0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Як правильно написати автореферат дисертації?

Редактор: Роман

Автореферат також є важним елементом захисту дисертації. Ви викладаєте його на публічному захисті разом із вашою дисертацією, щоб презентувати головні ідеї та досягнення Вашої роботи перед комісією та аудиторією.

Магістр

1. Поняття «Автореферат»

Автореферат є коротким оглядом основного змісту дисертації. Він призначений для інформування наукової спільноти про основні досягнення та результати вашої дисертаційної роботи. Головною метою написання автореферату дисертації є швидке та зручне ознайомлення наукових спільнот із змістом вашої дисертації. Він допомагає зацікавленим особам (вченим, науковим співробітникам, експертам) отримати загальне уявлення про вашу роботу, її значущість та наукові результати, без необхідності прочитання всього тексту дисертації.

Автореферат також є важним елементом захисту дисертації. Ви викладаєте його на публічному захисті разом із вашою дисертацією, щоб презентувати головні ідеї та досягнення Вашої роботи перед комісією та аудиторією. Таким чином, автореферат сприяє зрозумінню та оцінці Вашої наукової діяльності.

Усе це робить автореферат важливим інструментом для популяризації та просування наукових досліджень, а також для забезпечення доступності та поширення інформації про Вашу дисертацію серед наукової спільноти.

 

Лайфхак

Почніть писати автореферат дисертації після завершення основного тексту дисертації. Це допоможе вам краще зорієнтуватися у власних результатах та висновках.

 

2. Структура автореферату

Писати автореферат треба поетапно, оскільки він складається з багатьох елементів. Розглянемо кожний з низ детальніше.

Визначення основних елементів автореферату дисертації:

1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ. По суті – це дійсний вступ Вашої дисертації. Достатньо його скопіювати у стислому вигляді вказуючи найголовніші елементи вступу, тобто хто займався дослідженням вашої теми раніше, що було з’ясовано до вашого дослідження і чого не вистачає, таким чином доводите актуальність дисертації. Обов’язково вказати мету роботи і які завдання ставляться, щоб її досягти. Також автореферат дисертації має містити ваші власні публікації, адже написання дисертація передбачає публічне освітлення ваших досягнень і є обов’язковою вимогою для її захисту. Закінчується вступ автореферату дисертації обсягом та структурою роботи.

2. ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ. Ви маєте стисло, але водночас ґрунтовно описати про що йдеться в кожному розділі Вашої дисертації, обов’язково надаючи назви розділів. Більшу увагу концентрують саме на практичному дослідженні та його реальних результатів. Продемонструємо опис першого теоретичного розділу реального автореферату Божеску М. Г. «Інгресія та інхоативність як кореляти зачинної фазовості у сучасній англійській мові»:

 

Опис першого розділу - картинка

 

3. ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ. Тут треба викласти найголовніші досягнення вашої роботи. Рекомендується нумерувати висновки, оскільки це забезпечує структуру, організацію та легкість пошуку на конкретні висновки.

4. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЇ ВИКЛАДЕНО У ТАКИХ ПУБЛІКАЦІЯХ. Тут наводиться список Ваших особистих публікацій які мають відношення до Вашої дисертації.

5. АНОТАЦІЯ (факультативно). Подається кількома мовами, зазвичай українською та англійською. Але це не правило, в кожному вищому закладі свої власні правила, які варіюються від факультету.

Отже, основні елементи автореферату мають наступний вигляд:

 

 

ЕЛЕМЕНТ

ОПИС

  1. Загальна характеристика роботи (вступ)

 

 

Огляд критичної літератури, актуальність дослідження, зв’язок з науковими темами, мета, завдання, об’єкт та предмет дослідження, методологічна основа, матеріал дослідження, наукова новизна, положення, теоретичне значення, практична цінність, особистий внесок, апробація роботи, публікації

  1. Основний зміст роботи

Опис розділів, практичне дослідження, результати

 

  1. Загальні висновки

Нумерування, структура, організація, легкість пошуку

  1. Основні положення дисертації

Список публікацій

 

  1. Анотація (факультативно)

Кілька мов, українська, англійська (в залежності від вимог університету)

 

3. Організація і стиль письма

Писати автореферат дисертації необхідно науковим стилем письма, використовуючи фахову термінологію та пояснюючи скорочення. Будьте лаконічними і точними, уникайте зайвої інформації. Використовуйте чіткі заголовки і підрозділи, щоб структурувати ваш автореферат. Переконайтеся, що ваш автореферат містить логічну послідовність думок та аргументів. Після написання перегляньте ваш автореферат для виявлення орфографічних та граматичних помилок. Попросіть колегу або викладача переглянути Ваш автореферат для отримання додаткових коментарів та рекомендацій.

 

Важливо

Не забудьте включити в автореферат основні результати своєї дисертації, оскільки це є одним з головних елементів, на які будуть звертати увагу при його оцінці.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

Відповіді на часті питання

Коли найкраще написати автореферат дисертації?

Рекомендується писати автореферат після завершення основного тексту дисертації, оскільки це короткий виклад здійсненої Вашої наукової роботи.

Який має бути за обсягом автореферат дисертації?

Обсяг автореферату дисертації залежить від наукового ступеня, спеціальності та вимог ВАК. За ДСТУ 3008-95, обсяг автореферату кандидатської дисертації має бути в межах 15-19 сторінок (0,7-0,9 авторського аркуша), а обсяг автореферату докторської дисертації – в межах 32-48 сторінок (1,3-1,9 авторського аркуша). Однак, це не є строгими лімітами, а лише рекомендаціями. ВАК може встановлювати свої вимоги до обсягу автореферату залежно від специфіки наукової галузі та теми дослідження.

Як оформити автореферат дисертації?

Автореферат оформлюється за вимогами ДСТУ 3008-95 «Документи. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення». До основних правил оформлення належать: наскрізна нумерація сторінок; полуторний інтервал, шрифт Times New Roman, розмір 14; поля: ліворуч і праворуч – 2 см, знизу і зверху – 2,5 см; використання таблиць, рисунків, формул за необхідності з посиланнями у тексті; вказання джерел цитат і посилань у тексті та у списку використаних джерел.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 2 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: