0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Все про дистанційне навчання

Редактор: Роман
11 хв.

Дистанційне навчання – це окрема форма здобуття освіти, яка має законодавчо визначений навчальний процес.

Магістр

1. Що таке дистанційне навчання

1.1. Дистанційна форма навчання: поняття та значення

Розвиток науково-технічного прогресу, процес цифровізації усіх сфер діяльності та швидкий темп життя суспільства стали вагомими причинами створення нової форми здобуття освіти, яка сьогодні має назву дистанційне навчання.
Дистанційне навчання – це форма здобуття освіти, що відбувається в асинхронному (off-line) та синхронному (on-line) режимах завдяки застосуванню спеціально розробленому науково-методичному та системнотехнічному забезпеченню.
На сучасному етапі дана форма здобуття освіти має вагоме значення у процесі надання освітніх послуг усім бажаючим. Вона надає можливість повноцінно реалізовувати право кожного на освіту, не залежно від майнового та соціального стану, місця проживання, стану фізичного здоров’я, віросповідання тощо.

Особливості дистанційної освіти ВНЗ:

  • передбачає обов’язкове застосування сучасних інформаційно-комунікаційних технологій;
  • запровадження даної форми відбувається за погодженням з органом управління освітою під управлінням якого знаходиться навчальний заклад (для професійно-технічних навчальних закладів – ПТНЗ) та за погодженням з Міністерством освіти та науки України (для вищих навчальних закладів – ВНЗ та закладів післядипломної освіти – ЗПО);
  • строк встановлюється самостійно ПТНЗ, ВНЗ та ЗПО та має становити не менше ніж за денною формою;
  • кількість здобувачів освіти дистанційно немає перевищувати ліцензованого обсягу та встановлюється вченою радою у ВНЗ, ЗВО, а педагогічною радою у ПТНЗ.
Важливо

Дистанційне навчання – це окрема форма здобуття освіти, яка має законодавчо визначений навчальний процес. Технології дистанційного здобуття освіти також можуть застосовуватися у інших формах навчання (денній, заочній, вечірній та ін.)

1.2. Хто може навчатися дистанційно

Дистанційна освіта в Україні немає особливих обмежень щодо абітурієнтів, які знаходяться на території країни. Головне це наявність повної середньої освіти при вступі у ВНЗ, або наявність не повної середньої освіти, якщо це вступ у ПТНЗ та успішно здане ЗНО.
У зв’язку із військовим станом, в Україні обмеження існує лише для українців чоловічої статті, які знаходяться за кордоном та не маються військово облікових документів. Без наявності військового квитка або приписного посвідчення вступити до українських ВНЗ на дистанційну форму не можливо.

Здобувати освіту дистанційно можуть:

  • громадяни України;
  • іноземні громадяни згідно законодавства України та міжнародних угод;
  • особи без громадянства згідно законодавства України та міжнародних угод.

Дана форма навчання збільшує можливість здобути професійно-технічну або вищу освіту:

  • працюючим особам;
  • особам, які паралельно здобувають ще одну освіту;
  • жінкам, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною;
  • людям із обмеженими фізичними можливостями;
  • особам, які знаходяться за межами країни.
Важливо

Кожен громадянин України має конституційне право на здобуття освіти та професійної кваліфікації. Вибір форми навчання є особистим рішенням кожного абітурієнта.

2. Процес дистанційного навчання та його забезпечення

2.1. Як проводиться дистанційне навчання

Дистанційна освіта ВНЗ проводиться відповідно до затвердженого навчального процесу, який здійснюється у встановлених формах:

Складові форми

Характеристика

Самостійна робота

Передбачає самостійне опрацювання інформаційних джерел і матеріалів, а також виконання завдань відповідно до вимог навчальної програми.

Навчальні заняття

До основних видів навчальних занять відносяться:

– лекції,

– семінари,

– практичні та лабораторні заняття,

– консультації;

– ділові ігри;

– спільні проєкти тощо.

Практична підготовка (у ВНЗ)

Професійно-практична підготовка (у ПТНЗ)

Проведення практичних занять передбачається навчальною програмою закладу освіти. Вони можуть відбуваються у асинхронному (off-line) та синхронному (on-line) режимах.  Виключенням є лабораторні роботи. Даний вид робіт виконується лише очно у спеціально призначених лабораторіях.

Контрольні заходи

Контрольні заходи включають:

– проміжний (тематичний, модульний) контроль;

– підсумковий контроль;

– та інші види контролю знань умінь, навичок, які визначені ПТНЗ, ВНЗ та ЗПО.

Важливо

Усі контрольні заходи здійснюються за умови забезпечення аутентифікації здобувача або очно завдяки застосуванню інформаційно-комунікаційних технологій (відеоконференц-зв’язку).

Головним у процесі дистанційного навчання є наявність технічної можливості у здобувача для забезпечення безперебійного доступу до веб-ресурсів навчального закладу. Кожен здобувач навчаючись дистанційно має власну персональну сторінку, яка містить:

  • перелік дисциплін (дистанційних курсів) на навчальний рік;
  • розклад проведення занять;
  • навчальні матеріали, які необхідні під час вивчення дисциплін ( електронні посібники та підручники, лекції, методичні рекомендації, презентації тощо);
  • журнал оцінок;
  • електронна залікова книжка.

Здобуваючи дистанційну освіту студент може самостійно визначати терміни виконання самостійних та практичних завдань, але в часових межах зазначених навчальною програмою.

2.2. Забезпечення навчання дистанційно

Дистанційна форма навчання у ВНЗ реалізовується завдяки наявності необхідного забезпечення (див. табл. 2 ). Від його якості залежить якість надання дистанційно освітніх послуг навчальним закладом, а також сприйняття здобувачем поданої інформації під час проходження навчальної програми.

Вид забезпечення

Складові

Науково-методичне забезпечення

– методичні рекомендації на яких базується розробка та застосування технологій  даної форми навчання;

– систему, критерії та засоби контролю;

– методичне, змістовне та дидактичне наповнення дистанційних курсів (веб-ресурсів).

Кваліфікований кадровий  колектив

 

– педагогічні працівники;

– науково-педагогічні працівники;

– методисти.

Системнотехнічне забезпечення

 

– апаратні засоби, які надають можливість працювати з веб-ресурсами (ПК, сервери, мережеве обладнання, джерела безперебійного живлення тощо);

– інформаційно-комунікаційне забезпечення;

– програмне забезпечення;

– веб-ресурси навчальних дисциплін тощо.

Вище зазначене забезпечення формується кожним навчальним закладом освіти самостійно відповідно до норм та вимог встановлених органом управління освітою під управлінням якого знаходиться навчальний заклад та МОН України.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

3. Переваги дистанційного навчання

Дистанційна форма навчання не безпідставно завойовує популярність у суспільстві. Вмотивовані здобувачі навчаючись на даній формі досягають вагомих результатів не лише у своєму особистому розвитку, але й за рахунок вдалого поєднання з роботою отримують позитивний результат у кар’єрному зростанні.

Про позитивний вплив здобуття освіти дистанційно усіма бажаючими свідчать наступні його переваги:

  • можливість поєднання з роботою;
  • можливість здобути паралельно ще одну освіту;
  • відсутні часові та територіальні обмеження;
  • зручний темп, який можна регулювати самостійно;
  • нижча вартість ніж на денній формі;
  • постійний доступ до необхідних веб-ресурсів;
  • постійний зв’язок з викладачами (on-line та off-line);
  • можливість навчатися за кордом без виїзду з країни;
  • можливість виховувати дітей та отримати освіту;
  • можливість отримати освіту для людей з інвалідністю тощо.
Важливо

Враховуючи те, що під час навчання дистанційно комунікаційний зв’язок є дещо обмеженим порівняно з очним навчанням, то важливим завданням кожного здобувача є максимально дослухатися до порад викладачів, кураторів та керівників проєктів.

4. Перспективи дистанційної освіти

Навчання дистанційно можна охарактеризовувати як важливу форму здобуття освіти у ХХІ столітті. Його важливість заключається не лише в потребі адаптації системи освіти до процесів глобалізації, цифровізації та інформатизації у всьому світі, але й в тому, що дана форма надання освітніх послуг виявилась досить ефективною в форс-мажорних обставинах: пандемії Covid-19 та війни в Україні.

Сьогодні дистанційне навчання за кордоном являється пріоритетною формою здобуття освіти, яка швидко розвивається. На розвиток дистанційної освіти в світі впливають:

  • Сучасні тенденції у освіті на світовому рівні. Кожен перспективний навчальний заклад у світі намагається відповідати інноваційним вимогам сучасного світу.
  • Макроекономічні фактори. Розвиток даної форми здобуття освіти суттєво залежить від макроекономічних показників, особливо це стосується показників ринку праці (попит на працівників, заробітна плата тощо).
  • Територіальні особливості. Закордоні ВНЗ пропонують дистанційну освіту на декількох мовах, відповідно це облегшує можливість навчатися іноземним абітурієнтам.
  • Потреби споживачів. Дистанційна форма надає можливість суттєво заощадити кошти та не витрачати дорогоцінний час, тому споживачі освітніх послуг у більшості країн світу надають їй перевагу.

Країною-лідером по дистанційному навчанню у світі являються США. Про це свідчить відсоток зарахування абітурієнтів у 2024 році до ТОП-5 навчальних закладів з дистанційним навчанням США.

Дистанційне навчання у США - картинка

Європейські ВНЗ також з кожним роком все більше підлаштовують освітню програму до можливості навчатися дистанційно, адже популярність в Європі на дану форму здобуття освіти зростає.
Головною відмінністю дистанційної освіти в Європі є те, що вона може проходити у трьох режимах: синхронному, асинхронному та гібридному. Гібридний режим навчання полягає у тому, що студент самостійно вивчає необхідні матеріали, а в кінці семестру очно відвідує навчальний заклад для написання екзаменаційних тестів.

До переліку найпопулярніших ВНЗ Європи з дистанційним навчанням входять:

  • University of Birmingham (Великобританія);
  • Heriot-Watt University (Великобританія);
  • IUBH University of Applied Sciences (Німеччина);
  • Business Institut EDU (Чехія);
  • Dublin City University (Ірландія);
  • Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Нідерланди) та ін.

В Україні дистанційна форма у системі освіти існує з 2013 року. Хоча своєї популярності вона набула у період пандемії Covid-19. Війна в країні продовжила її актуальність для української системи освіти.

До найпопулярніших ВНЗ України з дистанційною формою навчання відносяться:

  • Київський Інститут Бізнесу і Технологій (КІБіТ) (м. Київ);
  • Європейський Університет (м. Київ);
  • Академія праці, соціальних відносин і туризму (АПСВТ) (м. Київ);
  • Національна академія статистики, обліку і аудиту (м. Київ);
  • Національний юридичний університет ім. Я. Мудрого (НЮУ) (м. Харків);
  • Харківський національний автомобільно-дорожній університет (ХНАДУ) (м. Харків);
  • Харківський інститут МАУП (м. Харків);
  • ІТ STEP Університет (м. Львів);
  • Одеський технологічний університет “ШАГ” (м. Одесса);
  • Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку (ДУІТЗ) (м. Одеса);
  • Полтавський національний педагогічний університет ім. О. Довженка (м. Полтава) та інші.
Лайфхак

Під час вибору навчального закладу для вступу на дистанційну форму шукайте інформацію щодо навчання дистанційно на сайтах обраних закладів освіти, оскільки на сьогодні немає єдиного офіційного переліку таких навчальних закладів.

Згідно даних Державної служби статистики України, у 2023 році кількість вступників на дистанційну форму до закладів вищої освіти (ЗВО) в Україні збільшилась на 153 особи порівняно з 2022 роком, а до закладів фахової передвищої освіти (ЗФПО) збільшилась на 10 осіб:

Форма навчання

2021/22

2022/23

2023/24

ЗФПО

ЗВО

ЗФПО

ЗВО

ЗФПО

ЗВО

Денна

86 808

199 982

85 442

198 643

113 418

208 621

Вечірня

254

327

295

430

355

229

Заочна

12036

38 650

7 823

45 350

8593

41883

Дистанційна

3

259

0

666

10

819

Загальна кількість

99101

239 218

93560

245 089

122 376

251 552

Із даних Таблиці 3, можна спостерігати, що на дистанційній формі навчається незначна частка студентів, хоча на сьогодні дистанційна освіта в Україні характеризується високими показниками якості надання освітніх послуг навчальними закладами. Про це свідчить те, що у кінці 2023 році навіть існувала пропозиція у вітчизняних законотворців щодо заміни заочної форми на дистанційну.
Зауважимо, що враховуючи євроінтеграційний курс України, адаптація українських ПТНЗ, ВНЗ та ЗПО до можливості навчати дистанційно являється одним із основних завдань на сьогодні, яке потребує насамперед формування якісного нормативно-правового підґрунтя.

Відповіді на часті питання

Що таке дистанційна форма навчання?

Дистанційна форма навчання – форма здобуття освіти, яка передбачає застосування сучасних інформаційно-комунікаційних технологій для навчання в режимах онлайн та офлайн не відвідуючи навчальний заклад.

В чому полягає різниця між онлайн та дистанційним навчанням?

Онлайн навчання – це один із режимів навчання, який може використовуватися у багатьох формах здобуття освіти, а дистанційне навчання – це форма здобуття освіти, яка включає можливість навчатися в режимах: онлайн та офлайн.

Як перейти на дистанційне навчання?

Перехід на іншу форму навчання відбувається за згодою ректора ( директора) ВНЗ в період зимових або літніх канікул.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

4.8 із 5 на основі 10 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: