0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 08:30 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

ТОП-10 найпрестижніших професій в Україні

Редактор: Роман
22 хв.

Сьогодні престижні професії визначаються не на підставі матеріальних критеріїв, а моральних і духовних. Фахівці, які забезпечують загальне благо людей, країни та планети, отримують безпрецедентне визнання від населення, а також викликають зацікавленість у них роботодавців.

Магістр

1. Престижність професії: що це в сучасному світі?

У процесі розвитку суспільства спостерігаються зміни факторів, які покладено в основу формування престижності професії. Якщо раніше на питання «Що ви розумієте під престижністю професії?», першим, що прийшло на думку, були б такі категорії як «висока заробітна плата», «відома компанія» тощо, то сьогодні простежується тенденція до переважання соціального визнання, відданості роботі та користі людству.

Окремі професії отримали загальне визнання не лише в Україні, але й у світі, оскільки викликають повагу і захоплення. В умовах військового стану в Україні підвищується цінність певних спеціальностей: невтомні лікарі та інші медичні працівники, які невтомно рятують тисячі життів; військовослужбовці, які залишили мирне життя та пішли захищати країну; спеціалісти у різних сферах діяльності, які третій рік забезпечують нормальне функціонування українського суспільства в умовах хаосу і страждань. Матеріальна винагорода є другорядним чинником для віднесення професії до категорії престижних, поступаючись критеріям суспільної корисності, можливості прийняття вагомих рішень та кар’єрного зростання, здобуття високих професійних результатів.

Важливо

Сьогодні престижні професії визначаються не на підставі матеріальних критеріїв, а моральних і духовних. Фахівці, які забезпечують загальне благо людей, країни та планети, отримують безпрецедентне визнання від населення, а також викликають зацікавленість у них роботодавців. При цьому, потреба у таких спеціалістах не знижуватиметься з плином часу, зберігаючи свою актуальність.

2. Найбільш затребувані професії у світі

Відкриття кордонів, збільшення кількості іноземних компаній в Україні або взаємодія вітчизняного бізнесу з іноземними представниками, викликає питання не лише вдалого працевлаштування, але й пошуку освічених фахівців. Знаючи, які професії користуються повагою та попитом на світовому ринку, можливо детально спланувати майбутнє навчання, визначити напрямки самовдосконалення, здобути нові знання та опанувати навички. У світі престижними, затребуваними та популярними вважаються приблизно одні й ті самі професії; може допускатися лише зміна їх порядкового номера у рейтингу, проте суттєвого впливу на загальну картину це не має.
Жодна професія не може підходити усім людям, проте велика кількість із них мають низку позитивних рис:

  • дозволяють реалізувати потенціал людини, її талант, уміння та навички;
  • приносять задоволення, що не перевантажує працівника;
  • можливість кар’єрного розвитку;
  • забезпечення балансу між роботою та особистим життям.

У 2023 році американським виданням Best Jobs проведено дослідження найбільш популярних професій, що базувалося не лише на зазначених критеріях, але й рейтингах вакансій на онлайн-порталах пошуку роботи. За результатами даного дослідження визначено найпрестижніші професії у 2024 році, які не втрачатимуть своєї актуальності протягом багатьох років, є наступні:

Місце у рейтингу

Професія

Кількість вакансій на сайтах пошуку роботи

Особливості спеціальності

1

Медична сестра

118 600

Практикуюча дипломована медична сестра здійснює контроль за історіями хвороби пацієнтів, проводить базові медичні огляди, призначає аналізи та аналізує їх результати. Медсестри також надають первинну медичну допомогу та здійснюють догляд за пацієнтами.

2

Фінансовий менеджер

126 600

Вони належать до категорії бізнес-професіоналів, які складають фінансові звіти компанії, координують інвестиційні процеси та здійснюють розробки довгострокових стратегій фінансового розвитку організації.

3

Розробник програмного забезпечення

410 400

Завдяки поєднання креативності та технічних знань, вони створюють коди або виправляють помилки у звичних для кожної людини програмах і додатках: банківських за стосунках, програмі з рецептами, особистому календарі. 

4

ІТ менеджер

86 000

Зростання популярності ІТ сфери вимагає залучення спеціалістів, які здійснюють координацію діяльності організації, що стосується комп’ютерних систем. Фахівець проводить аналіз та розробку рекомендацій комп’ютерних потреб, підтримку та установку обладнання і програмного забезпечення, забезпечує захист комп’ютерної системи компанії.

5

Помічник лікаря

39 300

Асистенти лікарів проводять діагностику хвороб, забезпечують розробку і виконання планів лікування, надають допомогу під час операцій та супроводжують пацієнтів.

6

Менеджер з медичних послуг

144 700

Такі фахівці забезпечують управління бюджетом медичної установи, створюють стратегії їх розвитку, керують лікарською практикою, медичними закладами або окремими відділами.

7

Аналітик інформаційної безпеки

53 200

Популяризація даної професії пов’язана зі зростанням кіберзагроз. Обов’язками таких фахівців є підготовка і реалізація заходів комп’ютерної безпеки компанії, визначення ризиків і вразливих місць у мережевих системах, розробка стандартів безпеки на підприємстві.

8

Data Scientist

59 400

Фахівці використовують технології для отримання необхідної інформації з великого обсягу даних, використовуючи її для створення чогось нового. Науковці з обробки даних можуть працювати не лише у приватному секторі, але й державних і дослідницьких установах.

9

Актуарій

7 000

Представники даної професії здійснюють оцінку ризиків, аналітику фінансових показників, прогнозування та консультування з питань страхування. Такі фахівці є експертами з питань невизначеності, використовуючи статистичні дані, математику та фінансову теорію для зменшення ризиків для компанії.

10

Логопед

33 100

До завдань логопеда належить діагностика і лікування проблем мовлення. Такі спеціалісти працюють не лише з дітьми, але й людьми, які пережили інсульт, тяжкі захворювання, стреси або трагедії. Також логопеди потрібні у реабілітаційних центрах і будинках для людей літнього віку.

Окрім вищепредставлених найкращих професій у світі, які займають лідируючі позиції у рейтингу, у 2024 році роботодавці зацікавлені у працівниках різних спеціальностей за наступними напрямами:

  1. Сфера управління: менеджер з маркетингу, аналітик менеджменту, промисловий психолог, менеджер з продажу, аналітик з маркетингових досліджень.
  2. Інформаційні технології: статистик, аналітик з дослідження операцій, веб-розробник, аналітик комп’ютерних систем.
  3. Медицина: генетичний консультант, ортопед і протезист, ерготерапевт, ветеринарний лікар, зубний гігієніст, анестезіолог, фізіотерапевт, психіатр, акушер-гінеколог.
  4. Гуманітарна сфера: юрист, політолог, фахівець із соціальних і громадських послуг.
  5. Технології: інженер-механік, ремонтник медичного обладнання, інженер-еколог, електрик.
Важливо

Також до списку найзатребуваніших професій у світі потрапили такі як охоронець, водій-дальнобійник, водій таксі та автобуса, бухгалтер, лаборант, столяр, помічник вчителя, будівельники та інші. Не зважаючи на те, що такі спеціальності, на перший погляд, можуть вважатися не дуже престижними, але через свою соціальну значимість та користь, потреба у таких фахівцях існуватиме завжди, у тому числі й за кордоном.

Цікавить написання роботи "під ключ" з гарантією?

3. Які професії входять до ТОП-10 найпрестижніших ринку праці України?

Результати 2022-2023 років показали, що ситуація на ринку праці внаслідок війни є складною: зменшилася кількість працюючих підприємств, знизився дохід українських родин, втрата роботи та необхідність пошуку нового робочого місця. Враховуючи те, що такі умови збережуться й у 2024 році, збереження робочих місць є складним завданням, внаслідок чого пріоритет надаватиметься фахівцям, які відіграють важливу роль у діяльності компанії.
До того ж, потрібно надавати шанс на реалізацію молодим спеціалістам, перед якими постає питання: «Як правильно обрати сферу майбутньої діяльності?». З метою пошуку відповіді на поставлене питання варто враховувати майбутні трансформації в економіці, для чого пропонуємо звернути увагу на професії, що увійшли до ТОП-10 професій в Україні у 2024 році. З упевненістю можемо сказати, що представлені нижче найкращі професії не втрачатимуть своєї престижності ще багато років.

  • Фахівець у галузі будівництва. Масштаби руйнації об’єктів нерухомості та інфраструктури є колосальними, у зв’язку із чим будівельна сфера визнається однією із найвагоміших для післявоєнної відбудови України. Тому такі спеціальності як інженери, архітектори, проектувальники, дизайнери, будівельники та інші, зможуть гідно конкурувати на ринку праці. При цьому, здобути престижну спеціальність можуть не лише студенти вищих навчальних закладів, але й професійно-технічних училищ, що свідчить про високу цінність робітничих професій.Будівельник - картинка
  • Лікар. Професія лікаря завжди належала до ТОП-рейтингів престижних професій, але сьогодні вона набуває особливої значимості. Вже спостерігається зростання попиту на кваліфікованих лікарів (хірургів, протезистів, реабілітологів, трансплантологів, психологів і психіатрів, стоматологів, дитячих лікарів тощо), що пов’язано із великою кількістю постраждалих людей та поранених військових. Наразі, в умовах активних бойових дій, складно забезпечити повноцінне лікування та реабілітацію постраждалих, але у майбутньому передбачається зростання фінансування медичної сфери, а, отже, і підвищення попиту та медичні послуги.Лікар - картинка
  • Енергетик. Події декількох останніх років свідчать про існування потреби у фахівцях енергетичної галузі, у тому числі електриків, менеджерів електромереж, ремонтників, спеціалістів з ремонту енергетичних систем тощо. Необхідність у відновленні та підвищенні ефективності енергетичної системи країни поступово створить кадровий голод, у зв’язку із чим роботодавці будуть зацікавлені не лише у працівниках з вищою освітою, але й у професійно-технічних робітниках.Енергетик - картинка
  • Логіст. Вже сьогодні відчувається залежність повноцінного функціонування держави від логістичної сфери. Потрібно багато часу для ефективної оптимізації способів постачання товарів та послуг, а також відновлення нормального життя громадян. До того ж, логістична сфера забезпечить роботою представників таких спеціальностей як водії, менеджери, пакувальники тощо.Логіст - картинка
  • Менеджер. Представники такої спеціальності забезпечують ефективне управління процесами та ресурсами, від чого залежить успішність компанії в цілому. Особливу роль відіграють менеджери з персоналу або HR, бо саме вони виконують одну із ключових місій – підбір персоналу. Талановиті та креативні управлінці, навіть за відсутності достатнього досвіду, мають високі шанси на зайняття престижної посади в майбутньому.Менеджер з персоналу - картинка
  • Маркетолог-аналітик. Основним завданням маркетингових аналітиків є розробка й аналіз результатів реалізації маркетингових стратегій, узагальнення інформації про стан ринку та формування висновків. Такі фахівці, як правило, отримують роботу у великих компаніях і корпораціях, на базі яких мають можливість для практичного застосування знань та навичок з економіки, математики і психології.Маркетолог-аналітик - картинка
  • Менеджер з цифрового маркетингу або Digital-маркетолог. До ключових функцій таких спеціалістів належить написання сайтів, їх дизайну та логотипів, просування у мережі Інтернет, а головним завданням – створення індивідуальних стратегій просування продукції компанії. Потреба у Digital-маркетологах пов’язана із тим, що після стабілізації ситуації будуть розпочинати діяльність нові компанії, які потребуватимуть залучення клієнтів та зростання продажів.Маркетолог - картинка
  • Розробник. Фахівці даної галузі займаються створенням сайтів, програм, їх окремих компонентів, оскільки мають володіти різними мовами програмування. Кінцевим результатом є створення сайту, сервісів чи додатків, які можуть використовувати клієнти. Це може потребувати залучення й інших спеціалістів, у зв’язку із чим сфера розробки інформаційних продуктів може забезпечити робочі місця для великої кількості працівників.Розробник - картинка
  • Педагог (вчитель). Працівники освітньої сфери відіграють особливу роль, оскільки кожен майбутній професіонал є результатом діяльності саме педагогів. Професія викладача потребує креативності та гнучкості, що пов’язано із частими змінами у стандартах освіти, проте саме вони визначають майбутнє держави. Викладачі іноземних мов також мають змогу працювати у режимі онлайн із учнями з іноземних держав, що підвищує їх конкурентоздатність на ринку праці.Викладач - картинка
  • Фахівець у галузі сільського господарства (агропромислового комплексу). Сільське господарство є однією з найважливіших сфер економіки держави, у зв’язку із чим існує необхідність у залученні великої кількості гідротехніків, агрономів, економістів, водіїв, машиністів, фермерів, агроінформатиків тощо.Фахівець у галузі сільського господарства - картинка

За результатами опитування, проведеного фахівцями журналу Forbes, протягом наступних років значно підвищуватиметься шкала попиту на спеціалістах у наступних сферах, що дозволяє дещо продовжити перелік найпотрібніших спеціальностей:

  • ІТ-сфера (фахівці у сфері кібербезпеки, кібер-аналітики);
  • медична сфера (менеджери у галузі охорони здоров’я, медичні сестри, психологи, консультанти з питань здоров’я, епідеміолог);
  • сфера оборони (усі військові спеціальності);
  • бізнес (аналітики та консультанти, маркетологи, виробники реклами);
  • екологічна галузь (урбаністи, екологи);
  • гуманітарна сфера (юрист, лінгвіст, філолог);
  • креативні спеціальності (журналіст, телеведучий, хореограф, флорист, фотограф).
Важливо

Ознайомлення із ТОП-10 найпрестижніших професій сприяє вдалому обранню майбутньої спеціальності, а також оволодіти знаннями і навичками, необхідними для подальшого старту після завершення навчання. До того ж, обізнаність у потребі спеціалістів певної сфери у майбутньому, слугує впевненості, що після отримання диплому молодий фахівець знайде своє місце у житті.

4. Як обрати майбутню професію та підвищити шанси на зайняття бажаної посади?

Вибір майбутньої професії є одним із найвідповідальніших та хвилюючих моментів у житті кожної людини. В умовах сьогодення він ускладнюється й бойовими діями, проте абітурієнти повинні розуміти, що продовження учбового процесу відіграє вирішальну роль для їх майбутнього, та розважливо підходити до вибору професії. Потрібно критично оцінити власні здібності, таланти і прагнення щодо опанування конкретної професії. Наступним кроком варто проаналізувати, чи залишиться обрана вами професія актуальною протягом тривалого часу.

Лайфхак

Порівняйте перелік престижних і популярних професій в Україні та за кордоном. Після цього складіть список вищих навчальних закладів, в яких можливо опанувати обрану вами спеціальність, ознайомтеся з їх пропозиціями та відгуками про такі заклади. Оберіть ті ВНЗ, які необхідно особисто відвідати, що надасть можливість побачити, яким чином організований навчальний процес. Лише після цього ви можете чітко визначити бажану сферу діяльності в майбутньому та ВНЗ, в якому прагнете навчатися, що забезпечить упевненість у своєму виборі та більш якісну підготовку до вступу.

Для того, щоб підвищити власну конкурентоздатність на ринку праці після завершення навчання у вищому навчальному закладі, потрібно підготуватися до цього ще на етапі опанування спеціальності. У період навчання потрібно виконати чотири основні завдання, які позитивно вплинуть на зайняття бажаної посади у майбутньому:

  1. Ознайомлення із актуальними вакансіями, визначення основних професійних вимог, що висуваються до спеціаліста певної галузі або компанії. Це дозволить додатково пройти базові курси або тренінги, опанувати іноземні мови чи комп’ютерні програми тощо.
  2. Без практичного досвіду швидко знайти бажану роботу дуже складно, тому рекомендовано пройти додаткові тренінги, на яких можливо здобути практичні навички застосування набутих знань, спробувати розробити власний проект та реалізувати його тощо.
  3. Здійснювати занурення в екосистему майбутньої сфери діяльності та налагодити комунікацію з представниками обраної професії, наприклад, у соціальних мережах, групах чи блогах.
  4. Обов’язково вміти грамотно складати резюме, яке одночасно буде лаконічним та містити змістовну інформацію про кандидата на посаду, що дозволяє найбільш вигідно представити знання та уміння фахівця.
Важливо

Не потрібно втрачати впевненість у власних силах через відсутність чи недостатність практичного досвіду. В сучасному світі роботодавці вміють цінувати такі вторинні навички як самоорганізація, тайм-менеджмент, комунікація, мотивація, здатність до вирішення проблем, адаптивність, наполегливість та емоційна стійкість.

5. Українські ВНЗ, на які варто звернути увагу для опанування найпрестижніших професій із ТОП-10

Якщо вибір майбутньої професії переважно залежить від уподобань і талантів абітурієнта, то обрання ВНЗ має ґрунтуватися на більш практичних критеріях. Для початку потрібно обрати місто, в якому бажаєте здобувати обрану професію, враховуючи перспективи для подальшого кар’єрного розвитку. Наступним кроком є складання переліку вимог до ВНЗ, якими, на нашу думку, є наступні:

  • наявність та кількість бюджетних місць;
  • вартість навчання на контрактній основі;
  • форма власності ВНЗ (державний чи приватний);
  • форми навчання: денна, заочна, дистанційна, вечірня, дуальна;
  • географічне розміщення;
  • наявність бомбосховищ.

Ще одним критерієм вибору ВНЗ є його престижність, що можливо перевірити у різних рейтингах, показники довіри з боку роботодавців та його статус. Так, у процесі обрання ВНЗ для вступу за спеціальностями, представленими у ТОП-10 найпрестижніших професій, варто звернути увагу на пропозиції наступних закладів:

Назва ВНЗ

Код і найменування спеціальності

Умови навчання

Фахівець будівельної галузі

Київський національний університет будівництва і архітектури

191. Архітектура та містобудування

192. Будівництво та цивільна інженерія

193. Геодезія і землеустрій

194. Гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології

денна/

заочна

бюджет/

контракт

Національний університет «Львівська політехніка»

Сумський національний аграрний університет

Лікар

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

221. Стоматологія

222. Медицина

224. Технології медичної діагностики та лікування

226. Фармація

227. Терапія та реабілітація

228. Педіатрія

денна/

заочна

бюджет/

контракт

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця

Харківський національний медичний університет

Енергетик

Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського

141. Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка

денна/

заочна

бюджет/

контракт

Національний аерокосмічний університет ім.. М. Жуковського Харківський авіаційний інститут

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»

Логіст

Вінницький національний технічний університет

073. Менеджмент

275. Транспортні технології на залізничному, морському, повітряному або автомобільному транспорті

денна/

заочна

бюджет/

контракт

Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Менеджер

Університет економіки та права «КРОК»

028. Менеджмент соціокультурної діяльності

073. Менеджмент

281. Публічне управління та адміністрування

денна/

заочна

бюджет/

контракт

Міжрегіональна академія управління персоналом

Академія праці, соціальних відносин і туризму

Маркетолог-аналітик / Digital-маркетолог

Київський національний університет технологій та дизайну

075. Маркетинг

денна/

заочна

бюджет/

контракт

Національний університет «Острозька академія»

Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

Розробник

Державний університет інтелектуальних технологій і зв’язку

121. Інженерія програмного забезпечення

126. Інформаційні системи та технології

денна/

заочна

бюджет/

контракт

Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій

Донецький національний технічний університет

Викладач (вчитель)

Національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова

011. Освітні, педагогічні науки

012. Дошкільна освіта

013. Початкова освіта

014. Середня освіта

015. Професійна освіта

016. Спеціальна освіта

017. Фізична культура і спорт

денна/

заочна

бюджет/

контракт

Південноукраїнський національний педагогічний університет ім. К.Д. Ушинського

Київський університет ім. Б. Грінченка

Фахівець у галузі сільського господарства (агропромислового комплексу)

Білоцерківський національний аграрний університет

201. Агрономія

202. Захист і карантин рослин

203. Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство

204. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва

205. Лісове господарство

206. Садово-паркове господарство

207. Водні біоресурси та аквакультура

208. Агроінженерія

денна/

заочна

бюджет/

контракт

Національний університет біоресурсів і природокористування України

Державний біотехнологічний університет

Важливо

Питання престижності вищого навчального закладу є другорядним. Як правило, роботодавцям не цікаво, який саме ВНЗ закінчив кандидат на посаду. До уваги приймаються виключно професійні знання, уміння і навички, а також особистісні характеристики. Тому не варто «гнатися» за престижем, а опанувати бажану професію можливо в будь-якому ВНЗ.

Відповіді на часті питання

Я не впевнений у правильності обраної спеціальності. Що робити?

Не зосереджуйте увагу на вузьких спеціальностях, якщо ви не впевнені у бажанні в подальшому працювати у цій сфері. Спробуйте обрати освітній напрямок, який надає вам можливість для майбутньої реалізації в обраній сфері. Наприклад, якщо не впевнені, в якій саме сфері управління бажаєте працювати, обирайте загальний напрямок освіти «073 Менеджмент», замість «028 Менеджмент соціокультурної діяльності». У процесі навчання ви матимете змогу визначитися із вузькою спеціалізацією, та опанувати обрану професія на старших курсах чи в магістратурі.

Чи обов’язково отримувати вищу освіту, щоб працювати на престижній посаді?

Ні. Сьогодні престижність спеціальності визначається не рівнем освіти або матеріальними категоріями, а відношенням до професії в суспільстві. На початку становлення як спеціаліста у певній галузі можливо отримати базові знання і навички у навчальних закладах, які пропонують здобуття професійно-технічної чи фахової перед вищої освіти. У подальшому навчання можливо продовжувати на заочній формі навчання, за виключенням медичної галузі, одночасно практикуючи за обраною спеціальністю.

Який ВНЗ краще обрати: державний або приватний?

Приймаючи рішення про обрання ВНЗ, для початку надайте собі відповідь на питання: «Ви бажаєте вчитися на контракті чи бюджеті?». Якщо ви розглядаєте виключно контрактну форму навчання, то різниця між державними і приватними ВНЗ не буде принциповою. У випадку, коли ви прагнете вступити на бюджет, потрібно звернути увагу виключно на державні ВНЗ. Як правило, у таких ВНЗ відмінні вимоги до майбутніх студентів, у тому числі щодо прохідного балу. Якщо ви не змогли вступити на бюджет, спробуйте навчання на контракті, оскільки в наступному році може звільнитися бюджетне місце і з’явиться шанс перевестися.

Чи можу я вступити на дві спеціальності?

Так, але потрібно врахувати деякі фактори. По-перше, одночасно вступати на дві спеціальності після закінчення шкільного закладу не є логічним, оскільки відразу важко чітко зрозуміти бажану сферу майбутньої діяльності. По-друге, початок навчання на декількох факультетах може занадто виснажувати студента, внаслідок чого він не здатен повноцінно зосередитися на жодній зі спеціальностей. Якщо ж на старших курсах ВНЗ стане зрозумілим, що ви бажаєте здобути ще одну вищу освіту, звертайте увагу на суміжні спеціальності, вступ на яку є можливим на базі отриманого диплома бакалавра. Такий підхід забезпечує значну економію не лише часу, але й коштів.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+
від 660

Стаття була корисною для вас?

Оцініть статтю від 1 до 5

5 із 5 на основі 2 оцінок

Поділитися:
Помітили помилку?
Виділіть її і натисніть Ctrl + Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: