0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Топ-10 професій майбутнього в Україні

Редактор: Роман
21 хв.

Сучасний світ і ринок праці є дуже мінливими, у зв’язку із чим виникає необхідність обирати спеціальності, які будуть актуальні протягом тривалого часу.

Магістр

1. Що впливає на вибір спеціальності у 2024 році?

Сучасний світ і ринок праці є дуже мінливими, у зв’язку із чим виникає необхідність обирати спеціальності, які будуть актуальні протягом тривалого часу. У ХХІ столітті молодь прагне зробити свою роботу оплачуваним хобі, що дозволить не лише розвиватися як професіонал, але й отримувати задоволення від своєї роботи. При цьому, не потрібно залишати поза увагою зростання популярності дистанційного формату роботи, що надає можливість працювати з будь-якого куточка світу.

Головним правилом при виборі спеціальності у 2024 році має бути: «Займатися лише тим, що приносить задоволення». Досягнення успіху є можливим виключно за умови зайняття справою, яка цікава і подобається абітурієнту. Майбутня спеціальність повинна виклити прагнення до пізнання чогось нового, поглиблено опановуючи уміння і навички в обраній сфері.

Важливо

Лише при наявності трьох основних факторів, якими є перспективність розвитку обраної спеціальності у найближчому майбутньому, можливість працювати дистанційно (за умови непередбачуваних обставин) та реальна зацікавленість у професії, абітурієнти матимуть впевненість у правильності свого вибору

2. ТОП-10 найперспективніших професій майбутнього в Україні

Після повномасштабного вторгнення спостерігається зростання розвитку технологічного сектора та медичної сфери, що створює нові перспективи для професійного розвитку. Не зважаючи на військові реалії сьогодення у нашій державі, не потрібно залишати поза увагою світові тенденції та цифрові трансформації, що вимагає зміну підходів до вибору кар’єрного шляху.
Сьогодні молодь постає перед складним завданням щодо вибору майбутньої спеціальності, її затребуваності у майбутньому та можливості досягти кар’єрних висот. Пропонуємо Вам ознайомитися із ТОП найперспективніших спеціальностей, які не мають ні часових, ні географічних обмежень, у зв’язку із чим їх можливо назвати професіями майбутнього.

2.1 Фахівець у сфері штучного інтелекту і машинного навчання

Фахівець у сфері штучного інтелекту і машинного навчання -картинка

На сьогодішній день штучний інтелект і машинне навчання вважаються одними із передових технологій сучасності. Штучний інтелект здатен перемагати людину в складних іграх, перекладати і генерувати тексти, автономно управляти транспортними засобами і механізмами. У зв’язку із цим сфера штучного інтелекту та машинного навчання є одним із актуальних трендів сучасності, визначення напрямів подальших наукових досліджень і трансформації бізнес-процесів.

Білл Гейтс у 2023 році зазначив, що штучний інтелект є однією з найбільш революційних розробок, нарівні з глобальною мережею Інтернет, смартфонами і персональними комп’ютерами. Наразі зазначена тема обговорюється на усіх рівнях, внаслідок чого не може залишатися поза увагою представників органів держави та бізнес-спільноти.
Україна також не залишається осторонь від розвитку технологій штучного інтелекту і машинного навчання. Для нашої держави є актуальним проведення наукових розробок та розвиток новітніх технологій у багатьох сферах, ключовими з яких є наступні:

  • наука й інноваційна діяльність;
  • економіка і бізнес;
  • людський капітал та освіта;
  • кібербезпека;
  • оборона держави;
  • правова сфера та етика;
  • державне управління;
  • правосуддя.

В умовах воєнного часу технології штучного інтелекту активно використовуються Артилерійською коаліцією підтримки України та при виробництві дронів, що передаються Збройним Силам України. До того ж, фахівцями Defense Tech розроблено спеціальний кластер BRAVE1, що, на основі технологій штучного інтелекту, забезпечує фінансове, організаційне та інформаційне сприяння у напрямку забезпечення технологічної переваги над агресором для перемоги нашої держави. Розвиток технологій штучного інтелекту на вищому державному рівні надає можливість віднести фахівців даної галузі до представників однієї з престижних професій.

Важливо

Перспективність сфери штучного інтелекту та машинного навчання не обмежується воєнним станом в Україні. Застосування новітніх технологій не втрачатиме своєї актуальності в різноманітних сферах державного управління, бізнесу, виробництва, логістики, тощо, внаслідок чого потреба у спеціалістах даного профілю зберігатиметься й у мирний час.

2.2 Експерт з безпілотних літальних апаратів

Експерт з безпілотних літальних апаратів - картинка

Військові дії на території України визнані одними із наймасштабніших у Європі в ХХІ столітті. Звісно ж у сучасних умовах ведення бою значно поширенішим стало й використання безпілотників. Військові експерти стверджують, що безпілотники фактично стали основним інструментом ведення бою, а деякі навіть називають цю війну «війною безпілотників». Розвиток виробництва та використання безпілотних літальних апаратів дозволяє зберегти життя військовослужбовців, можливість отримання інформації на відстані в режимі відеоспостереження і, як наслідок, змінювати тактику ведення бою, в залежності від отриманих відомостей. Отже, в сучасних умовах важливе значення має більш «інтелектуальна» зброя.

На сьогоднішній день професія оператора безпілотних літальних апаратів набуває популярності в Україні, оскільки надає широкі можливості для кар’єрного розвитку, не лише у Збройних Силах України. Безпілотники використовуються для проведення аерозйомки й аеророзвідки, створення відеороликів та інших завдань, при виконанні яких будуть потрібні високі показники знань та умінь спеціаліста.

Важливо

Професійний розвиток операторів безпілотних літальних апаратів не обмежується військовою галуззю. Виробництво, обслуговування та управління безпілотниками є актуальним й у цивільному житті: сільське господарство, кінематограф, державна авіація та геодезія. У перспективі їх використання є можливим для безпечного постачання медичного приладдя, оцінювання будівельних конструкцій та удосконалення служби доставки.

2.3 Брокер даних (Data Broker)

Брокер даних - картинка

Щоденне користування мережею Інтернет та мобільними за стосунками супроводжується генеруванням цифрового сліду про будь-якого користувача. Не зважаючи на те, що майже всі компанії обіцяють анонімність зібраних даних, проте фактично має місце існування індустрії агрегації, купівлі та продажу даних, для чого знадобиться знайти кваліфікованого брокера даних.

Брокери даних є головними гравцями на ринку торгівлі інформацією, здійснюючи безпосередню купівлю та продаж даних, зібраних на різних онлайн-майданчиках. З кожним днем ринок торгівлі даними лише збільшується, створюються нові компанії, у зв’язку із чим професія брокера даних стає перспективнішою з кожним роком.

Про активний розвиток професії брокера даних свідчить приклад пошукової системи Google, які отримують дані про своїх користувачів, про що зазначається у користувацькій угоді, а також інформацію про вподобання, звички та інтереси. У той же час, такі дані можуть використовуватися не лише самою корпорацією, але й продаватися третім особам.

Важливо

За оцінками експертів, кожного дня обсяг даних у мережі Інтернет збільшується приблизно на 1 трлн. Мб. Враховуючи постійне збільшення кількості користувачів онлайн-сервісів, з кожним роком матиме місце зростання обсягу даних, які можливо монетизувати, для чого залучатимуться брокери-даних. При цьому, актуальність залучення такої категорії фахівців зумовлена наявністю гарантії в отримання продавцем коштів, а покупцем – товару, тобто даних.

2.4 Розробник програмного забезпечення та фахівці у сфері кодування

Розробник програмного забезпечення - картинка

Розробниками програмного забезпечення є фахівці, які, за допомогою використання математичних моделей, здійснюють розробку програм і алгоритмів. Да пеціальність ає достатньо широкий спектр застосування умінь і навичок, серед яких можливо виділити наступні:

  • розробка операційних систем;
  • обслуговування мереж окремих організацій;
  • робота з глобальною мережею Інтернет та окремими веб-сторінками.
Важливо

За результатами опитування фахівців у сфері розробки програмного забезпечення і кодування, а також роботодавців, проведеного компанією Remote, 37 % респондентів вказали, що спеціалісти даної галузі стануть одними із найбільш затребуваними у світі.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

2.5 Етичний хакер або фахівець з кібербезпеки

Фахівець з кібербезпеки - картинка

Етичний хакер або penetration tester займається тестуванням на втручання до мереж даних компанії, надає консультації та перевіряє системи на можливість кіберзламу, що дозволяє віднести дану професію до перспективних у майбутньому. Фахівці у даному напрямку сприяють підвищенню рівня кібербезпеки організації будь-якого рівня, виконуючи наступні функції:

  • пошук вразливих місць, недоліків і прогалин у програмному забезпеченні або стратегіях кібербезпеки організації;
  • проведення аналізу і сканування систем з метою пошуку даних, що можуть спровокувати атаку;
  • виявлення способів обходу зловмисниками приманок, брандмауерів та систем виявлення проникнення;
  • етичний хакінг, тобто заплановане тестування атаки на мережі даних, що спрямовано на виявлення внутрішніх та зовнішніх загроз;
  • проведення аналізу мережевого трафіку;
  • проведення тренінгів співробітників компанії, метою яких є підвищення їх обізнаності у сфері кібербезпеки;
  • проведення перевірки та удосконалення методів управління виправленнями;
  • організація курсу з метою вивчення нових методів здійснення хакерських атак.
Важливо

66 % компаній, які було атаковано хакерами, не були впевнені у можливості повного відновлення, що актуалізує потребу в зверненні до послуг етичних хакерів. Враховуючи те, що етичні хакери мають можливість працювати на фрілансі, кількість фахівців даного нарям прогнозовано зростатиме.

2.6 Аналітик Big Data

Аналітик Big Data - картинка

Сучасні бази даних містять великі обсяги інформації, що потребує залучення окремого спеціаліста для їх обробки. До сфери діяльності аналітиків великих даних належить пошук та аналіз відомостей у різноманітних сферах економіки, метою яких є виявлення будь-яких важливих даних щодо перспектив і тенденцій розвитку бізнесу.

Аналітики великих даних є затребуваними у багатьох сферах, що забезпечує конкурентоздатність спеціальності. До сфер діяльності аналітика великих даних варто віднести наступні:

  • торгівля (онлайн або офлайн), у тому числі на ринку нерухомості, надання рітейлерських послуг та інтернет-магазинах;
  • інформаційні технології та телекомунікаційні послуги;
  • банківські, страхові та інші фінансові установи;
  • транспортні й логістичні центри, доставка товарів;
  • виробнича галузь;
  • сільськогосподарські компанії;
  • система охорони здоров’я.
Важливо

Відповідно до інформації, представленої німецької онлайн-платформи Statista, до 2025 року очікується зростання глобального ринку аналітики великих даних на 30 %, що призведе до збільшення прибутку до 68 млрд. дол. США.

2.7 Творець контенту або Content creator

Творець контенту - картинка

Content creator або творець контенту – це активний користувач соціальних мереж, який уміє та полюбляє створювати якісний контент (інфлюенсер, лідери думок та блогери). Content creator є поєднанням в одній професії аналітика, маркетолога і письменника, оскільки такий фахівець потрібен не просто для створення контенту, але й вивчення потреб аудиторії, обізнаності у потребах потенційних споживачів, їх інтересах та прагненнях.

На сьогоднішній день у світі налічується майже 200 млн. креаторів, які змогли перетворити улюблену справу на одну із найбільш високооплачуваних професій. У 2023 році ринок створення контенту склав майже 250 млрд. дол. США.

За інформацією, представленою аналітичною платформою CivicScience, 14 % осіб у віці від 14 до 24 років, а також 11 % осіб у віці від 30 років, примали рішення обрати товар а підставі рекомендацій блогера чи іншої публічної персони. До того ж, опитування The Bazaar Voice свідчить, що 85 % покупців ознайомлюються з відеороликами із оглядом товару до його придбання.

Важливо

Є недостатнім просто творення контенту, оскільки потрібно добре володіти навичками і знаннями для його просування. Необхідно розвивати такі навички, що забезпечить перегляд створеного контенту та ознайомлення з його змістом.

2.8 Експерт з цифрової трансформації

Експерт з цифрової трансформації - картинка

Експерт з цифрової трансформації – це фахівець, який здійснює перегляд та удосконалення методів організації роботи компанії, що забезпечує підвищення рівня взаємодії з потенційними та існуючими клієнтами, використовучи сучасні технології та методики аналізу даних. Дану спеціальність по праву можливо віднести до професії майбутнього, оскільки функціонування в Україні Міністерства цифрової трансформації свідчить про перспективи кар’єрного розвитку не лише в ІТ-галузі, але й у сфері державного управління. Обираючи професію експерта з цифрової трансформації, яка є відносно новою в Україні, потрібно прийняти до уваги наступні особливості сфери потенційної діяльності:

  • дана сфера потребує наявності знань та навичок у різних сферах, оскільки уміння створювати Телеграм-боти, сайтів чи використання технологій блокчейн автоматично не зроблять компанію цифровою;
  • щоб стати гарним фахівцем у цій сфері, варто вільно використовувати різні новітні технології, а також бути обізнаним у методиці їх розробки;
  • потрібно розуміти базові основи ведення бізнесу в конкретній галузі, що сприятиме повноцінному розкриттю професійного потенціалу як експерта з цифрової трансформації.
Важливо

За прогнозами експертів, ринок цифрової трансформації у 2030 році зросте до 3 трлн. дол. США. Для порівняння, у 2023 році зазначений показник становив 695 млн. дол. США.

2.9 Дизайнер гейміфікації

Дизайнер гейміфікації - картинка

Сутність гейміфікації полягає у використанні ігрової логіки та механізмів у неігрових практиках, що сприяє досягненню кращих результатів. Особливістю гейміфікації є орієнтація користувачів не на гру, а на досягнення результатів у реальному житті, отримуючи за це віртуальні винагороди, у зв’язку із чим дизайнер гейміфікації є роботою майбутнього.

За результатами опитування Gartner, інструменти гейміфікації використовують більше 70 % компаній в усьому світі, у тому числі й для проведення бізнес-операцій. Тенденція до використання ігрових елементів простежується у різних секторах економіки:

  • торгівля;
  • банківський сектор;
  • управління;
  • охорона здоров’я;
  • освіта і наука;
  • інформаційні технології та телекомунікація.

У перспективі очікується, що елементи гейміфікації почнуть активізуватися у державному та військовому секторах.

Важливо

За оцінками експертів, до 2026 року навчання на основі ігрових механізмів та елементів забезпечить генерацію глобального доходу понад 30 млрд. дол. США.

2.10 Інженер з біодруку

Інженер з біодруку - картинка

Останньою, проте не менш важливою у ТОП-10 професій майбутнього в Україні, є діяльність інженера з біодруку чи 3D-друку. Особливої актуальності дана професія набуває саме в умовах воєнних дій, оскільки за допомогою 3D-принтерів можливо створювати тканини людського тіла (кістки, хрящі, імпланти, м’язи), а також комплектуючі для зброї та медичних засобів.

На інженера з біодруку покладається виконання наступних обов’язків:

  • розробка у спеціальних програмах 3D-моделей;
  • підбір необхідного матеріалу;
  • налаштування параметрів друку для 3D-принтера;
  • запуск та здійснення контролю за процесом друку;
  • обробка створеного продукту (видалення надлишків, шліфування тощо);
  • забезпечення контролю якості виготовленого продукту;
  • організація та проведення випробувань нової сировини;
  • проведення комплексного обслуговування обладнання для 3D-друку;
  • прийняття участі у розробці та створенні нових моделей 3D-принтерів.
Важливо

Технології біодруку не втрачатимуть своєї актуальності протягом тривалого часу, оскільки використовуються у більшості сфер життя: авіації, будівництві, освіті, медицині, легкій та харчовій промисловості, та поступово набуватимуть ще більшого значення у житті людини.

Також про топ-10 професій майбутнього в Україні – в нашому відео:

3. Де я можу здобути вищу освіту за обраною спеціальністю?

Кожна із проаналізованих у цій статті професій тривалий час розвивалися в іноземних країнах, зокрема Європі, США та Азії, у зв’язку із чим у вищих навчальних закда забезпечен створення відповідних навчальних програм і напрямків. У той же час, для України більшість професій майбутнього є відносно новими, внаслідок чого в абітурієнтів можуть виникати складнощі при обранні навчальної спеціальності.
Отже, здобуття вищої освіти за представленими професіями є можливим шляхом вступу на наступні спеціальності:

Назва професії

Код і найменування спеціальності

Фахівець у сфері штучного інтелекту і машинного навчання

113. Прикладна математика

122. Комп’ютерні програми

126. Інформаційні системи та технології

Експерт з безпілотних літальних апаратів

134. Авіаційна та ракето-космічна техніка

173. Авіоніка

272. Авіаційний транспорт

Брокер даних (Data Broker)

113. Прикладна математика

122. Комп’ютерні науки

124. Інформаційні системи та технології

Розробник програмного забезпечення та фахівці у сфері кодування

121. Інженерія програмного забезпечення

123. Комп’ютерна інженерія

126. Інформаційні системи та технології

Етичний хакер та кібербезпека

125. Кібербезпека та захист інформації

Аналітик Big Data

113. Прикладна математика

121. Інженерія програмного забезпечення

124. Системний аналіз

Творець контенту або Content creator

021. Аудіовізуальне мистецтво та виробництво

075. Маркетинг

Експерт з цифрової трансформації

051. Економіка (Цифрова економіка)

Дизайнер гейміфікації

022. Дизайн

121. Інженерія програмного забезпечення

124. Інформаційні системи та технології

Інженер з біодруку

132. Матеріалознавство

163. Біомедична інженерія

174. Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та роототехніка

186. Видавництво та поліграфія

Лайфхак

Розробники програмного забезпечення та спеціалісти у сфері кодування мають можливість працювати віддалено, у тому числі й на іноземні ІТ-компанії. Українські фахівці у сфері розвитку новітніх технологій є цілком конкурентоздатними на світовому ринку, не поступаючись іноземним колегам, у зв’язку із чим значною перевагою є володіння англійською мовою. Це допомое не ше написання кодів та правильної побудови алгоритму, але й для вільної комунікації з роботодавцем та іноземними колегами, а також виходу українських компаній на міжнародний ринок.

Відповіді на часті питання

Якими характеристиками має володіти представник ТОП-10 професій майбутнього?

Одними із ключових вимог, що висуваються фахівцям у сфері новітніх технологій, є оволодіння високим рівнем знань з математики та інформатики, а також аналітичний склад розуму. До того ж, особливості сфери діяльності потребують наполегливості у виконанні поставлених завдань, здатності сприймати нову інформацію, використовувати новітні розробки, оскільки галузь інформаційних технологій характеризується мінливістю. Зосередженість та витримка відіграють важливу роль у роботі майбутнього, оскільки фахівцям часто доводиться виконувати складні задачі, що потребують концентрації уваги.

Як не помилитися у виборі майбутньої професії?

У разі наявності сумнівів у правильності обрання майбутньої спеціальності, абітурієнту пропонується більш детально ознайомитися зі специфікою професії. Для цього майбутньому фахівцю потрібно побачити основні процеси з середини, наприклад, шляхом відвідування вищого навчального закладу, підприємств, що провадять діяльність у відповідній сфері, або пройти ознайомчу практику під керівництвом фахівця. Порівнюючи опис професії, наявні уявлення про спеціальність, а також реальний стан справ, абітурієнт матиме змогу для прийняття остаточного рішення.

Що робити, коли у процесі навчання втрачено інтерес до професії?

У випадку категоричної впевненості щодо небажання у майбутньому працювати за професією, за якою навчається студент, завжди можна обрати один із доступних варіантів: переведення на інший факультет за суміжною або не пов’язаною спеціальністю. При цьому, студент має можливість «поставити на паузу» навчання, взявши академічну відпустку, або перевестися на заочну форму навчання та спробувати працевлаштуватися за бажаною професією. Обрання професії, яка до душі та викликає зацікавленість, є обов’язковою умовою для професійного розвитку і зростання людини у майбутньому.

Чи потрібно додатково відвідувати курси та тренінги у вільний від навчання в університеті час?

Будь-яка сфера професійної діяльності потребує від людини навчання протягом усього життя. Особливої актуальності отримання додаткових знань, обізнаність у новітніх розробках та специфіці їх використання, набуває у галузі інформаційних технологій. Набуття нових знань, удосконалення умінь і навичок, сформованих під час навчання у вищому навчальному закладі, шляхом відвідування спеціалізованих курсів та тренінгів, забезпечує високі показники конкурентоздатності та кар’єрного зростання випускників у майбутньому.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 1 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: