрольних, тести лише для підрозділів з низьким ризиком несумлінності (Австралія);
  • заборона доступу до ChatGPT з пристроїв та Інтернет-джерел, що належать освітнім закладам (Нью-Йорк).
Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 6 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: